1.7° Constanța Sâm., 28 Ian. 2023
Anul XX Nr. 6257
1.7° Constanța Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 Anul XX Nr. 6257

Cariera de piatră de la Kogălniceanu, atribuită „cu dedicaţie” în mandatul lui Mureşan

Replica API 28 octombrie 2015 | 00:29 896

Fostul primar, reclamat la Parchet:

Fostul primar, reclamat la Parchet:

Valer Iosif Mureşan, fostul primar din Mihail Kogălniceanu, va avea de explicat o serie de aspecte care au condus la atribuirea unui contract păgubos pentru comună unei firme care să exploateze 48 de hectare de carieră de piatră. Întreaga poveste a început în 2010, când administraţia publică locală a scos la licitaţie exploatarea carierei de piatră. Totul a decurs legal până la un moment dat, în sensul că anunţul privind licitaţia a fost publicat în presă, a existat aprobare prin hotărâre de consiliu, însă pe parcurs lucrurile s-au complicat.

În momentul desemnării câştigătorului, una dintre firmele participante a fost nemulţumită de rezultat şi a contestat. S-a ajuns în instanţă, iar după 9 luni, în 2011, primăria a pierdut procesul. Fără să aştepte comunicarea de la instanţă, în doar câteva zile reprezentanţii primăriei au organizat o a doua licitaţie. „A doua licitaţie a fost organizată fără respectarea legii. Eu făceam parte din comisia de la prima licitaţie, m-am şi prezentat, în schimb la a doua nu am mai fost, însă apar în hârtii ca şi prezentă, ba chiar şi cu o semnătură care nue set a mea”, spune actualul primar al comunei Kogălniceanu, Ancuţa Belu, care adaugă că a sesizat şi DNA Constanţa cu privire la aceste aspecte, însă dosarul ar fi fost declinat către Parchetul Judecătoriei.

„Pe lângă semnătura care apare în hârtii, şi care nu e a mea, licitaţia a fost organizată cu un caiet de sarcini expirat, cu certificate fiscale care nu mai erau valabile... Au fost descalificaţi doi participanţi şi a rămas unul, care a fost desemnat câştigător. Este vorba despre o firmă în favoarea căreia fusese clar făcut caietul de sarcini de la licitaţie”, mai susţine Ancuţa Belu. Iar ilegalităţile nu s-au oprit aici, mai arată Belu, ea relatând că după licitaţie nu au fost anunţaţi participanţii cu privire la rezultat, aşa încât ei să poată contesta în termen de 15 zile, dacă doresc.

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

Ancuţa Belu

„În 5 zile a fost semnat contractul. După 3 ani de la semnarea respectivului contract, ne-am trezit că firma care contestase încă de la prima licitaţie a câştigat în instanţă. De fapt, primăria nici nu avea voie să organizeze o a doua licitaţie cât timp exista litigiul. Mai mult, din documentele celor participanţi la licitaţie, sesizăm că o firmă oferea 55 de euro pe hectar exploatat, în timp ce firma desemnată câştigătoare oferă doar 12 euro. „Asta indică şi un prejudiciu adus bugetului local, să vedem acum cine va plăti”, a conchis Ancuţa Belu. Vom reveni!

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
494234281137
5/49
288635422
joker
44191422011