REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Ce alegeri sănătoase putem face la raftul de produse congelate?

Ce alegeri sănătoase putem face la raftul de produse congelate?

Replica API 26 aprilie 2021 | 00:00 921

Când vine vorba despre alimentele congelate, ne gândim în special la faptul că multe dintre ele, în special fructele și legumele, și-au pierdut deja multe dintre proprietățile benefice.

Însă raftul cu acest tip de produse ascunde un pericol mai mare: tentația alimentelor semipreparate, bogate în grăsimi, sare și chiar zahăr. Va ajutăm să alegeți produsele care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea voastră și a celor dragi.

Legumele și fructele congelate

Este adevărat că aceste alimente sunt mai puțin sănătoase congelate, decât în varianta proaspătă, proaspăt culeasă. Însă dacă facem această comparație între legumele care au fost congelate imediat după recoltare și legumele care au călătorit chiar și două săptămâni prin lăzi, depozite și magazine, iar acum stau de câteva zile în frigiderul vostru, va mărturisim că prima varianta este cu siguranță mult mai sănătoasă, scrie doc.ro.

Așadar, nu va feriți de fructe și legume congelate, însă alegeți variante simple sau amestecuri care nu conțin sosuri, condimente sau arome deja adăugate, fiindcă în ele se pot ascunde substanțe dăunătoare, care le oferă un gust irezistibil, însă le diminuează beneficiile.

Carnea și preparatele din carne

În acest caz, esențialul este să va concentrați pe produsele care conțin bucăți întregi de carne sau fileuri, însă fără adaosuri de condimente, înveliș pentru pane sau care vin deja în forme pregătite pentru gătit. Nu cumpărați niciodată carne sau amestec deja făcut pentru burgeri sau șnițele, fiindcă nu veți ști niciodată sigur ce conține cu adevărat.

Înghețată mai sănătoasă

Nu numai copiii sunt atrași de înghețată la raftul cu produse congelate, ci și noi, adulții. Deși înghețată din comerț nu este tocmai recomandată fiindcă are mult zahăr și grăsimi nesănătoase, dacă faceți periodic o excepție pentru răsfăț, alegeți variante cât mai naturale.

O idee ar fi înghețatele pe baza de lapte de cocoș, care au început să apară și în magazinele noastre, sau înghețatele cu 0% adaos de zahăr, care conțin doar zaharuri din fructe.

Semipreparatele: pizza, antreuri, paște

Regulă este simplă: evitați pe cât posibil acest tip de produse. Pizza nu este neapărat un aliment nociv, dacă ingredientele folosite sunt sănătoase la rândul lor: blat subțire din făînă integrală, lactate slabe în grăsimi, multe legume (dovlecel, roșii, salată, etc.), peste slab. La fel se întâmplă și în cazul altor produse, care în loc să necesite prăjire se prepară la cuptor, iar ingredientele sunt puține și sănătoase.

Însă șansele să gășiți astfel de preparate în magazine sunt reduse. Verificați întotdeauna lista de ingrediente și refuzați produsele care conțin arome, amelioratori de gust, diferiți agenți de creștere sau afânare, coloranți sau substanțe cu nume complicate, de care nu ați auzit niciodată.

Cum prepari alimentele congelate

Legumele nu trebuie să fie decongelate înainte de gătire. Acestea se pot fierbe sau se pot găti la aburi imediat ce sunt scoase din congelator.

Pe de altă parte însă, fructele trebuie decongelate înainte de a fi consumate, însă nu complet pentru că astfel își pierd din sucuri și din aromă.

Carnea este obligatoriu să fie decongelata înainte de prepararea termică, altfel există riscul gătirii incomplete în unele porțiuni. Ideal ar fi că decongelarea să se facă treptat, fie la frigider, fie prin ținerea cărnii într-un bol plin cu apă rece. Decongelarea la temperatura camerei crește riscul de multiplicare bacteriană.

Peștele, de asemenea, se va decongelă înainte de a fi gătit. În cazul fructelor de mare, se poate trece direct la etapă fierberii – de pildă, creveții pot fi puși congelați în apă clocotită, unde vor fi lăsați timp de 1-2 minute.

Concluzia este că alimentele congelate fără alte ingrediente adăugate pot fi sănătoase, însă este foarte important și procesul de gătire. Legumele congelate prăjite în ulei, de pildă, nu vor mai rămâne sănătoase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272