REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Căţeluşa Fabana de la Garda de Coastă, 12 ani de activitate!

Căţeluşa Fabana de la Garda de Coastă, 12 ani de activitate!

Replica API 26 aprilie 2016 | 23:48 263

Angajat de excepţie

Angajat de excepţie

A depistat droguri şi a participat la multe misiuni alături de poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă, dar şi la misiuni coordonate de DIICOT, însă a venit vremea să se odihnească. Este vorba despre căţeluşa Fabana, din rasa Labrador, care a ajuns la vârsta de 12 ani. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, un câine poate sta în serviciu cam până la vârsta de 9 ani. Numai că Fabana, cunoscută ca şi Cora, a avut rezultate excepţionale, motiv pentru care Centrul Chinologic de la Sibiu a stabilit ca ea să mai „lucreze” până la 12 ani.

A fost adusă de la Sibiu, când avea numai 7 luni, şi a fost specializată pe depistare de droguri. Numele de catalog este Fabana, dar cei de la Garda de Coastă o strigau Cora. De-a lungul carierei sale a participat la multe misiuni, a controlat containere sosite în Portul Constanţa şi a depistat droguri. Aceasta a împlinit 12 ani şi, cum starea de sănătate nu-i mai permite să activeze, a sosit timpul să se odihnească. Conform procedurii, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au postat un anunţ de licitaţie.

„După ce se termină şi etapa a doua, adică transferul fără plată către persoane juridice (aici fiind incluse numai instituţiile publice şi culte religioase) şi nu se arată nimeni interesat, atunci urmează etapa a treia, cu titlu gratuit. Aici, prioritate au conducătorii de câini din cadrul Poliţiei de Frontieră. Şi deja aveam un coleg care o vrea.

De menţionat este şi faptul că ea a avut un termen de până la 9 ani de stat în serviciu, dar pentru că a avut abilităţi foarte bune şi a răspuns bine la comenzi şi a găsit şi droguri, i-au prelungit cei de la Sibiu păstrarea în activitate. Ea trebuia de mult pensionată, dar iată că a dus până la 12 ani”, au declarat, pentru „Replica”, reprezentanţii Gărzii de Coastă. Prin urmare, după finalizarea întregului proces, căţeluşa Fabana va ajunge „acasă”. În locul ei, vor rămâne alţi câini labradori, încă în putere.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108