REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Centenarul armistițiului. Cu bujor la rever, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa EROILOR!

Centenarul armistițiului. Cu bujor la rever, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa EROILOR!

Replica API 12 noiembrie 2018 | 23:59 769

100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial

Se împlinesc 100 de ani de la semnarea Armistițiului de la Compiègne, dintre Alianți și Germania, care punea capăt Primului Război Mondial, „în cea de-a 11-a oră a celei de-a 11-a zile a lunii a 11-a”, în 1918, după aproape 53 de luni de lupte.

Peste 20 de milioane de oameni, militari și civili, au căzut victime acestui război. Iar România, cu aproape 700.000 de morți, dintre care 330.000 de militari, a fost printre cele mai afectate state din Europa. Alți 76.000 de militari au rămas invalizi, iar sute de mii de civili au pierit din cauza foametei, a bolilor și a condițiilor grele de viață. Mulți dintre civili au murit executați de trupele de ocupație.

Țările lumii marchează ziua de 11 noiembrie și prin simboluri purtate la rever. Britanicii au ales macul, iar francezii albăstreaua, pentru a-și aminti de eroii care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial.

România a ales bujorul românesc să reprezinte recunoştinţa, consideraţia şi respectul pentru veteranii de război şi veteranii din teatrele de operaţii. Bujorul este asociat, în tradiţia şi cultura românească, cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul şi sângele, arată reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

„Mulțumim tuturor celor care poartă bujorul la evenimentele de astăzi, dedicate veteranilor de război şi veteranilor din teatrele de operaţii! Cinste Eroilor Armatei României!”, a transmis ministrul Mihai Fifor.

„În contextul Centenarului Marii Uniri, împlinite, în principal, prin sacrificiul ostaşilor, căzuţi pe câmpurile de bătălie ale „Marelui Război” sau pieriţi în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viaţă binele naţiunii, gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă către toți cei care au adormit pentru vecie cu România reîntregită în inimă. Dumnezeu să îi odihnească!”, a afirmat ministrul Mihai Fifor.

Mesaj al Ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu: 11 noiembrie, o dată cu semnificații profunde și speranța unei păci definitive

„Anul 2018 reprezintă un moment unic pentru Europa, în care îi omagiem pe cei care în urmă cu o sută de ani au luptat în Marele Război. Data de 11 noiembrie marchează un moment istoric esențial: la ora unsprezece, în a unsprezecea zi, din cadrul celei de-a unsprezecea luni a anului 1918, intra în vigoare armistițiul dintre Germania și Antanta.

Astfel, lua sfârșit Primul Război Mondial, un conflict cum omenirea nu mai văzuse până atunci și în care au fost mobilizați peste 70.000.000 de militari, dintre care peste 15.000.000 de persoane au fost ucise. Niciun război nu antrenase asemenea forțe militare, acesta devenind cel mai sângeros război al omenirii, până în acel moment. Germania a pierdut 15% din populația masculină activă, Franța 10%, iar Austria și Ungaria peste 17%.

După încheierea războiului, Europa nu a mai rămas la fel, harta continentului fiind marcată de schimbări profunde. Patru imperii au dispărut, cel German, Austro-Ungar, Otoman și Rus, precum și multe dintre familiile regale cu tradiție care le-au condus. În acest fel, apăreau noi state moderne și independente.

Parte din procesul de schimbare a Europei de după Primul Război Mondial a fost și Marea Unire, care a fost înfăptuită prin recuperarea Basarabiei de la Imperiul Rus și a Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar. Astfel, la 1 decembrie 1918, se realiza idealul național al poporului Român.

În cinstea eroilor Primului Război Mondial, fie că este vorba despre țărani, simpli cetățeni, militari sau oameni politici însemnați ai acelei perioade, Ministerul Culturii și Identității Naționale omagiază spiritul de sacrificiu și vitejia celor care au luptat pentru ca oamenii anului 2018 să se poată bucura de unitatea și libertatea pe care le-au primit moștenire de la bravii soldați ai Marelui Război.

Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Veteranilor - 11 Noiembrie

„În această zi cu încărcătură simbolică, ne cinstim eroii, care au rescris istoria României și au pus sacrificiul personal în slujba binelui națiunii.

În urmă cu 100 de ani, la 11 Noiembrie 1918, ora 11, se semna Armistițiul între Puterile Antantei și Germania, act care punea capăt Primului Război Mondial. Sacrificiul ostașilor români a făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, obiectiv național care a schimbat istoria țării noastre. Peste puțin timp vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Întreaga noastră recunoștință eroilor care au contribuit la clădirea României Mari!

Gândurile noastre de considerație se îndreaptă, de asemenea, către veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial, care au apărat cu patriotism, bărbăție și mult curaj valorile și interesele naționale.

Tot astăzi îi cinstim pe militarii români prezenți în ultimii ani în teatrele de operații internaționale, sub mandat NATO, ONU, OSCE sau UE. Este noua generație de învingători. Au avut și au un rol important în menținerea păcii și securității în zone de conflict, recunoscut de partenerii externi, au sprijinit populațiile locale să îşi ia soarta în propriile mâini și să aibă o viață mai bună, au consolidat încrederea aliaților în România și au adus mult prestigiu țării noastre - de asemenea, cu sacrificii din partea lor și a familiilor. Ne gândim astăzi cu multă compasiune la familiile care au pierdut în misiuni fiul, soțul, tatăl sau pe cineva drag. Omagiul nostru celor 29 de eroi care au dovedit sacrificiul suprem. Celor răniți în misiuni, le dorim putere și sănătate, iar celor aflați în teatrele de operații, să se întoarcă cu bine acasă!

În numele meu și al Guvernului României, îmi exprim recunoștința față de veteranii români! Sunt mândră că fac parte din poporul cu astfel de eroi! La mulți ani, România!”.

F.B.

Citește și: Ei sunt eroii Forţelor Navale. Au murit în războaiele altora şi în cea mai mare catastrofă aviatică a Armatei Române

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A fost citat de doua ori pe ordinea de zi pe toata armata ranit de 3 ori decorat cu 3 medalii lua in anii 70 118 lei,a batut drumul pina la Stalingrad si napoi ca calaras cu schimbu cu propriul lui cal ,a ajuns acasa ca prin anii 50 sa mai aibe alta bucurie sa ii ea statul 14 hectare ,batoza ,cai ,boi.
1
0
Unire si in strada la bucuresti pe dragnea sa il dam jos si tot psdu sa il disfintam
0
0
Margareta si cu duda ce comemoreaza? Si daca acum ar fi in situatia de a decide pt tara cui o vand ca sa poata pleca ei in exil fara griji?
2
0
Tinand cont de tradarile molfaitilor de la peles in ambele mari razboaie orice comemorare e penibila.Pacat de jertfele ostasilor.Tara a suferit pierderi din cauza panaramelor regale.Nicio natiune nu poarta respect Romaniei.
8
0
nu mi se pare deloc in regula sa amestecati eroii romaniei care au luptat pentru ea si pentru conationali cu acesti potlogari mercenari care de dragul banului s-au dus sa-si lase ciolanele prin pustii,lasati eroii in pace in cimitirul central si nu-i mutati la periferie asa cum vrea fecalau cu haita lui de makidoni,in locul lor se vara pe dansii si neamurile
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108