REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Chiru zice că dragostea cu sila e posibilă: "Mergem înainte cu fuziunea PDL - PNL"

Chiru zice că dragostea cu sila e posibilă: "Mergem înainte cu fuziunea PDL - PNL"

Replica API 7 iunie 2014 | 00:00 186

Au stârnit reacţii incredibile, după prima întâlnire când au anunţat fuziunea, acum liderii PDL şi PNL se confruntă cu revolta colegilor din propriile partide. Voci critice există şi la PDL şi la PNL, iar fuziunea atât de sigur anunţată iniţial se dezvoltă acum târâş-grăpiş. Colegiul Director al PDL a decis, luni, fuziunea prin comasare cu PNL până la alegerile prezidenţiale. De asemenea, cele două partide au anunţat că vor avea un candidat unic la preşedinţia României şi care va fi stabilit până la 1 august. "Jumătatea lui iulie - 1 august ne va găsi cu un singur candidat desemnat. Eu aş spera că din partea unui singur partid. Dacă nu se poate fuziunea, atunci din partea celor două partide. Partidul Naţional Liberal trebuie să îşi anunţe cel cu care va intra în această competiţie şi după aceea va urma un sondaj", a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga, la ieşirea de la discuţiile care au avut loc la sediul PNL, din bulevardul Kiseleff. Singurii care au marşat constant pentru fuziune sunt fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu. "Este un curent majoritar în partid. Obiectivul final al acestui parteneriat politic ar trebui sa fie fuziunea într-un mare partid de dreapta", a declarat, luni, Antonescu, susţinut de Predoiu, care a precizat: "Toată dreapta într-un partid!". Numai că "toată" dreapta are planuri diferite. Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, îndeamnă la prudenţă, întrucât opiniile critice escaladează. "N-avem voie să credem că nu vor fi probleme locale. Au apărut anumite rezerve fie la nivel de organizaţie, fie la nivelul chiar unor lideri naţionali ai PNL-ului, care s-au exprimat într-un mod mai puţin constructiv. Au fost opinii care până la urmă au un firesc al lor. Nu avem voie nici noi să uităm şi nici să îi lăsăm pe alţii să creadă că am uitat şi că este uşor de trecut cu buretele peste faptul că doi ani de zile, doi ani şi mai bine, PNL-ul a făcut parte din USL", a declarat Radu F. Alexandru.

Cunoscut ca un entuziast al ideii de înţelegere cu PNL, încă din vremea când liberalii făceau casă bună cu PSD, preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, este convins că vocile critice nu vor triumfa şi proiectul de fuziune va merge, nestingherit, mai departe. "Suntem într-o alianţă cu liberalii, într-un proces de stabilire a termenilor de fuziune şi procesul merge înainte, indiferent câţi opozanţi ai proiectului vor fi, cu puncte de vedere personale, în spaţiul public. Se merge înainte şi cu domnul Radu F. Alexandru şi cu domnul Puiu Haşotti şi cu doamna Macovei", a declarat Chiru, pentru "Replica".

De altfel, o primă fuziune a avut loc vineri. La Hunedoara, birourile de conducere ale celor două partide l-au desemnat pe Mircea Moloţ, liderul PNL Hunedoara şi ca lider al PDL. Astfel, atât membrii conducerii judeţene a PNL, cât şi cea a PDL, au votat pentru fuziunea celor două partide la nivel judeţean, fiind o adevărată premieră.

Monica Macovei a fost în ultima perioadă o voce critică la adresa fuziunii dintre PDL şi PNL. Miercuri, Macovei a comis-o din nou şi a sărit la gâtul parlamentarilor PNL, care au votat împotriva ridicării imunităţii parlamentare a senatorului PSD, Ovidiu Isăilă. "Un simplu calcul matematic demonstrează că au fost cel puţin 20 de senatori liberali, din cei 30 prezenţi la vot, care au votat împotriva ridicării imunităţii parlamentare a senatorului PSD Isăilă. În spatele votului secret, frăţia PSD-PNL împotriva justiţiei funcţionează încă. Votul din Senat în cazul Isailă este un motiv de îngrijorare în privinţa seriozităţii şi onestităţii angajamentelor publice recente ale PNL că îşi va corecta comportamentul faţă de justiţie", a precizat Macovei.

Liberalul constănţean, Puiu Haşotti, nu s-a putut abţine şi i-a replicat europarlamentarului. Liderul senatorilor PNL a avut o reacţie dură la comentariile lui Macovei. "Decât să ţin cont de ce spune doamna Macovei, mai bine mă călugăresc în Himalaya. Eu ţin cont de ce spune marea majoritate a PDL, nu de ce spune doamna Macovei", a declarat Haşotti, care a stârnit reacţia imediată a prim-vicepreşedintelui PDL, Cătălin Predoiu. "Condamn atacul la persoana Monicăi Macovei făcut de Puiu Haşotti. Fuziunea PDL - PNL trebuie să întărească statul de drept, nu să-l slăbească. Problema ridicată de Macovei, respectiv "scutul parlamentar" în jurul senatorului Isăilă este reală. În loc să răspundă cu argumente, Puiu Haşotti o atacă la persoană", a precizat Predoiu.

Senatorul PSD, Ovidiu Marius Isăilă, este acuzat de DNA de două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată, şi a unei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Luni, 104 senatori au votat ca senatorul Isăilă, acuzat de DNA că a luat mită de 200.000 de euro, să fie protejat de arestare. Doar 15 senatori au votat "pentru".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108