REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cartofi contaminați cu o bacterie periculoasă, depistaţi în Portul Constanţa! Erau aduşi din Egipt

Cartofi contaminați cu o bacterie periculoasă, depistaţi în Portul Constanţa! Erau aduşi din Egipt

Replica API 11 aprilie 2018 | 00:22 569

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă o exigență sporită pentru protejarea spațiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare.

Astfel, în urma acțiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1100 tone de cartofi de proveniență Egipt, care au primit interdicția de a intra în țară prin Portul Constanța, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistată prezența bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Tuberculii de cartof au fost prelevați în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt.

Măsura interdicției a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.

Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător și, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului și a apelor de suprafață cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum și din cartofii deteriorați și evacuați ca resturi menajere.

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru Sandu, ce pazeste Daia ? Raspuns oaia !
0
0
Eu am cumparat de la profi cartofi din egipt acum cateva zile i.am mancat fierti in salata beof
0
0
Am ajuns sa importam si cartofi ? Ce pazeste Daia ?
3
0
Daca s-au calicit la cartoanele de tigari pentru spaga...
0
2
abia acum ati vazut? cartofii astia care sunt ca si spalati, fara pic de praf sau pamant pe ei, sunt toxici. Lasati-i o zi, dar numai o zi dupa ce i-ati cumparat si a doua zi o sa vedeti ca au facut o spuma pe deasupra. Am auzit ca sunt crescuti in bureti. Astia trebuie consumati imediat cum ii cumperi, daca-i lasi pt a doua zi sunt deja stricati. Cand cumparati cartofi uitati-va sa fie cu praf sau pamant pe ei, numai aia sunt buni.
6
0
Market este otrvitor
1
0
Al dracului de tarziu se trezeste statul asta roman . Cine a vrut a adus in romania toate mizeriile . Pe consumator nu-l protejeaza nimeni . OPC da navala pe buna dreptate numai peste buticari dar cand vine vorba de marile lanturi de magazine sau de importatori , sunt interesati doar cum sa le intre lor bani in buzunar . A se intelege ca se lasa mituiti .
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108