rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cameră: Dispariţia copiilor şi traficul de persoane - incluse în Strategia Naţională de Apărare a Ţării

Abordarea fenomenelor de dispariţie a copiilor şi a traficului de persoane în viitoarea Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2025 - 2030 din perspectivă internă, ca obiectiv de securitate naţională, este una dintre recomandările făcute în proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, adoptat, marţi, de plenul Camerei, cu majoritate de voturi.

Potrivit raportului final în acest sens, România este pe primul loc la traficul de persoane în Europa, statistică dovedită de numeroase rapoarte internaţionale. Traficul de persoane este mult mai mult decât o simplă infracţiune prevăzută în Codul Penal, este un fenomen social, cu anumite caracteristici, de la cauzele care îl generează şi condiţiile care favorizează dezvoltarea fenomenului.

În ceea ce priveşte fenomenul, pe primul loc se află traficul în scop de exploatare sexuală, unde grupul principal vizat îl reprezintă fetele, urmează exploatarea prin muncă, unde grupul principal vizat sunt băieţii, iar pe locul al treilea se află traficul pentru exploatare prin cerşetorie. Traficul de persoane generează profituri uriaşe, cu risc destul de mic pentru traficanţi de a fi prinşi. Reţelele sunt complexe, traficanţii găsesc modalităţi de a identifica vulnerabilităţile din sistem în ţara de origine şi de destinaţie a victimei, fiind un fenomen în continuă schimbare.

Potrivit documentului, cauza principală de natură sistemică a dispariţiei minorilor, fie din centrele specializate, fie din familia naturală sau lărgită, din familii dezorganizate sau familii care şi-au abandonat copii către rude, plecând la muncă în străinătate, este sărăcia extremă şi lipsa de educaţie care creează ulterior posibilitatea racolării, traficării şi exploatării acestora.

De asemenea, persoanele majore care sunt traficate au istoric de traficare şi exploatare încă din copilărie, astfel, fetele care pleacă voluntar la prostituţie au traume repetate în copilărie, care reduc aşteptarea de viaţă cu 20 de ani şi cresc riscul apariţiei anumitor boli.

Raportul mai constată, între altele, că actul sexual cu un minor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani nu reprezintă în orice situaţie o infracţiune, din punct de vedere al Noului Cod Penal, conform dispoziţiilor art. 220. Deşi datele spun că numărul de persoane traficate a crescut, numărul dosarelor instrumentate este în scădere, cu o rată de achitare de 2%, adaugă documentul.

Comisia parlamentară de anchetă emite astfel Guvernului mai multe recomandări şi măsuri privind prevenirea şi combaterea fenomenelor de trafic de persoane şi dispariţie de copii, prima dintre acestea fiind dezvoltarea unui mecanism administrat şi a unui cadru legal coerent de colaborare, cooperare şi coordonare mai bună între toate instituţiile de căutare, cercetare şi anchetă a persoanelor dispărute şi/sau traficate şi instituţiile de asistenţă socială şi protecţie a copilului care să se aplice distinct faţă de prevederile Codului de Procedură Penală (în condiţiile în care sunt situaţii ce nu se încadrează ca şi fapte penale, sens în care nu se pot utiliza instrumente date de CPP într-o procedură de căutare a unei persoane dispărute, în care nu există indicii că ar fi victima unui abuz sau altei infracţiuni).

Următoarele recomandări vizează reducerea minimului de pedeapsă pentru infracţiunile de trafic de persoane, diminuarea duratei proceselor, în condiţiile în care în anul 2018 durata medie a procedurilor judiciare în cazurile de trafic de persoane a fost de 689 de zile, precum şi dezvoltarea unui sistem de soluţionare accelerată a urmăririi penale desfăşurate în cazurile de trafic de persoane, pentru a îmbunătăţi procesul penal şi pentru a reduce presiunea pusă asupra victimelor şi martorilor, inclusiv asupra copiilor.

Modificarea şi completarea articolului 213 din Noul Cod Penal privind proxenetismul, respectiv un minor trebuie apărat până la împlinirea vârstei de 18 ani şi tratat fără consimţământ valabil, modificarea/completarea art. 220 din Cod Penal privind actul sexual cu un minor, respectiv ridicarea vârstei minorului (de la 15 ani, cât este în prezent, la 18 ani), până la care un infractor sau inculpat poate fi pedepsit pentru comiterea unui act sexual cu respectivul minor, revizuirea art. 182 din noul Cod Penal privind exploatarea unei persoane, care, în prezent, defineşte exploatarea de persoane prin omisiunea micilor infracţiuni, precum şi modificarea/completarea Legii nr 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, respectiv reglementarea unor mijloace de remediere în ceea ce priveşte art. 23 alin. 4 care arată că părinţii/ocrotitorii legali au obligaţia ca în termen de 24 de ore de la dispariţie să sesizeze organele de lege, reprezintă alte recomandări din raport, scrie Agerpres.

