REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Biologul Răzvan Popescu: Lumea comentează că plaja de la Mamaia are 100 de metri. E normal, așa era în anii '70

Biologul Răzvan Popescu: Lumea comentează că plaja de la Mamaia are 100 de metri. E normal, așa era în anii '70

Georgiana BOGLEA 11 martie 2024 | 00:00 10555

De la începutul sezonului estival 2021, turiştii au la dispoziţie zeci de hectare de plajă în zona staţiunii Mamaia şi Nordul acesteia, după un amplu proiect de reducere a eroziunii costiere. Din 2024, proiectul de reducere a eroziunii costiere și de extindere a plajelor va îmbogăți litoralul românesc cu alte 23 hectare de plajă care vor fi date în folosință în acest sezon turistic, în Agigea și Eforie. Specialiștii Societății de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic-Club Constanța explică, în acest context, ce se întâmplă după lărgirea plajelor, cât de benefic este acest proiect și în ce măsură va fi afectat ecosistemul.

Biologul Razvan Popescu: Lumea comenteaza ca plaja de la Mamaia are 100 de metri.  E normal, asa era in anii '70

În noiembrie 2020 au început lucrările cuprinse în cadrul proiectului „Protecţia şi Reabilitarea părţii Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”, o continuitate a proiectului implementat cu succes la sfârşitul anului 2015, în Faza I. Proiectul este finanţat prin fonduri europene, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014-2020, iar la finalul acestuia România va câştiga la propriu teren: plajele vor fi extinse cu peste 200 de hectare noi de nisip. Din 2021, turiştii au la dispoziţie zeci de hectare de plajă în zona staţiunii Mamaia şi Nordul acesteia, după un amplu proiect de reducere a eroziunii costiere. Iar din 2024, proiectul de reducere a eroziunii costiere și de extindere a plajelor va îmbogăți litoralul românesc cu alte 23 hectare de plajă care vor fi date în folosință în acest sezon turistic, în Agigea și Eforie.

În anii '70, turiștii aveau de mers foarte mult până la mare

Fondatorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic-Club de la Constanța, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni, a explicat, pentru Replica, ce implică, mai exact, lărgirea plajelor și cum va fi afectat, dacă va fi, ecosistemul. „Toată lumea comentează că plaja de la Mamaia are 100 și ceva de metri. Dar așa era normal, așa era în anii 1975-1980. Era o bandă de vegetație imensă care venea în continuarea plajei, până la hoteluri. Aveau de mers foarte mult (turiștii) până la mare. Nisipul era de altă textură pentru că nu era nisip de scoică, era nisip de rocă, adus de Dunăre. Nisipul de rocă rămâne în spatele barajelor și nu mai curge odată cu restul fluidului, dar acum nu se mai întâmplă asta, nu mai avem nisipul fin, îl avem pe cel mai dur, cu scoici. Nu vor exista șapte opinii la un fel. Altul va zice că e prea lungă plaja, altul că e prea scurtă, dar dacă nu se făcea, se ajungea să cadă de la faleză până la hoteluri șamd.”, a declarat Răzvan Popescu.

Biologul Razvan Popescu: Lumea comenteaza ca plaja de la Mamaia are 100 de metri.  E normal, asa era in anii '70biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni

Lucrări necesare pentru ecosistem

Pe lângă faptul că turiștii se pot bucura de mai mult loc pe plajă, această extindere este necesară de asemenea și pentru ecosistem, așa cum declară biologul marin:

Biologul Razvan Popescu: Lumea comenteaza ca plaja de la Mamaia are 100 de metri.  E normal, asa era in anii '70

La Agigea, mai ales, se poate să vină faleza în mare. Ce se întâmplă dacă vine faleza în mare? Având în vedere că este foarte multă argilă, se angrenează în masa apei și o să apară foarte multe alge și alte organisme moarte, în primă fază și, ulterior, o să se comaseze practic tot sectorul respectiv și nu o să fie bun nici pentru plajă, nici pentru turism nici pentru faună. Pentru ecosistem orice pierdere de specii nu o să fie dintre cele mai fericite cazuri. Până se va ajunge la un echilibru vor exista modificări de curenți, modificări de relief submarin, modificări de toate felurile. Altfel, nu avem cum să operăm lucrul acesta. Nu se poate face altfel o lucrare de tipul ăsta. Când iei și muți un fluid de tipul acesta dintr-o parte în alta, o să curgă într-o formă sau alta până o să se ajungă la un echilibru. Da, la un moment dat o să apară niște gropi, la un moment dat vor dispărea, o să se astupe, o să apară în altă parte, o să se formeze niște șanțuri... E normal să se facă o movilă de unde să se retragă pentru că nu ai de unde să știi exact unde să depozitezi nisipul de la început pentru ca el să stea într-un relativ echilibru tot timpul. Și atunci, îl pui într-un loc, respectiv pe plajă, de unde trebuie să ai grijă să nu îl ia deflația, deci trebuie protejat câțiva ani iarna, cu niște garduri. Ideal ar fi cu vegetație, dar asta e complicat de făcut pentru că depinde de textura nisipului. Când era nisipul cu rocă, atunci da, se puteau planta sălcii, care rezistă la un astfel de mediu. Dar pentru că nu se poate altfel, se folosesc niște garduri, ca să nu ia deflația nisipul și să fie protejat, până când acesta se lasă treptat și se creează o pantă lină către adânc, până se echilibrează.

