REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Beneficiile usturoiului: te ajută să combați răceala și să crești imunitatea

Beneficiile usturoiului: te ajută să combați răceala și să crești imunitatea

Replica API 14 aprilie 2021 | 00:00 787

Tu cât de des mănânci usturoi? Știm că fugi de el din cauza mirosului neplăcut, însă știm la fel de bine și că te bazezi pe el când încerci să scapi mai repede de răceală, gripă sau o infecție din organism, fiind aliatul tău pentru creșterea imunității.

Usturoiul este unul dintre cele mai puternice alimente când vine vorba despre lupta cu infecțiile, cu virusurile și bacteriile, un fortifiant natural important al sistemului nostru imunitar, scrie doc.ro.

Usturoiul este, așadar, una dintre cele mai puternice "arme" pe care le putem avea pentru susținerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula producția naturală de anticorpi din organism și combate infecțiile, distrugând sute de tipuri de bacterii și virusuri. Mulți specialiști îl numesc cel mai puternic antibiotic natural și îi compară deseori efectele cu cele ale penicilinei.

Așadar, nu este o noutate că usturoiul combate eficient afecțiunile tractului respirator și că fortifică imunitatea. Însă are și multe alte beneficii, pe care probabil că nu le bănuiai. Îți dezvăluim noi astăzi câteva dintre ele.

Usturoiul previne afecțiunile cardiovasculare

Aparent, usturoiul scade în mod miraculos tensiunea arteriala, dacă este consumat regulat, pe perioade de cel puțin 2 luni de zile. Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri. În plus, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului "rău" (LDL).

Studiile arată că usturoiul poate să scadă nivelurile colesterolului total și pe cele ale colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, suplimentele cu usturoi par să reducă atât valorile colesterolului LDL și/sau pe cele ale colesterolului total cu până la 10-15%.

Usturoiul reglează tranzitul intestinal

Multe persoane folosesc usturoiul pentru afecțiuni digestive, deși la o prima vedere, aromă puternică și uleiurile din usturoi par să facă mai mult rău decât bine. De fapt, se pare că alicina, substanță din usturoi responsabilă de această aromă înțepătoare, poate stimula stomacul să producă enzimele necesare unei flore intestinale sănătoase. Mai mult decât atât, usturoiul se poate dovedi util în caz de constipație acută.

Atenție, însă, la persoanele care suferă de gastrită, reflux gastric sau ulcer. Usturoiul este recomandat în special persoanelor sănătoase, cu rol în prevenție. Dacă o astfel de afecțiune s-a instalat deja, usturoiul trebuie consumat doar la recomandarea medicului și gătit, sau în combinație cu lapte, pentru atenuarea senzațiilor de arsura la stomac pe care le poate provoca.

Usturoiul previne cancerul și vindecă infecțiile cu streptococi

Usturoiul este una dintre cele mai bune surse naturale de germaniu și seleniu, dar este extrem de bogat și în antioxidanți și substanțe antibacteriene. Usturoiul are capacitatea de a combate chiar și infecții mai agresive, cum sunt cele cu streptococi, în caz de scarlatină sau difterie.

Un efect similar îl are usturoiul și asupra celulelor canceroase, pe care le distruge din faza incipientă, întărind barieră naturală de protecție a organismului. Practic, substanțele active din usturoi încurajează celulele sănătoase din corp să identifice "intrușii" și să îi distrugă rapid.

Usturoiul este util și în anumite afecțiuni genitale feminine

Usturoiul ar trebui avut în vedere în special de femeile care se apropie de perioada premenstruală, fiindcă poate calmă simptomele neplăcute ale schimbărilor hormonale: bufeuri, crampe, anxietate, nervozitate, schimbări de dispoziție, flux menstrual neregulat.

Poate fi folosit, însă, și de femeile mai tinere, pentru calmarea durerilor menstruale, de sâni sau de cap, pentru reglarea menstruației cu întârzieri mari și pentru diminuarea greţurilor matinale.

Usturoiul este eficient împotriva acneei și căderii părului

Înainte de a folosi usturoiul pe piele, în orice mod, trebuie să știi că este complet interzisă aplicarea acestuia pe răni deschise, tăieturi sau zgârieturi, fiindcă substanțele sale puternice vor face leziunea extrem de dureroasă. Însă te poți bucură de efectul sau antiseptic, antiinflamator și tonic, în alte moduri.

Pentru tenul afectat de acnee, poți tăia în două bucăți un cățel de usturoi, după care să tamponezi ușor coșurile cu mijlocul plin de suc. Evita zona ochilor, lasă-l să acționeze 20 de minute, apoi spală-te pe față normal, cu produsele tale cosmetice obișnuite.

Pentru par, usturoiul te poate ajută să stopezi căderea. Și asta fiindcă uleiurile volatile acționează că un tonic pentru rădăcinile firelor de par, încurajând regenerarea acestora. Prepară o pastă din usturoi, pe care o aplici pe scalp și masezi ușor. Las-o să acționeze 10 minute, apoi spală-te pe cap cu produsele tale cosmetice obișnuite.

Usturoiul ajută la prevenirea răcelilor și gripei

De multă vreme, acesta a arătat că are proprietăți promițătoare că tratament pentru a preveni răcelile și gripă. Numeroase studii au arătat că usturoiul reduce riscul inițial de îmbolnăvire, precum și numărul de zile cât suntem bolnavi. De asemenea, usturoiul reduce și severitatea simptomelor.

În cadrul unui studiu de peste hotare, voluntarilor sănătoși (146 la număr) li s-au administrat fie suplimente cu usturoi, fie o capsulă placebo, pe o perioada de trei luni. Grupul de voluntari care a luat capsule cu usturoi a avut un risc cu 63% mai mic de a se îmbolnăvi de răceală, iar răcelile acestor participanți au fost cu 70% mai scurte.

Un alt studiu a descoperit că răcelile au fost, în medie, cu 61% mai scurte în cazul subiecților care au mâncat 2,56 grame de extract de usturoi îmbătrânit pe zi, în comparație cu grupul care a luat capsule placebo. De asemenea, răcelile participanților au fost mai puțîn severe. Dacă te îmbolnăvești des de pe urmă răcelii sau gripei, faptul că mănânci usturoi crud te poate ajută să reduci simptomele sau să previi cu totul îmbolnăvirea. Însă dacă suferi de anumite afecțiuni, este bine să ceri sfatul medicului curant înainte de a te trata cu usturoi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108