REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Călăuzele unor sirieni care intenţionau să intre ilegal în ţară: „Vom rade România de pe faţa pământului!”

Călăuzele unor sirieni care intenţionau să intre ilegal în ţară: „Vom rade România de pe faţa pământului!”

Replica API 28 august 2015 | 11:42 176

La nervi, nu şi-au putut controla cuvintele

La nervi, nu şi-au putut controla cuvintele

În contextul internaţional actual, este România pregătită să facă faţă unui eventual val de refugiaţi? Cine garantează că printre cei care fug din calea războiului nu se află şi terorişti? Aceste semne de întrebare le ridică şi un caz petrecut în Constanţa, când doi sirieni au fost prinşi în timp ce voiau să intre ilegal în ţara noastră, ajutaţi de fraţii lor, cu afaceri în Bucureşti. Însă, la nervi - după cum au declarat ulterior, cei ce şi-au dobândit calitatea de călăuze în dosarul penal, adică Kouja Jamal Ahmad şi Kouja Ahmad Ahmad, au ameninţat că vor rade România de pe faţa pământului.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în cursul zilei de joi, 27 august, a convocat, la sediul Guvernului, o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Şedinţa a avut ca temă evaluarea riscurilor privind posibilul impact de securitate urmare a creşterii fenomenului imigraţionist la frontierele României. Între timp, la graniţa cu România, în zona Negru Vodă, s-a înregistrat un incident ciudat.

Poliţiştii de frontieră, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, au depistat doi cetăţeni sirieni, Ahmad Kouja Mahmud şi Ahmad Kouja Mohamad, care au intrat ilegal în România din Republica Bulgaria. Extinzând cercetările, oamenii legii au descoperit că fraţii respectivilor, rezidenţi legali în România, cu statut material deosebit, pregătiseră maşini şi mijloace tehnice de comunicare pentru recuperarea lor de la graniţă. Urmau să îi transporte, discret, la Bucureşti.

“În noaptea de 23 spre 24 august 2015, după orele 01.15, organele de poliţie de frontieră i-au depistat pe cei doi inculpaţi înlesnindu-le fraţilor lor, migranţii Ahmad Kouja Mahmud şi Ahmad Kouja Mohamad, tot cetăţeni sirieni, trecerea ilegală a frontierei bulgaro-română în zona oraşului Negru Vodă din judeţul Constanţa.

Primul dintre inculpaţi a fost depistat în punctul de trecere a frontierei Negru Vodă, între Bulgaria şi România, având în autoturismul condus bunuri şi acte de identitate ale celor doi fraţi migranţi, după ce îi transportase cu autoturismul prin Bulgaria până la frontiera românească, iar al doilea inculpat a fost depistat pe raza oraşului Negru Vodă, în timp ce patrula cu alt autoturism în apropierea graniţei, după miezul nopţii (adică exact atunci când cei doi migranţi au fost observaţi prin sistemul camerelor cu termoviziune trecând ilegal pedestru peste frontiera terestră), aşteptând să îi preia pe fraţii săi migranţi şi să îi transporte cu autoturismul spre Bucureşti”, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Ameninţări la nervi: “Vom arunca România în aer şi o vom rade de pe faţa pământului!”

Însă, şocul cel mare a venit în momentul interogării respectivilor, călăuzele ameninţând că “vor arunca România în aer şi o vor rade de pe suprafaţa pământului, dacă vor considera necesar, cu titlu de eventuală răzbunare” . În afară de declaraţia care i-a şocat pe oamenii legii, în momentul în care migranţii ilegali au fost supuşi procedurii de amprentare s-au sustras, invocând motive medicale şi mimând crize epileptice.

Au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar s-a stabilit că nu au nici o afecţiune medicală. Prin urmare, a fost vorba despre un circ ieftin. Pe 26 august, fraţii migranţilor, Kouja Jamal Ahmad şi Kouja Ahmad Ahmad au fost arestaţi preventiv şi trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, primul în calitate de autor, iar al doilea în calitate de complice.

Cât despre ameninţare, sirienii au spus că au fost doar vorbe aruncate la nervi, motiv pentru care nu se face încadrare juridică şi asupra faptei de ameninţare.

“La data de 26 august 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de reţinere a inculpaţilor Ahmad Kouja Jamal şi Ahmad Kouja Ahmad (ambii cetăţeni sirieni, cu drept de şedere în România, primul cu documente de călătorie şi al doilea rezident de 7 ani în Bucureşti), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, primul în calitate de autor, iar al doilea în calitate de complice”, potrivit procurorilor.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108