REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cazul ‘Grandiosa’, nava abandonată în Portul Constanţa, a fost închis! Toţi navigatorii şi-au primit banii!

Cazul ‘Grandiosa’, nava abandonată în Portul Constanţa, a fost închis! Toţi navigatorii şi-au primit banii!

Replica API 14 iunie 2018 | 00:00 299

Șapte ani. Atât au trecut de când nava „Grandiosa”, pavilion Panama, a fost abandonată în Portul Constanța, iar echipajul ei lăsat de izbeliște. Săptămâna aceasta, ultimul membru al echipajului care mai avea de primit bani, în urma demersurilor realizate de Sindicatul Liber al Navigatorilor, de vânzare a navei și repunerii în drepturile bănești cuvenite ale navigatorilor, și-a ridicat suma cuvenită.

În martie 2011, nava „Grandiosa”, sub pavilion Panama era abandonată în rada portului Constanța. Fără combustibil, fără mâncare sau apă, echipajul a fost lăsat de izbeliște. Nici nu puteau părăsi nava, legislația impunându-le să rămână pentru siguranța navei și a traficului naval. Oricând, din cauza vântului puternic, în lipsa echipajului de siguranță, se pot produce accidente de navigație, cu urmări dramatice și costisitoare. Dar nici echipaj de schimb nu mai urma să trimită nimeni.

Astfel că oamenii, 14 navigatori, au rămas la bord, în cele mai grele condiții posibile. De soarta lor s-au preocupat reprezentanții Sindicatul Liber al Navigatorilor, după ce nava a fost adusă în dana 136 a portului Constanța de firma de agenturare Idu Shipping. Sindicaliștii le-au asigurat hrana și apa necesare, plus alte sume de bani pentru supraviețuire.

În plus, au început demersurile în instanță pentru scoaterea la vânzare a navei, pentru organizarea licitației internaționale, vânzarea efectivă și repartizarea banilor conform tabelului creditorilor. Echipajul nu își primise banii de câteva luni, plus perioada când au asigurat siguranța navei. În total, aveau de primit aproximativ 250.000 de euro.

Într-un final, toate demersurile au fost realizate, iar marinarii și-au primit banii cuveniți. Marți, 12 iunie a.c., ultimul navigator de pe nava Grandiosa și-a primit banii. „Banii au fost obținuți în urma acțiunii în instanță a sindicatului pentru daune morale acordate navigatorilor care au avut de înfruntat condiții neadecvate desfășurării serviciului la bord, pe perioada cât nava a fost abandonată până la vânzare, în portul Constanța”, au precizat reprezentanții sindicalului constănțean.

„Sunt bucuros și vă mulțumesc sincer. Efortul dvs. a venit exact la momentul oportun pentru mine. Îl consider un cadou imens și nesperat, făcut de sindicat pentru noi, foști membrii ai echipajului Grandiosa”, a afirmat navigatorul Relu Stratulat.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia au fost banii de daune morale. Banii au fost obtinuti din anul 2014 dar 2 navigatori desi au fost anuntati, nu au dorit sa isi ridice banii decat acum. Prima parte, alti 550 de miare i-am luat atunci. Comandantul a luat vreo nouazeci de mii. Multumiri sindicatului si tuturor de acolo, avocatului si d-lui Mihalcioiu. Nu am cuvinte pentru felul in care ne-au ajutat.
0
0
7 ani... o performanta pt mihalcioiu and co. Fmm
0
1
ai dracu cipani 250.000 de euro impartit la 14... fmm
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108