REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

CALVARUL de zi cu zi de la Ambulanţa Constanţa: înjuraţi, scuipaţi şi îmbrânciţi de drogaţi şi beţivi

CALVARUL de zi cu zi de la Ambulanţa Constanţa: înjuraţi, scuipaţi şi îmbrânciţi de drogaţi şi beţivi

Replica API 17 octombrie 2017 | 00:00 1115

Sunt în prima linie atunci când cineva are nevoie de ajutor medical. Ei dau primul ajutor răniților din accidente rutiere, ei aduc alinare bătrânilor hipertensivi sau diabetici, rămași în grija vecinilor, pentru că fiii le-au plecat peste hotare și tot ei își iau și înjurăturile, îmbrâncelile și amenințările din partea alcoolicilor sau drogaților. Pentru că salvatorii în portocaliu și bleumarin de la Serviciul de Ambulanță Constanța au parte, din plin, de astfel de gesturi, tocmai de la cei cărora le fac un bine.

Ziua de muncă a unui angajat la Serviciul de Ambulanță Constanța este plină. Indiferent că este vorba despre medici, asistente sau ambulanțieri. Vin zilnic sute de solicitări, angajați sunt insuficienți pentru câte apeluri primesc, așa că sunt mai mereu pe druuri, de la un caz la altul.

Numai în această vară, potrivit statisticii făcute publice de conducerea instituției, au primit aproape 45.000 de solicitări. Extrem de multe. Și, de multe ori, nu partea medicală este cea care le ridică probleme, ci... tocmai oamenii pe care încearcă să îi ajute. Astfel este cazul mai ales când au de-a face cu persoane aflate sub influența alcoolului sau a stupefiantelor.

„Te chinui cu ei, îi cari pe brațe până la ambulanță, iar ei te scuipă!”

„În ceea ce ne privește, noi nu îi catalogăm drept consumatori de alcool sau de stupefiante. Sunt trecuți ca „persoane agitate” și solicităm întotdeauna și sprijinul echipajelor de Poliție, iar abia la spital se stabilește dacă se află sub influența alcoolului sau a unor substanțe și se stabilește ce curs urmează tratamentul lor”, a afirmat dr. Claudia Tatarici, purtător de cuvânt al SAJ Constanța. Și, deși cazurile în care cadrele medicale au fost agresate fizic de astfel de pacienți sunt rare, agresiunea verbală este la ordinea zilei. Iar asta, deși tot ele sunt cele îi coboară pe pacienți, pe brațe, câteva etaje, până la ambulanță, sau îi ridică de străzi pentru a-i transporta la spital.

„Persoanele aflate sub influența alcoolului sunt foarte recalcitrante. „Ce, v-am chemat eu?!”, ne strigă în față, ne scuipă, ne îmbrâncesc și refuză să meargă la ambulanță. Mai cu ajutorul Poliției, mai cu frumosul, îi convingi și îi duci până la ambulanță. Aici, alte scene. Nu au fost cazuri în care asistentele sau medicii să sufere răni fizice, dar asta numai datorită prezenței lor de spirit, agilității și spiritului lor de observație. Și te chinui cu ei, îi cari pe brațe până la ambulanță, iar ei te scuipă!

E drept, nu sunt toți așa. Unii fac scandal doar la vederea polițiștilor, dar cu noi nu au nimic, ne respectă și ne ascultă. În cazul celor care se află sub influența stupefiantelor...ei sunt, aparent, liniștiți. Dar au o forță extraordinară și nu știi când ripostează. Nu știm întotdeauna peste cine dăm la solicitare. Am avut cazuri când ne sunau părinți și ne chemau, pentru că fiului lor îi era rău. Iar când ajungeam, fiul era letargic din cauza etnobotanicelor. Și îl căram de la cine știe ce etaj, până la ambulanță.

Cei aparent calmi sunt periculoși, la fel și cei vădit agresivi. Cei care vorbesc mult, nu. Cu ei te poți înțelege, reușești să îi calmezi”, ne-a povestit o asistentă din cadrul SAJ Constanța, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Ba chiar, își amintește același cadru medical, au fost cazuri când aburii alcoolului i-au convins pe scandalagii să-și vadă mai departe de disputele lor, chiar și în prezența celor de la Ambulanță: „Am avut o solicitare, acum ceva vreme, când eram de față și noi, de la Ambulanță, și cei de la Poliție, iar scandalagii se băteau în continuare. Ne-au sunat din dispecerat să ne întrebe câte victime sunt, iar noi ce puteam să le spunem? Două persoane erau în mașinile Poliției, doi erau deja în ambulanțe, iar doi începuseră din nou să se bată. Acum, în spirit de glumă, rămânea de văzut, la final, dacă îi duceam la spital sau îi lua Poliția”.

Cu acești pacienți nu este exclus nici să scoată un cuțit sau să atace cadrele medicale. Au fost cazuri. „De exemplu, acum vreo zece ani, am primit o solicitare la Săcele, un pacient care avusese tentative repetate de suicid. Bărbatul era foarte calm, a fost transportat la ambulanță, moment în care a scos din gheată un cuțit. A intervenit șoferul și l-a dezarmat, cine știe ce voia să facă cu acel cuțit, ce se putea întâmpla. De atunci nu am mai avut astfel de situații, dar în prezent suntem însoțiți și de echipajele de Poliție”, ne-a spus dr. Tatarici.

