REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cadavrul unui mistreţ, suspect de pestă porcină africană, găsit în județul Tulcea

Cadavrul unui mistreţ, suspect de pestă porcină africană, găsit în județul Tulcea

Replica API 13 iunie 2018 | 02:15 378

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea va solicita Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta sprijin pentru a aduce la mal leşul unui mistreţ sălbatic, suspect de pestă porcină africană (PPA), observat într-o zonă mlăştinoasă din comuna Ceatalchioi.

Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a declarat că mistreţul a fost observat luni de echipele de medici-veterinari care monitorizează efectivele de suine din gospodăriile private din cele patru sate ale comunei Ceatalchioi, Plauru, Pătlăgeanca, Sălceni şi Ceatalchioi.

„Vom solicita sprijinul ISU Delta pentru a aduce la mal cu o ambarcaţiune cadavrul mistreţului. Până în prezent (luni după-amiază, n.red.), nu am mai înregistrat mortalităţi la suine, însă echipele DSVSA sunt pe raza comunei pentru a monitoriza starea de sănătate a unor porcine”, a mai spus directorul Tuchilă.

Cei 22 de porci aflaţi în cele patru gospodării din satele Ceatalchioi şi Sălceni în care, la finele săptămânii trecute, s-a identificat PPA au fost sacrificaţi şi îngropaţi la faţa locului, pentru a nu disemina virusul în timpul transportului porcinelor afectate, potrivit sursei.

„Cadavrele sunt dezinfectate, acoperite cu pământ şi în mod natural virusul este distrus prin îngropare. Extrapolând, acelaşi lucru se întâmplă în cimitirele umane”, a menţionat directorul DSVSA.

„Populaţia de mistreţi este mare, datorită faptului că în Delta Dunării nu se fac vânători. Mistreţii vin din Ucraina în România, profitând de faptul că nivelul Dunării a scăzut. Virusul se poate răspândi foarte uşor atât direct, prin animalele bolnave, cât şi indirect, prin produse şi subproduse, şi poate rămâne în carnea congelată chiar şi 10 ani”, a mai spus directorul Tuchilă.

În contextul existenţei celor două focare de PPA la Sălceni şi Ceatalchioi, medicii veterinari au decis întărirea măsurilor de bio-securitate din cele patru exploataţii de suine de tip comercial din judeţ, exploataţii care numără în total circa 56.000 de capete.

Suspiciunea de PPA a apărut vineri, 8 iunie, după ce şapte suine din patru gospodării private din Sălceni şi Ceatalchioi au murit. PPA nu se transmite la om.

Sursă: Agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SA VINA DEXTER
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108