REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Boala de ficat este ereditară? 5 predispoziții genetice ale bolilor hepatice

Boala de ficat este ereditară? 5 predispoziții genetice ale bolilor hepatice

A.F. 30 octombrie 2023 | 00:00 235

Boala hepatică definește mai multe afecțiuni care afectează ficatul, inclusiv inflamația, hepatita și cancerul hepatic. Specialiștii atrag însă atenția că este esențial să înțelegem că nu toate bolile hepatice sunt ereditare și doar unele boli hepatice au o componentă genetică legată de ele.

Boala de ficat este ereditara? 5 predispozitii genetice ale bolilor hepatice

Genetica studiază genele, funcționarea lor și efectele lor asupra trăsăturilor umane. Unitățile de bază ale eredității sunt genele transmise de la părinți la urmași. Factorii genetici pot influența culoarea ochilor, înălțimea și susceptibilitatea bolii.

5 predispoziții genetice ale bolilor hepatice

Ereditar se referă la transmiterea caracteristicilor de la părinți la urmași prin intermediul genelor. Aceste trăsături pot fi determinate prin combinarea genelor ambilor părinți.

Mai multe tulburări genetice care pot provoca boli hepatice includ hemocromatoza, deficitul de alfa-1 antitripsină, boala Wilson și boala hepatică autoimună. Anomaliile congenitale pot cauza susceptibilitate la cancer hepatic.

Diverse variabile genetice pot duce, de asemenea, la boala hepatică non-alcoolică (NAFLD)

Hemocromatoza este o boală moștenită în care organismul absoarbe prea mult fier, dăunând ficatului.
Deficitul de alfa-1 antitripsină poate duce la probleme hepatice și pulmonare atunci când lipsește o enzimă crucială necesară pentru buna funcționare a acestor organe.

În boala Wilson, cuprul se acumulează în creier. Aceasta este o cauză frecventă a cirozei hepatice, care apare de obicei la copii și tineri.

Hipercolesterolemia familială este o altă boală ereditară care poate induce colesterolul crescut și crește șansa de a dezvolta boli hepatice.

Hepatita autoimună poate fi, de asemenea, moștenită, deoarece grupările specifice de gene sunt observate mai frecvent la persoanele cu această tulburare. Cu toate acestea, elementul genetic exact care provoacă această afecțiune nu este cunoscut.

Bolile hepatice nu sunt întotdeauna ereditare

Nu toate bolile hepatice sunt genetice, iar diverși factori de mediu, inclusiv consumul de alcool, virusul hepatitei și expunerea la anumite toxine, pot provoca unele. Cu toate acestea, o interacțiune între variabilele ereditare și de mediu poate apărea în mod obișnuit și poate dezvolta boli hepatice la pacienți.

„În ultimii ani au apărut tot mai multe cazuri de adulți tineri cu boli hepatice severe. Deși acești tineri consumă alcool, este posibil să nu fi consumat suficient sau suficient de mult timp pentru a avea o boală hepatică atât de extinsă la începutul vârstei de 20 de ani sau la începutul vârstei de 30 de ani.

Acest lucru indică faptul că la acești pacienți poate exista o predispoziție subiacentă la un alt tip de boală hepatică, cum ar fi o predispoziție la boala ficatului gras fără alcool cu afectare suprapusă indusă de alcool, care determină deteriorarea exponențială a ficatului și duce la debut mai devreme. a bolii hepatice decompensate”, a explicat dr. Rajiv Lochan, consultant principal – HPB și chirurgie de transplant de ficat, Manipal Hospital Old Airport Road, potrivit healthsite.com, citat de doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468