REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Căpăţână loveşte concurenţa: pregăteşte note de plată "ca la cârciumă" pentru spitalele private care apelează la ajutorul lui

Căpăţână loveşte concurenţa: pregăteşte note de plată "ca la cârciumă" pentru spitalele private care apelează la ajutorul lui

Replica API 9 aprilie 2014 | 00:00 87

"Reglări de conturi" în sistemul sanitar constănţean

"Reglări de conturi" în sistemul sanitar constănţean

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, pune la respect spitalele private din judeţ. Sătul să trateze pe bani puţini şi bolnavii altor spitale, managerul Căpăţână pregăteşte "note de plată" exact "ca la cârciumă". Managerul a dat de înţeles marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pacienţii sunt plimbaţi între unităţi sub pretextul unui "consult", dar în realitate acestora li se fac investigaţii de specialitate, lucru care implică costuri mari, fără a fi decontate. Medicul Căpăţână vrea să impună un regulament în baza căruia să încaseze bani de la spitalele private care nu îşi pot trata pacienţii aflaţi în stare gravă.

"În general ajung cazuri grave de la spitalele private, cu costuri uriaşe, decontarea făcându-se în cazul nostru numai pe partea de spitalizare normală şi iau şi ei bani. Eu zic că este un lucru pozitiv, pentru că se va face puţină ordine. Vreau să discutăm cu managerii spitalelor din judeţ. Există o modă de a trimite pacienţi pentru consult. Nu au oftalmolog, urcă pacienţii în salvare şi ne trezim cu ei în spital. Vin cu solicitare şi foaie pentru consult oftalmologic. Noi îi consultăm, le scriem foi, pacienţii pleacă şi eu nu iau nici un leu de nicăieri şi nu este în regulă", s-a plâns presei directorul Spitalului Judeţean. Tot managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Constanţa ia în calcul şi varianta de a nu mai primi pacienţi de la spitalele private fără transfer. "Să fie solicitat transferul, nu consult. Transferă pacientul aici, îl internăm, îi facem ce trebuie, dacă ei nu au capacitatea să o facă", a declarat dr. Căpăţână. Managerul Spitalului Judeţean a dat ca exemplu un caz de la spitalul privat Euromaterna. "O pacientă, care a trecut printr-un avort, a sângerat foarte mult şi ei (Spitalul Euromaterna -n.r.) au fost depăşiţi din punct de vedere al capacităţii de a rezolva cazul, pentru că nu au secţie ATI ca lumea. Cazul a fost transferat către noi şi am salvat-o pe tânără, dar cu costurile aferente. S-a băgat nu ştiu cât sânge. Anticoagulantele ne-au costat 7-8.000 de euro. Noi am rezolvat cazul până la urmă, dar există la nivelul spitalelor private o limitare a posibilităţilor terapeutice. În momentul de faţă şi ei îşi iau banii pe pacientă, la nivelul la care au contractat cu Casa, şi eu, ca spital, în momentul externării, îmi iau banii. Acum ce se va întâmpla? În cazul ăsta, el va lua 50% din banii care îi avea contractaţi cu Casa, iar eu voi lua banii pe tot ce i-am făcut, nu la nivelul contractului cu Casa. Îi fac socoteala ca la cârciumă şi îi dau spitalului privat. Şi la spitalul public este la fel. Dacă între spitalele publice se realizează transferuri, eu pot să-mi iau banii de la ele şi invers (...)", a declarat dr. Căpăţână. Şeful Spitalului Judeţean spune că decontarea pentru serviciile medicale prestate în astfel de cazuri nu ar mai urma să se facă prin Casa de Asigurări de Sănătate, ci între spitale. Tot acesta a mai ţinut să precizeze că va ţine o evidenţă clară a pacienţilor transferaţi de la alte unităţi. "O să am grijă. O să fac o listă şi am să verific ce pacienţi am de la spitalele private. De acolo, de acolo, de acolo: notă de plată! Până acum nu am comentat, dar în ultima perioadă lucrurile acestea s-au acutizat. Vorbim de cel puţin trei prezentări pe zi, iar pentru noi înseamnă pierderi de resurse. (...) Dacă ai nevoie de un nivel mai înalt de asistenţă medicală, transferă-l în condiţii civilizate", a fost mesajul dr. Căpăţână pentru ceilalţi şefi de unităţi de tratament din judeţul Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108