REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Avertisment! Canabisul nu mai este cel mai consumat drog în România

Avertisment! Canabisul nu mai este cel mai consumat drog în România

A.F. 24 februarie 2023 | 00:00 501

Cel puţin unul din zece români, cu vârste cuprinse între 15 și 64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), se arată în cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Avertisment! Canabisul nu mai este cel mai consumat drog in Romania

Instituția susține că raportul face referire la „situația drogurilor 2022”. „Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive (13 ani)”, au mai transmis specialiștii ANA.

Specialist în adicții, psiholog clinician specialist la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Mihai Copăceanu susține că raportul publicat de ANA nu are o prea mare relavanță acum. „Privesc cu reticență statisticile Agenției Naționale Antidrog pentru că alte studii arată alte cifre cu privire la consum mult mai ridicate și mai îngrijorătoare. În general, statisticile cu privire la consumul de substanțe sunt subraportate, dar în cazul de față sunt mult subraportate. Eșantioanele nu sunt reprezentative. De exemplu, în regiunea de Vest a țării raportul menționează 518 persoane. Păi doar într-o singură școală medie din Timișoara sunt peste 800 de elevi. Deloc credibil”, spune Mihai Copăceanu.

Expertul susține că mai îngrijorător este faptul că dacă în ultimii ani vorbeam de canabis ca fiind cel mai consumat și traficat drog, astăzi vorbim noile substanțe psihoactive, denumite și droguri „legale”, care sunt consumate foarte mult. „În unele regiuni ale țării sunt pe locul întâi în special în rândul tinerilor. Sunt substanțe mult mai ieftine, care se pot procura foarte ușor de la o serie de mici traficanți și care oferă efecte psihoactive cu mai multă rapiditate. În combinație cu alte substanțe psihoactive și/sau în combinație cu alcoolul, efectele sunt uneori imprevizibile, însă mult mai periculoase. Din păcate, vârsta de debut poate fi de 12 ani, dar cea mai des întâlnită poate fi de 14 ani”, mai susține Mihai Copăceanu, scrie stiripesurse.ro.

Psihologul mai spune că în jurul unor substanțe precum canabisul există o serie de prejudecăți și idei false care favorizează și încurajează inițierea, menținerea și escaladarea consumului. „Spre exemplu, canabisul nu dă dependență, este mai puțin nociv decât alcoolul, nu duce la agresiuni fizice, pot oricând să mă opresc din consum. Adevărul este altul. Profesorul Robin Murray, cel mai citit și citat psihiatru din Marea Britanie, autor a peste 800 de articole, a studiat ani de zile relația dintre consumul de canabis și psihoză. A demonstrat prin studii longitudinale urmărind tineri care au început să consume canabis pe o perioadă de 20-35 de ani, că această substanță dă dependență și că este un factor de risc pentru dezvoltarea simptomelor psihotice, adică schizofrenie”, a conchis Mihai Copăceanu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468