REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
13.9° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Bătrâni lăsați flămânzi și fără medicamente în centre sociale private. Zeci de percheziții au loc la aziluri și două instituții publice

Bătrâni lăsați flămânzi și fără medicamente în centre sociale private. Zeci de percheziții au loc la aziluri și două instituții publice

Victor ROTARU 4 iulie 2023 | 09:10 1998

Polițiștii și procurorii DIICOT au descins în cămine de bătrâni din apropierea Capitalei. Sunt zeci de percheziții în mai multe județe, într-un dosar de exploatare a persoanelor cu vulnerabilități sau aflate în situații vulnerabile. Victimele nu au primit nici mâncare, nici tratament medical în timp ce se aflau în centre sociale private. Sunt vizate și două instituții publice care, din 2021 și până acum au dat mai multe contracte unei asociații care pretindea că prestează servicii sociale, deși nu avea experiență și nici licență de funcționare. Batrani lasati flamanzi si fara medicamente in centre sociale private. Zeci de perchezitii au loc la aziluri si doua institutii publice

Mascații au descins la aziluri de bătrâni de la marginea Capitalei. 31 de percheziții sunt în desfășurare la această oră în șase județe și în București. Polițiștii și procurorii au informații că două grupări de infractori au exploatat mai mulți bătrâni care aveau dizabilități sau probleme de sănătate. Aceștia erau ținuți în condiții inumane, nu primeau hrană, tratament și nici nu erau spălați. Sunt în desfășurare percheziții și la DGASPC Ilfov, dar și DGASPC Sectorul 3. Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică, a comunicat Poliția.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept. Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei. Au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală. 15 martori vor fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Video:

Update

În urma celor 31 de percheziții domiciliare efectuate astăzi, 4 iulie, de către polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare, au fost identificate, în trei dintre imobile, 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.

Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar 42 se află în investigații medicale.

De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

Totodată, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am reușit iarăși sa ne facem de băcănie sa ne știe planeta ce p******e ne reprezinta ar trebui sa se faca evaluări psihice la cei care lucrează an centrele astea ca da impresia ca suntem o tara de smintiti
0
0
Sa ne comunucati etnia din care fac parte membrii celor doua grupari de i nfractori. Daca ar fi fost romani neaosi ati fi scris si numele complet. Dar pentru ca sunt cigani va feriti sa va referiti la etnia lor spurcata.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468