REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Avocatul Ion Cristian spune că Legea „2 Mai“ nu va trece de CCR

Avocatul Ion Cristian spune că Legea „2 Mai“ nu va trece de CCR

Victor ROTARU 22 noiembrie 2023 | 00:00 2488

După tragedia de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri studenți și-au pierdut viața fiind spulberați de către Vlad Pascu, guvernanții au început să facă promisiuni legate de lupta cu drogurile. Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a început reorganizarea IPJ Constanța, iar Alina Gorghiu, ministru al Justiției, a venit cu o propunere legislativă care prevede înăsprirea pedepselor pentru traficanții de droguri, eliminându-se posibilitatea suspendării executării pedepselor. Contactat de către reporterii Replica de Constanța, avocatul Ion Cristian este de părere că legea nu va trece de CCR, dacă va fi contestată sau dacă magistrații de aici se vor autosesiza, întrucât nu există posibilitatea ca legiuitorul să impună modalitatea de executare a unei pedepse, ci doar judecătorii pot face acest lucru.

Avocatul Ion Cristian spune ca Legea „2 Mai“ nu va trece de CCRIon Cristian

Senatul a adoptat Legea „2 Mai”, care elimină posibilitatea suspendării executării pedepselor pentru trafic de droguri. Legea „2 Mai” este o inițiativă legislativă a unor parlamentari PNL, care prevede creșterea sancțiunilor pentru traficanții de droguri şi eliminarea posibilității suspendării executării pedepselor.

„Nu o să treacă, o să se lovească de CCR”

Proiectul de lege poartă numele localităţii 2 Mai, acolo unde Roberta şi Sebastian, doi tineri studenţi, au fost omorâţi de Vlad Pascu, un tânăr care conducea sub influenţa drogurilor. Tragedia a avut loc pe 19 august 2023, când Vlad Pascu a lovit în plin opt oameni, doi dintre aceștia pierzându-și viața. Tânărul a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Avocatul Ion Cristian spune ca Legea „2 Mai“ nu va trece de CCRSenatul României

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, avocatul Ion Cristian a transmis faptul că legea nu va trece de CCR, urmând a se declara neconstituțională întrucât nu există posibilitatea ca legiuitorul să impună modalitatea de executare a unei pedepse: „Din punctul meu de vedere, această lege va fi declarată neconstituțională pentru că nu există posibilitatea ca legiuitorul să impună modalitatea de executare a pedepsei. Acest atribut este exclusiv a judecătorului, de asta este puterea judecătorească. Printr-o astfel de lege, puterea legislativă intervine peste puterea judecătorească. Legiuitorul nu are dreptul și posibilitatea să impună puterii judecătorești ce modalitate de executare să aleagă, este la latitudinea judecătorului să stabilească în funcție de situație. Judecătorul nu trebuie să fie transformat într-un tonomat, care pe de o parte să-i fie băgată cauza, iar pe altă parte să scoată hotărârea. Dincolo de partea tehnică, eu cred că nu o să treacă, o să se lovească de CCR. Eu, la rândul meu, îmbrățișez această inițiativă, dar trebuie așezată în termeni optimi și legali. Nimănui nu-i convine să aibă copii și aceștia să fie victimele traficanților de droguri. Pentru faptul că ajunge la copii, aici ar trebui să se ia măsuri drastice.” 
 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eminenta, ma inclin in fata cunostintelor dvs constitutionale. Mai suge niste sosete lu asta de jos. Noroc
0
0
Th3o N1tza, mentorul astuia?
1
0
tu fiind mai p***t de felu tau, asa te-ai gandit tu. Mars înapoi in banca si pune mana pe carte!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468