Biologul Razvan Popescu: Lumea comenteaza ca plaja de la Mamaia are 100 de metri.  E normal, asa era in anii '70

De asemenea, vor mai fi extinse și plajele din Olimp, urmate de cele din Costinești sau 2 Mai. În contextul acestor noi lucrări, este important să ascultați sfaturile salvamarilor, să respectați indicațiile acestora și să nu treceți de balizele limită, chiar dacă vă considerați buni înotători, deoarece așa cum s-a mai demonstrat, din păcate, cu natura nu este de glumă și puteți fi în pericol să vă pierdeți chiar și viața.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceeași fosila Mirceni, un nesărat, fără nicio noima în gândire. Du-te ba și numără delfinii morți în plasele pescărești, tristule. Sa îți iau chelia aia p*****a în poola ca nu este nimic în bostan. Plaja aia este un rahat, doar pe la Odessa este mai nasoala.cea mai urata plaja din Europa, singura varianta a cocalarilor și meșterilor mioritici. Jeg de mare,aia nu este mare pentru turism, ci mare navigabila
1
0
ci moldoveni si mai ales olteni.
2
2
Sa va iau in ranga! Mweeeee, baaaa!
1
3
a realizat muma-ta ce babau a adus pe lume?
1
1
Niste idioti! Comenteaza in tara ca este plaja lata sau ca nisipul nu este de calitate DAR in schimb tac mucles ( si se mai lauda! ) cand ae duc in Croatia sa Grecia sau . . aiurea ca fac pkaje pe pietroaie si umbla cu pantofi de plaje in picioare sa nu-i taie la picior scoicile din nisip! . . . asa-i la noi, pana nu isi dau impprtanta toti meltenii, cocalarii si coardele rasuflate!
17
7
Tarii cat mai mult curent.Facem baraje pe Dunare si marile rauri. Canci nisip in aval. Marea Neagra e cel mai bun vecin al nostru,dar tot roade din pamantul patriei. Asa ca turizdele si curistii au curent dar n-au nisip. Ar fi putut poponarii aia de holandezi sa dea cu tavalupul peste nisip sa-l sfarme nitel
10
0
Nu latimea plajei ar fi problema ci calitatea acesteia. Si daca tot ne raportam la anii 70, faceti o comparatie pertinenta la nr turistilor. Oare de ce a scazut numarul celor care aleg litoralul romanesc!? Nu combateti cu “studii” ptr ca este un lucru observabil, palpabil.
9
4
interesul smecherilor, a fost sa aiba de la constructiile facute pina la apa, distanta prevazuta de lege. si uite asa a fost distrusa plaja naturala, au fost tocate fonduri europene. banii astia puteau fi folositi in crearea de locuri de munca ptr tineri in contextul actual. drumul spre iad, e pavat cu intentii "bune".
18
6
Trist de neadevărat. Trăiască clubul specialiștilor. De ce nu vorbesc specialiștii hidrologi ? Au plecat toți în alte tari ?
14
1
Numai biologi si ingineri, isi dau cu parerea pe aici !
10
7
In trecut, doar plaja de la Butoaie era un pic mai mare, dar in niciun caz cat este acum. Si nu are 100 de m, ci vreo 350 m. Nisipul fin nu va mai fi niciodata, iar intrarea in apa este brusca. Adio, Mamaia! Vrajeala cu erodarea coastei, au marit plaja pt altceva. Deja la Caelia au imprejmuit, vor face constructii, sigur.
30
6
ca sa respecte legea minim 100 m de la mare pana la hotel , baietii destepti au comandat largirea plajelor in special in mamaia . restul plajelor pana la vama veche se largesc ca pe viitor sa nu mai aibe investitorii probleme cu aceasta lege . totul a fost facut pe interese politice si de grup , rascolind fundul marii in apropierea tarmului au distrus ecosistemul .
22
3
Turbincă, daca vrei sa vezi cat era plaja prin anii 70, poți să te uiți la Nea Marin Miliardar. Și mai sunt câteva filme făcute pe plaja in aceeași perioadă.
19
2
Ma uit la comentariile de sub mine si imi dau seama ca doar p****i au mai ramas in Constanta.
18
13
Stai jos ai nota 2 pt azi
14
6
are pe drq 500 metri, are max 320 metri mergi pe google earth si fa o masuratoare induci lumea in eroare, vb sa te afli in treaba.
21
1
Am masurat eu personal o portiune de plaja,are latimea de 300 de metri.Asa ca mai usor cu vrajelile! Stiu si cam cat de lata era plaja pe la sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80. Una din marile diferente este ca stre deosebire de acea perioada,acum sunt interese mari la mijloc. Si nu vii tu sa spui cine are dreptul sa comenteze!
23
8
Faci breasla biologilor de rusine nenorocitule! Plaja are acum pe alocuri peste 500 metri latime. S-a distrus tot ecosistemul iremediabil iar tu te-ai vandut pentru ca stiu ca esti un tip inteligent si pasionat de biologie/ecologie. Dar ce nu face banul din om... daca asa te poti numi. Mi-e scarba!
26
14
Acest specialist sa vina cu probe, fotografii si/sau harti! Bate campii! Am o varsta si merg de mic la plaja! Niciodata de cand ma stiu, nu a fost asa ceva! Mai curand este o facatura a smecherilor pentru a construi si unii de a scapa de amenzile si demolarile pentru constructiile lor abuzive!
30
9
Biologul pulii
24
14

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272