Deputaţii recomandă totodată abordarea fenomenelor de dispariţie de copii şi a traficului de persoane în viitoarea Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2025 - 2030 din perspectivă internă, ca obiectiv de securitate naţională şi reglementarea clară a mecanismelor de lucru a poliţiştilor care acţionează în activităţi de căutare, pentru a avea acces la instrumentele oferite de Codul de Procedură Penală pentru interceptare şi localizare a minorului dispărut.

Ale recomandări vizează: operaţionalizarea noii structuri specializate la nivelul MAI - IGPR de căutare a persoanelor dispărute, care să funcţioneze într-o organigramă generală (la nivelul IGPR central şi al IJP-urilor) cu o componenţă de poliţişti şi alţi specialişti (precum şi psihologi) foarte bine specializaţi, încadraţi în funcţie de volumul de muncă al fiecărui judeţ; creşterea urgentă a capacităţii operaţionale ale Poliţiei de intervenţie din linia întâi în cazurile de trafic de persoane şi dispariţie de copii, respectiv indentificarea şi acordarea tuturor resurselor necesare (în special umane) care, începând cu anul 2016, au un deficit mare de personal; crearea unei baze de date electronice care să ajute la identificarea potenţialelor victime ale traficului de persoane şi care să vină în sprijinul Europol, a Poliţiei Române şi a tuturor instituţiilor implicate în activitatea de căutare şi cercetare a dispariţiilor de minori şi a traficului de peroane; activităţi de instruire a poliţiştilor care de cele mai multe ori se află în prima linie de luptă şi combatere a traficului de persoane şi dispariţiei de minori; modificarea organigramei DCCO şi suplimentarea numărului de funcţii, conforme cu volumul real de muncă, activităţi de instruire, respectiv specializate sau dublă specializare a judecătorilor care intervin în dosarele de trafic de persoane, în mod special a magistraţilor din anchetele cu minori, care de multe ori dau hotărâri judecătoreşti nejustificat de lejere.

Deputaţii mai recomandă dezvoltarea unui mecanism de încurajare a poliţiştilor specializaţi din cadrul structurilor de prevenţie şi combatere a fenomenului de trafic de persoane şi copii dispăruţi pentru a-şi continua activitatea şi a se evita pensionarea înainte de vreme; modificarea/completarea metodologiei din partea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la modalităţile de acordare a învoirilor copiilor minori aflaţi în centrele din subordinea DGASPC şi îmbunătăţirea standardelor de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidenţiale pentru copilul victimă a traficului de persoane; reglementarea prin lege a rolului organismelor non guvernamentale de profil privind soluţionarea cazurilor de trafic de minori şi dispariţie de minori, pentru acordarea de suport şi asistenţă psihologică, Totodată, este necesară a se reglementa modalitatea de sprijin , inclusiv financiar, a ONG-urilor care acordă servicii de protecţie a victimelor.

Raportul mai recomandă: reglementarea desfacerii contractelor de muncă ale angajaţilor din sistemul de asistenţă socială şi protecţie a copilului care au comis acte de violenţă împotriva minorilor în lipsa unei soluţionări definitive şi irevocabile din partea instanţei; eliminarea reglementării legislative, prin care reprezentarea legală asupra unui minor poate fi acordată unui angajat a DGASPC; suplimentarea numărului de psihologi în centrele din cadrul DGASPC cu cel puţin un psiholog per centru, respectiv modificarea organigramelor în acest sens şi asigurarea de specializare continuă a acestora prin programe de pregătire cu o frecvenţă de cel puţin o dată pe an; elaborarea şi implementarea unui mecanism de monitorizare a copiilor ajunşi majori şi care părăsesc sistemul de protecţie socială, pentru evitarea revictimizării şi facilitarea integrării în societate.

miercuri, 25 noiembrie 2020769
Comentarii

11....(25 noi 11:04)
Spuneti astea fetelor de la caracal si nevestei celui de pe lista scurta a lui epstein - Birchal
mai mult...Politică
19 ian 23:32PoliticăIohannis: Vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România rămâne un aliat puternic şi prieten de încredere al...436

