REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cetăţean de onoare al Constanţei, colonelul Vreme, trimis în judecată de DNA

Cetăţean de onoare al Constanţei, colonelul Vreme, trimis în judecată de DNA

Replica API 17 mai 2011 | 00:00 2147

Trafic de influenţă

Trafic de influenţă

Din cetăţean de onoare al Constanţei, titlu acordat în 2009 colonelului Vasile Vreme, comandantul Batalionului "Rechinii Albi" de la Topraisar, acesta a devenit unul dintre militarii cu dosare penale pentru fapte de corupţie. Vreme a fost deferit justiţiei de DNA pentru fraudarea unor concursuri ce priveau avansări în grad. Potrivit DNA, colonelul Vreme, ca şi alţi angajaţi ai MapN, au avut acces la grila de întrebări din cadrul examenelor, iar aranjamentele se făceau contracost. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiuni precum instigare la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată, instigare la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, instigare la abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

De precizat că, pe lângă colonelul Vasile Vreme, au fost trimişi în judecată încă 111 cadre militare. Potrivit rechizitoriului, o parte dintre cadre au distribuit grilele de întrebări numai la una din probe. Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, inculpatul colonel Zamfirache Nicolae. Prin urmare, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei şi 52.000 euro. În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi. În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei. Printre aceştia se află: generalul de brigadă Ion Marian, colonel Belciug Vasile, colonel Vasile Vreme, locotenent-colonel Dan Costel Crăciuneanu, maior Crinu Ionuţ Onel şi alţii. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108