REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cătălin Predoiu anunță reforma justiției! Trei obiective majore anunțate de ministru în mandatul său: „Numirile să se facă rapid“

Cătălin Predoiu anunță reforma justiției! Trei obiective majore anunțate de ministru în mandatul său: „Numirile să se facă rapid“

Replica API 12 noiembrie 2019 | 03:46 399

Cătălin Predoiu, foto adevarul.ro

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit recent într-un interviu acordat jurnalistei Alina Matei de la juridice.ro despre principalele obiective ale mandatului său.

„Dacă luăm în calcul un mandat de un an de zile, sunt mai mult de trei, prorogarea schemei de pensionare anticipată și a trecerii la complete de 3 judecători în cai de atac, un proces corect și transparent de selecție a propunerilor pentru procurorii de rang înalt de la vârful Ministerului Public, DNA și DIICOT, astfel încât numirile să se facă rapid și să stabilizăm managementul la vârf al acestor instituții, care este astfel legitimat să înceapă o reforma calitativă profundă în întreg Ministerul Public, până la cea mai mică unitate de parchet și pe această baza revigorarea combaterii corupției și combaterii crimei organizate, eficient, legalist, riguros procedural și pe baza de probe fără dubiu, adoptarea soluțiilor legislative pentru desființarea sau reorganizarea radicală a secției speciale și pentru recursul compensatoriu, deblocarea și revitalizarea activității din CSM, întoarcerea acestuia cu față către adevărată să menire, independența reală a Justiției, nu numai față de servicii, ci și față de influențe politice, de „cumetrii”, „nepotisme”, „retelizarea” pe orizontală și verticală a sistemului judiciar a funcțiilor de conducere pe criterii de „prietenii`, instaurarea meritocratiei fără excepții în ocuparea funcțiilor de conducere în instanțe și parchete, revitalizarea sistemului de Probațiune, extinderea capacității de cazare din penitenciare, continuarea investițiilor în reabilitarea și extinderea rețelei de sedii de instanțe, accelerarea proiectului „Cartierul de Justiție”, operaționalizarea deplină a ANABI, reluarea colaborării cu Comisia Europeană, Statele Membre UE și SUA în consolidarea transferului de expertize și bune practici, pe această baza, creșterea gradului de satisfacție a justiabililor și de încredere în Justiție, un raport MCV semnificativ îmbunătățit în toamna anului 2020.

Riscând o abordare ambițioasă, am putea adaugă o consolidare a unei noi mentalități în magistratură, mai generoasă față de propria vocație și mai preocupată față de justitiabil, mai puțîn orientată spre lupte de putere interne și mai pregnant orientată spre ambiția de a face excelență din fiecare act procedural și de judecată pe fond. Dacă scurtați ipotetic durata mandatului acestui guvern, in drumul către alegerile anticipate, atunci se scurtează implicit și lista acestor obiective, dar aparent paradoxal, o astfel de scurtare ar largi obiectivele pentru un nou ciclu de 4 ani al Ministerului Justiției”, a precizat Cătălin predoiu pentru juridice.ro.

Cătălin Predoiu a mai deținut acest portofoliu în perioada 2008-2012 și a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit CV-ului său, Cătălin Predoiu a deținut următoarele demnități publice: vicepreședinte al Camerei Deputaților, deputat ales în circumscripția electorală Călărasi, prim ministru interimar, ministrul Justiție și membru CSAT, ministrul interimar al Afacerilor Externe.

Din 1991, Cătălin Predoiu este membru al Baroului București și, în perioada 1994-2007 a fost profesor la Facultatea de Drept din București.

Acesta are un stagiu militar la trupele aeropurtate (1986 - 1987), în 1991 a absolvit Facultatea de Drept din București, iar în 2003 a obținut diploma de doctor în drept cu summa cum laudae.

Predoiu a lansat, atunci când Tudorel Toader a fost ministru al Justiției, mai multe critici la adresa acestuia și a modificărilor legislative pe care le anunța. Acesta a mai spus că raportul lui Toader privind revocarea Laurei Codruța Kovesi este „ușor demontabil în multe puncte”, iar decizia de a o înlătura din funcția de la șefia DNA a fost pripită.

Recent, Tudorel Toader a anunțat că îl dă în judecată pe Predoiu pentru că ar fi afirmat că fostul ministru a fost cel care iniţiat Legea recursului compensatoriu în condiţiile în care - potrivit lui Toader - Minsterul a susţinut neconstituţionalitatea proiectului de lege.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scadeti-le salariile in justitie, anulti-le pensiile speciale si scoateti-i la pensie la limita de varsta de 65 de ani.
2
0
Ce mai face Elena Udrea slugoi mic si peltic?Te a crescut frumos panarama blonda...acum ai prins aici la guvern vezi ce faci ca tu si ca aia in trecut ati aranjat bine codul penal pt anumite infractiuni...pedepsim cu 5 ani pe un gainar si pe un evazionist il scapam cu suspendare?TU,RALUCA TURCAN SI ALA DE LA FOCSANI CU 900m2 din greseala NU AVETI CE CAUTA IN GUVERN!Care o lingeati in pasarica pe infractoarea ELENA UDREA
2
1
Anularea pensiilor speciale, indemnizatiilor de revolutionar si confiscarea averilor coruptilor.
6
1
Daca propunea asta PSD era hastagu in piata
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108