19 ian 00:00PoliticăCiolacu: Am finalizat proiectul de buget. Vom arăta că există bani suficienţi pentru pensii şi alocaţii476
19 ian 00:00PoliticăRafila: Cu siguranţă, în acest an vom purta mască; renunţarea la ea va fi o decizie tehnică403
19 ian 00:00PoliticăSighiartău: Este nevoie de o schimbare la vârful PNL; Orban şi-a atins limitele

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, luni, că este nevoie de o schimbare la vârful partidului,...484

19 ian 00:00PoliticăExpert Forum: Transparenţa finanţării campaniei electorale - scăzută; legislaţia trebuie modificată363
19 ian 21:08PoliticăCîţu - convorbire cu premierul grec: Campania de vaccinare anti-COVID, unul dintre principalele subiecte378
19 ian 00:00PoliticăRafila, despre vaccinarea persoanelor fără adăpost: Programarea clasică s-ar putea să nu funcţioneze în cazul lor

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat luni că pentru vaccinarea anti-COVID a persoanelor fără adăpost ar trebui...398

19 ian 00:00PoliticăTerente (USR) despre comentariile liderului organizaţiei Sulina la adresa lui Patzaichin: Nu reprezintă poziţia alianţei561
19 ian 00:00PoliticăSebastian Bodu - numit consilier de stat în aparatul de lucru al vicepremierului Kelemen Hunor433
19 ian 23:27PoliticăGheorghiţă: Peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare au peste 65 de ani sau boli cronice

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni că peste 75%...446

19 ian 23:27PoliticăȘefa Senatului, Anca Dragu, se vaccinează anti-COVID-19522
19 ian 23:28PoliticăLudovic Orban se va vaccina anti-COVID-19479
Vremea
-4.1°-4.1° - -2.1° marţi, 19 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 89%
Vânt: 5.44 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/49536335322
5/4035226211323
joker326294582
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 ian 00:00SportCM Handbal (m): Rezultatele zilei în grupele preliminare E, F, G și H

Componența grupelor principale 3 și 4 din cadrul Campionatului Mondial de handbal masculin din Egipt a fost...534

19 ian 00:00SportMarius Șumudică și-a găsit echipă (presa turcă) - Va fi rival la retrogradare cu Dan Petrescu

Demis recent de la Gaziantep, Marius Șumudică și-a găsit echipă, tehnicianul român urmând să antreneze tot în...864

19 ian 00:00SportDoi jurnaliști s-au urcat pe acoperiș pentru a dialoga cu Simona Halep, aflată într-o carantină strictă la Adelaide

Simona Halep a dialogat de la balconul hotelului cu doi prezentatori australieni de emisiuni radio, care s-au urcat pe...604

19 ian 00:00SportAstra Giurgiu - Universitatea Craiova 1-1

Astra Giurgiu a terminat la egalitate cu Universitatea Craiova, 1-1 (1-1), luni seara, pe teren propriu, într-un meci...818

Local
19 ian 00:08LocalCOVID-19: 3 NOI DECESE, la Constanța

Până luni, 18 ianuarie a.c., 17.271 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...1450

19 ian 00:08LocalDecizie oficială: Românii vaccinați anti-COVID nu mai trebuie să intre în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni, 18 ianuarie 2021, Hotărârea...1007

19 ian 12:17LocalPenitenciarul Spital Poarta Albă CAUTĂ echipamente de protecție împotriva COVID-19

841

19 ian 00:08LocalConstrucțiile cu risc seismic din Constanța, în atenția municipalității

Prima ședință a Comisiei pentru reducerea riscului seismic la imobilele existente și construcțiile vulnerabile care...632

19 ian 15:05LocalVICEPREȘEDINTELE Consiliului Județean, Stelian GIMA, își continuă SERIA de MEMORII

Vicepreședintele Stelian Gima nu se abate de la cele promise la începutul mandatului. Mai exact, legate de...1176

19 ian 22:05LocalPe BABA NOVAC, TROTUARELE sunt INVIZIBILE

1403

Politică
19 ian 23:27PoliticăGheorghiţă: Peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare au peste 65 de ani sau boli cronice

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni că peste 75%...446

19 ian 23:27PoliticăȘefa Senatului, Anca Dragu, se vaccinează anti-COVID-19

După exemplul dat de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, care s-au vaccinat și ei, vineri și...522

19 ian 23:28PoliticăLudovic Orban se va vaccina anti-COVID-19

479

Interviuri
19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4359

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3648

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

3182

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3137

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

Stelian Ion, candidatul USR pentru încă un mandat în Camera Deputaților, are încredere că mesajele transmise în...4824

3 dec 00:04InterviuriGeorge Vișan, PSD: PNL vinde ILUZIA unui VACCIN anti COVID!

