REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

CAZUL 'Vietnamezii', SĂMÂNȚĂ de SCANDAL la HÂRȘOVA!

CAZUL 'Vietnamezii', SĂMÂNȚĂ de SCANDAL la HÂRȘOVA!

Replica API 10 iulie 2020 | 00:00 4634

Un grup de vietnamezi angajați la cea mai mare firmă din orașul Hârșova, „Sârme și Cabluri S.A.”, a împărțit comunitatea în două tabere. În timp ce o parte acuză că muncitorii ar fi ținuți în condiții mizere, neavând de mâncare și trăind de pe-o zi pe alta din mila hârșovenilor, cealaltă parte spune că persoanele aduse din Vietnam au refuzat constant să muncească și că au distrus spațiul pus la dispoziție de firma din oraș.

Din cauza lipsei forței de muncă, în urmă cu aproximativ un an, „Sârme și Cabluri S.A.” a apelat la ajutorul unei firme de recrutare din Vietnam. 30 de vietnamezi și-au făcut bagajele și au venit în orașul de la malul Dunării pentru a obține un venit mai bun în România, așa cum și compatrioții noștri aleg țările occidentale din același considerent. Problemele au început odată cu izbucnirea pandemiei și instaurarea stării de urgență.

S-au speriat și au refuzat să mai muncească

Muncitorii s-au speriat, au refuzat să mai muncească și au dorit să plece înapoi în Vietnam. Așa cum probabil vă imaginați, acest lucru nu a fost posibil din cauza interdicțiilor de zbor. De atunci și până în prezent, muncitorii au continuat să locuiască în spațiul pus la dispoziție de „Sârme și Cabluri S.A.”, cu speranța că vor pleca acasă, dar refuzând să mai muncească. Câțiva hârșoveni au acuzat condițiile mizere în care aceștia locuiesc, că abia o duc de pe o zi pe alta și că firma din oraș le-ar fi reținut pașapoartele pentru a nu mai putea pleca.

În luna aprilie, muncitorii și-ar fi dat demisia

Contactați pentru a oferi un punct de vedere în acest caz, reprezentanții firmei „Sârme și Cabluri” ne-au precizat că în luna aprilie toți muncitorii și-au prezentat demisiile și că pașapoartele au fost folosite doar pentru a le organiza un zbor către casă, iar în prezent se află în prezent în posesia titularilor. Ulterior, din cauza lipsei forței de muncă, a determinat reprezentanții societății să apeleze din nou la muncitorii vietnamezi, cărora li s-a oferit același loc de muncă, însă aceștia ar fi refuzat de fiecare dată.

Solicitarea către Ambasadă

„Preferă să muncească cu ziua, fără contract”

„Ei locuiesc într-un spațiu pus la dispoziție de noi pe care l-au distrus complet, chiar lângă sediul nostru. Chiar și după ce nu au mai vrut să muncească pentru noi, i-am lăsat să locuiască acolo și îi vom lăsa până vor putea pleca. I-am ajutat atât cât s-a putut, inclusiv să le găsim de muncă pentru un mare angajator din Constanța, dar niciunul nu a dorit să meargă. Preferă să muncească cu ziua, fără contract.”, au precizat reprezentanții „SC Sârme și Cabluri SA”. Singura opțiune viabilă în acest moment pentru ca muncitorii să fie transportați către Vietnam este reprezentată de închirierea unui zbor charter, însă costurile ridicate nu pot fi suportate de compania recrutoare.

Viorel Ionescu

„Vă rugăm să interveniți”

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, s-a interesat de situația muncitorilor și a cerut în scris ajutorul Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam în România. „30 de persoane de cetățenie vietnameză nu mai au loc de muncă și nici posibilitatea de a se întoarce în țara natală, fiind găzduiți, fără niciun cost, într-un spațiu al societății la care au fost angajați și nevoiți să trăiască din ajutoarele oferite de cetățenii orașului, întrucât nu mai au venituri. Din aceste considerente, vă rugăm să interveniți, pentru a verifica aceste aspecte și a remedia situația critică în care se află acești cetățeni de naționalitate vietnameză.”, se arată în cererea transmisă de Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Inspectoratul Teritorial de Muncă

ITM va dispune o anchetă

Potrivit surselor noastre, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța va dispune o anchetă în acest caz. Important de precizat este că am discutat cu unul dintre muncitori, care nu a dorit să facă comentarii pe acest subiect, precizând că vor discuta exclusiv cu compania din Vietnam. Ciudat este că numele firmei de recrutare care a facilitat sosirea în România a grupului de vietnamezi nu este cunoscut, nici măcar de reprezentanții societății „Sârme și Cabluri S.A.”, iar această firmă din Vietnam ar deține contract de exclusivitate cu muncitorii în cauză.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920