REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

BĂTAIE DE JOC! Constănţeancă pusă pe drumuri pentru un banal concediu medical

BĂTAIE DE JOC! Constănţeancă pusă pe drumuri pentru un banal concediu medical

Replica API 17 februarie 2018 | 16:56 400

„Din zi în zi, mă conving din ce în ce mai mult că plătesc degeaba asigurarea la sănătate. De aproape 15 ani, cotizez lună de lună. Iar când am nevoie să beneficiez de ceva, de medicamente decontate sau de concediu medical, descopăr că mi se pun tot felul de bețe în roate!”, este mesajul unei constănțence care a relatat pentru „Replica de Constanța” cât de greu se poate primi un concediu medical, câte drumuri a fost nevoită să facă.

Redăm, în rândurile următoare, mesajul unei constănțence revoltate față de cât de greu se obține un concediu medical. Deși bolnavă, femeia acuză că a fost pusă pe drumuri, în mai multe rânduri și din diverse motive, ba pentru că medicul de familie avea nevoie de niște hârtii, ba pentru că...la cabinet nu era medicul cu drept de semnătură pe concendii medicale.

„Mă doare tot corpul, am frisoane și abia mă pot mișca. Gâtul se transformă în șmirghel de fiecare dată când încerc să înghit și respiratul a devenit un lux pe care se pare că nu mi-l permit. E clar, valul de infecții acute respiratorii despre care tot vuiește presa nu m-a ocolit nici pe mine. Am nevoie să zac în pat. De altfel, în astfel de situații medicul recomandă repaus, odihnă multă și cât mai multe lichide, pentru hidratare. Da, în teorie. Căci în practică, am descoperit că a obține un concediu medical, în Constanța zilelelor noastre, a devenit o muncă de Sisif!

În prima zi, abia reușind să mă țin în picioare, abia reușind să leg gândurile, mă îndrept către cabinetul medicului de familie.

Un medic de familie care, încă de când m-am înscris la ea, în urmă cu doi ani, a ținut să îmi precizeze că are peste 20 de ani de gărzi la Urgență, argument care m-a convins. Ajung, dau cu ochii de asistenta medicală, o tânără de care mi-a plăcut de la prima vedere. Este fâșneață, reține numele pacienților, explică frumos și pe înțelesul tuturor. Îi spun dintr-o suflare de ce am venit. Îmi zâmbește înțelegător și îmi răspunde că doctorița mă poate consulta, dar pentru a obține concediul medical trebuie să îi aduc de la locul de muncă adeverință din care să reiasă calitatea de angajat asigurat și numărul de zile de concediu medical din ultimul an, dar și ordin de plată către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța.

„Am renunțat. E clar, concediul medical nu este pentru mine!”

„Așa este legea” și ridică din umeri, când încerc să îi explic că am card de sănătate și că oricum nu am avut nicio zi de concediu medical de ani buni, nu doar în ultimele 12 luni, iar în evidența medicului de familie ar trebui să apară lucrul acesta, căci până la urmă indiferent de cine este eliberat, concediul medical trebuie adus și la medicul de familie. Nu, nu o conving. Așa că mă las păgubașă și plec spre locul de muncă. Dacă tot sunt aici, până îmi eliberează doamnele de la Resurse Umane hârtiile necesare, hai să mai și muncesc puțin. Când am primit hârtiile, nu mai aveam energie să mă întorc la medicul de familie.

Așa că am mers din nou, a doua zi dimineață. De data aceasta reușesc să intru la medicul de familie. Mă consultă, îmi prescrie un tratament și când vine vorba despre concediu medical... „A, eu nu pot semna, trebuie să vorbiți cu cealaltă doctoriță. Nu este acum la cabinet, dar o puteți suna pe telefonul mobil!”. Adică ar trebui să fac încă un drum până la cabinetul medicului de familie. În condițiile în care, în starea în care sunt, orice implică mișcare îmi dă amețeli și dureri teribile în orice parte a corpului.

Am renunțat. E clar, concediul medical nu este pentru mine!

Din zi în zi, mă conving din ce în ce mai mult că plătesc degeaba asigurarea la sănătate. De aproape 15 ani, cotizez lună de lună. Iar când aș avea nevoie să beneficiez de ceva, de medicamente decontate, de concediu medical, descopăr că mi se pun tot felul de bețe în roate!

Ca să nu mai spun de rețeta pentru tratarea virozei respiratorii... Am primit rețetă, cu vreo trei medicamente decontate, dar și alte, pe lângă. În total, 60 de lei pe care i-am dat din buzunar. După cum spuneam, renunț! Și la concediu medical, și la tratamente alopate! Țuică fiartă și sare încinsă pe piept. Sunt băbisme, dar măcar rămân cu bani de pâine în casă!”, este mesajul transmis de constănțeancă.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun că legislația impune medicilor de familie să solicite actele respective, adeverința de asigurat și privind numărul de zile de concediu medical din ultimul an, înainte de a elibera concediul medical. Informațiile respective nu sunt înscrise pe cardul de sănătate și trebuie dovedite cu acte de la angajator. Altfel spus, drumuri...

De ce nu eliberează medicii de familie concedii medicale online? Lege în vigoare există!

La sfârșitul lui 2017, factorii de decizie anunțau cu surle și trâmbițe că asigurații vor putea primi concediile medicale și indemnizațiile aferente în online. „Medicii prevăzuţi la alin. (1) (adică medicii curanți - n.red.), pot completa certificatele de concediu medical atât pe suport de hârtie, cât şi electronic şi le pot transmite pe suport hârtie sau prin m ijloace electronice de transmitere la distanţă, angajatorilor/persoanelor în drept, după caz”, scrie în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2017, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 19 decembrie 2017 și se aplică deja cu privire la această chestiune.

În fapt, niciun medic nu eliberează concedii medicale online (!), deși există o lege în vigoare în acest sens. Motivul lor este simplu: ca de obicei, legiuitorii emit doar legea, nu și regulile aplicării ei. „Da, știm despre ea, am citit-o și noi, dar niciun medic de familie nu eliberează concedii medicale online pentru că nu știm care sunt normale de aplicare. Poate vor fi publicate și acestea începând cu noul Contract-cadru, de la 1 aprilie a.c.”, ne-a precizat dr. Laura Condur, președinte Asociația Medicilor de Familie „Tomis” Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are perfecta dreptate Cosmin, dadeai 50-100 de lei si mergea treaba unsa! Dar nu! Noi vrem sa fim corecti! Pai crezi ca doctorul ala a plecat degeaba de acasa? Da-ti spagi daca vreti sa fiti tratati cum trebuie!
2
4
Daca ii dateai 50 de lei era gata concediu un doi
9
1
Am 2 asigurari ...una la stat si una la privat de la servici si am platit toate consultatiile si procedurile ...de ce ?La stat nu sunt fonduri si la privat doar medicii agreati de firma de asigurari!!!!
9
0
murim cu zile cu toti banii cotizati la sanatate ! nu avem decat sa ne suportam consecintele ,greva neplatii la sanatate va fi convingatoare !
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108