3802

Monden
19 ian 00:00MondenCe familia frumoasă are Sylvester Stallone! Actorul de 74 de ani și-a scos fetele la o croazieră

S-au săturat să stea în casă și să se ferească de pandemie! Sylvester Stallone, 74 de ani, și-a scos fetele la o...1489

19 ian 00:00MondenGillian Anderson, trădată de prietena ei, care i-a furat iubitul!

Gillian Anderson şi producătoarea Jemima Goldsmith sunt prietene apropiate de mulţi ani, dar asta nu a împiedicat-o...556

19 ian 00:00MondenCe bine îi stă lui Gigi Hadid în rol de mămică!

412

19 ian 00:00MondenJustin Timberlake a devenit din nou tată. Soția sa, Jessica Biel, a născut un băiat

Justin Timberlake, 39 de ani, a anunțat, într-un interviu acordat lui Ellen DeGeneres, că el şi soţia sa, actriţa...482

19 ian 00:00MondenJennifer Lopez, acuzată că se injectează cu botox

Jennifer Lopez s-a enervat pentru că a fost acuzată că și-a injectat botox în față. ”Secretul frumuseții mele...464

19 ian 00:00MondenFilmul „The Marksman“, cu Liam Neeson, a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

396

Mapamond
19 ian 00:00MapamondŞeful OMS avertizează că lumea este în pragul "eşecului moral" al vaccinurilor

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că...453

19 ian 00:00MapamondExperţii germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2

Virusologi germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată la o clinică din...372

19 ian 00:00MapamondCoronavirus - OMS: Tulpinile britanică şi sud-africană de SARS-CoV-2, prezente în zeci de ţări

353

19 ian 00:00MapamondCoronavirus: Austria a primit cu 20 % mai puţine vaccinuri din cauza unei probleme de producţie la Pfizer

Austria are în prezent cu 20 % mai puţine vaccinuri anti-COVID-19 decât preconiza pentru ianuarie, din cauza unei...357

19 ian 00:00MapamondCoronavirus: Japonia va studia cazurile persoanelor infectate după vaccinarea împotriva COVID-19

Japonia intenţionează să colecteze date de la persoanele care se infectează cu noul coronavirus chiar şi după ce...384

19 ian 00:00MapamondMinistru: Marea Britanie vaccinează în medie 140 de persoane pe minut

328

Sănătate
19 ian 18:35SănătateDe ce nu există încă vaccin împotriva hepatitei C

Hepatita C este singurul tip de hepatită care nu poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate că împotriva hepatitei A...779

19 ian 00:00SănătateParacetamolul, nerecomandat pacienților cu hepatită C

Hepatita C este o afecțiune infecțioasă a ficatului, cauzată de virusul hepatic C, care se transmite prin sânge....749

19 ian 00:00SănătateInfecțiile urinare la copii: cum se manifestă și cum se tratează

319

19 ian 00:00SănătatePofta de dulce, asociată cu stresul și lipsa de somn

Pofta de dulce poate avea mai multe cauze, precum stresul, lipsa de somn sau prea puține calorii luate din alte...431

19 ian 00:00SănătateDurerea de șold în timpul nopții: cauze, simptome și tratament

Durerea de șold care apare în timpul nopții te poate trezi din somn sau îți poate îngreuna situația, făcându-te...436

19 ian 00:00SănătateCe simptome trădează că ai gonartroza după ce ai trecut de 50 sau 60 de ani

Gonartroza (numită și osteoartrita genunchiului) este cea mai întâlnită formă de artrită la nivelul genunchilor....439

19 ian 00:00SănătateConjunctivita la copii: simptome, tratament și prevenție

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, adică a țesutului care acoperă partea albă a ochiului la exterior,...324

19 ian 00:00SănătateDureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei

Miozita este termenul medical care descrie inflamația musculară. Deși miozita poate provoca dureri musculare și...337

19 ian 00:00SănătateTotul despre vitamina D și eczemele la copii

343

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT