REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Bulgarii au adus personal din Ucraina pentru a munci pe litoralul lor

Bulgarii au adus personal din Ucraina pentru a munci pe litoralul lor

Mirela PASCAL 20 mai 2023 | 00:00 1742

Bulgarii vor deschide sezonul estival de pe litoralul lor pe 1 iunie și se bazează pe chelneri din Ucraina pentru a rezolva problema forței de muncă. Și pentru a fi siguri că ucrainenii nu vor pleca, își modifică până și legea, pentru ca vizele acestora să crească de la 3 la 5 luni.

Bulgarii au adus personal din Ucraina pentru a munci pe litoralul lor

Sezonul estival în nordul litoralului bulgăresc al Mării Negre începe între 1 și 15 iunie, a declarat Dimităr Dimitrov, președinte al Asociației Industriei Hotelurilor și Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei, potrivit publicației 24chasa, citată de Profit.

„Și la începutul sezonului rămâne problema penuriei de forță de muncă. Trebuie să subliniez aici că acest lucru este valabil pentru toate profesiile din domeniu – de la lucrători generali, ospătari, până la bucătari etc. Problema s-a agravat și mai mult în cei doi ani de pandemie, în care lucrătorii în domeniu au lucrat doar 5-6 luni. În căutarea subzistenței și a unor condiții mai bune, o mare parte a personalului din domeniu s-a recalificat sau a părăsit țara, orientându-se către piețele străine ale forței de muncă”, a explicat Dimitrov. În prezent, mai sunt necesari aproximativ 560 de lucrători, după ce în urmă cu doar 10 zile era nevoie de 1.600 de oameni.

Schimbă legea pentru ca vizele să fie de 5 luni

„Multe hoteluri așteaptă lucrători din străinătate – din Kârgâzstan, Ucraina. Problema este că ei primesc vize pentru trei luni, nu e timp de instruire. Am alertat Ministerul Turismului, am informații că se lucrează la problemă – vizele să fie de minim 5 luni”, a adăugat Dimitrov.

„Ne bazăm pe elevii care termină liceul profesional de turism din Dobrici, dar o mare parte dintre ei își continuă studiile și aproximativ 20% dintre ei rămân pe piața locală, ceea ce este extrem de puțin”, a adăugat Dimitrov. Salariile în domeniu sunt diferite și depind de poziția ocupată, a mai comentat expertul în domeniu. Salariul pentru spălători de vase, personalul de la curățenie și cel de calificare scăzută este de aproximativ 1.200-1.300 de leva brut (3.052 – 3.300 lei), ajunge până la 3.000 de leva (7.600 lei) și mai mult pentru bucătari-șefi și alte posturi.

Bulgarii au adus personal din Ucraina pentru a munci pe litoralul lor

Bulgarii aduc chelneri roboți pe litoral

Există și vouchere pentru transport și mâncare. Acesta este și motivul pentru care în această vară în jur de 80 de roboți vor face parte din personalul de deservire al unităților de pe litoralul din partea de nord a Mării Negre.

Bulgarii au adus personal din Ucraina pentru a munci pe litoralul lor

„Este vorba de chelneri roboți care vorbesc bulgară, iau comenzi, servesc. În timpul sezonului estival, vor fi la Balcic, Kranevo și în alte locuri”, a spus Dimitrov. Turiștii străini așteptați în nordul litoralului bulgăresc al Mării Negre în acest sezon sunt în mod tradițional din România, Germania, Polonia – există o creștere mare din Cehia, din alte țări europene, precum și din Turcia.

„Înscrierile pentru Bulgaria în regiunea Constanța – Tulcea, România, sunt foarte numeroase. Peste 4,5 milioane de oameni trăiesc în această regiune. Turiștii români preferă să vină în Bulgaria cu pachete de weekend – câte 3-4 zile”, a spus Dimitrov, care a fost în vizită în această zonă a României pentru se întâlniri cu turoperatorii și agenții din turism.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se lasa bacsis si la roboti?
1
0
Au belit carasu.
1
0
si cand robotului i se defecteaza o piesa, iti zvarle cafeaua in ochi. puneti roboti in parlament, ca nu trebuie sa faca nimic si mai ales, nu fura
3
1
In curand din cauza ca multi isi vor pierde locul de munca din cauza robotilor sau AI , probabil in viitor turistii toti roboti vor fi ,oamenii nu isi vor mai permite . A nu se considera ca sunt impotriva evolutiei tehnologice dar cred ca ea trebuie aplicata in timp , mi se par lucrurile foarte grabite, este normal daca multi isi vor pierde joburile nu vor mai avea avea bani de cheltuit va scadea consumu si sa nu credeti ca exista domeniu care va scapa de la femei de serviciu pana la avocati doctori pot fi inlocuiti de AI .
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468