Unii sunt clienți fideli ai Ambulanței și Urgenței Spitalului Județean

Îngrijorător, pentru factorii de răspundere de la nivelul societății, ar trebui să fie faptul că printre cei care consumă alcool sau stupefiante sunt și unii „clienți fideli” ai Ambulanței. De exemplu, constănțeanul Mihai Velicu este unul dintre ei. Au fost situații când Ambulanța a fost chemată de constănțeni și de două sau trei ori pe zi, pentru el, pentru că după ce se îmbăta sau se droga, se arunca pe stradă și simula crize de epilepsie. Trecătorii se alarmau, puneau mâna pe telefon și sunau la 112. Cu chiu cu vai, bărbatul care este recalcitrant atât cu trecătorii cât și cu cadrele medicale, era dus la spital, de unde fugea la scurt timp. Și își relua teatrul pe stradă...

Dincolo de salvarea de vieți, de intervențiile la accidente rutiere sau de transportarea rapidă a unui bolnav la Urgență, cadrele medicale de la Ambulanță au de-a face, din plin, și cu nervii, înjurăturile sau agresiunile fizice ale celor pe care trebuie să-i salveze. „Ce să mai spun, că sunt situații în solicitările de violență domestică, în care nevestele, aflate în ambulanțe, când văd că soțul violent este reținut de Poliție, sare la noi, ne înjură și trag de noi, că ce avem cu bărba-su?”, a mai afirmat asistenta medicală. Exemplul este elocvent...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai Mda... Sti cum e sa lucrezi in sistem si statul sa nu iti acorde nici un beneficiu? Sa stai la aceleasi cozi ca toata lumea si daca Doamne fereste te intepi intr-un ac sa mergi in alta tara sa iti procuri vaccinul de imunizare? Sti???? Iti zic eu ca nu sti!!Sti cum e sa pleci de acasa la serviciu si sa nu ai certitudinea ca te si intorci??? Pe asta o sti??? Vad ca sti multe! Ce mai sti?
0
0
Stirea asta vine dupa ce s-au aratat prea multe cazuri la TV unde cadrele medicale isi bat joc de majoritatea oamenilor care se duc acolo. Unde te trateaza de sus si pana te controleaza sa vada ce ai mori acolo. Dar in articol nu zic nimic de faptul ca multi care se duc la urgenta baga banii in buzunarul doctorilor si asistentelor sa te bage in seama si ca se comporta cu tine ca ultimul prost. Sa va fie rusine la astia care comenteza ca nu le e bine. Nu zic ca nu sunt cazuri poate cand chiar au cazuri . Dar sa nu generalizam acum . Ca nu are rost.
2
1
sa-i fut in gura pe aia care fac apel pt asa lighioane lasati sa crape nu sa ocapam liniile si sa risipim banii celor care platesc cnas
5
1
Tine amb ocupate jegurile de drogati si nici asigurare medicala nu au si noi care suntem asigurati asteptam ca sunt amb ocupate de baieti fata munca si fara cap niste terminati astia trb batuti de cate ori sunt drogati asa scoti drogu din cap altfel nu se poate
5
0
La nivel general,populatia de la noi este cam bolnava psihic din cauze multiple. Cei care mai si consuma ,,substante'', deja sunt dusi complet. Este absolut necesar ca ambulantierii sa fie insotiti de forte de ordine si ele sa intervina ferm,fara retineri. Nu,meseria de ambulantier nu implica cunoasterea de arte martiale,domnule dobitoc ,,Muieri'', ci multa carte,adica ceva ce tu nu intelegi,ca esti foarte prost si rau,un om josnic.
6
3
la urgenta le mai dau baietii de la zip una pe cocoasa ca sa nu mai vina si a doua oara
7
1
doamna"muieri "sau ce esti??ce meserie tiai ales ..??asta ca sa stiu sa vin sa te injurr sa te bat jignesc si dupaia sa iti scot ochii ...gen cum faci dumneata .nu iti este putin rusine de ce scrii oamenii astia au facut scoala multa ca sa salvezw vieti ..oricum e personal putin mai mananca tu cacat mult ca o sai faceti sa plece toti .si sa te vad cand o sa crapi mai suni la 112 sau la popa direct .
9
1
Nu iti doresc decat sa faci o tura pe ambulanta, sa ai parte nu de doua ,de o resuscitare la etajul 7 fara lift cu tata Masina dupa tine si sa nu faci pipi toata ziua... nici sa nu mananci!Atunci sa te vad! Daca nu sti, nu mai comenta aiurea!
14
1
Sa fie introduse amenzi usturatoare ptr.solicitari care nu reprezinta URGENTA.Uneori este chiar bataie de joc,sa fie chemata ambulanta ca nu are ce fuma sau ca este in calduri sau s-a plictisit si nu are ce face.Cei care nu stiu despre ce este vorba sa nu vorbeasca.
13
1
Va plangeti ca niste muieri...oameni buni inainte de a va alege meseria va ganditi la toate consecintele ulterioare...asa ca va plangeti degeaba...voi ce credeati, ca o sa salvati numai ''ingerii de pe pamant''?!?!
5
14
Nu mai cine cunoaste,stie....!
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108