REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Joi, 7 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6570
1.4° Constanța Joi, 7 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6570

CHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

CHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Replica API 11 decembrie 2021 | 00:30 9760

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a răspuns mesajelor transmise de către constănțeni, dar a intrat și în legătură direct cu cetățenii. Ca o trecere în revistă a celor mai importante aspecte discutate punctăm PUZ-ul zonei Peninsulare, taxa specială pe spațiile verzi, Spitalul de Boli Infecțioase, despre studiu de circulație ce se va realiza pentru descongestionarea traficului din municipiu, dar și posibilitatea construirii unei Șosele de Coastă, despre haosul de pe Lăpușneanu și multe altele. Având în vedere că ne-au fost transmise sute de mesaje, iar timpul acordat de Vergil Chițac în emisiune a fost unul destul de scurt, Chițac a promis că revine în studioul Replica pentru a răspunde restul întrebărilor.

Un aspect important adus în discuție în emisiunea de vineri, 10 decembrie, în Audiențe în Direct cu primarul Vergil Chițac, vizează PUZ-ul din Peninsulă. La începutul anului, Primăria Constanța a demarat procedurile de consultare a pieței în vederea estimarii valorii de achiziție a serviciului de elaborare și actualizare piese scrise și desenate ce vor sta la baza actualizării PUZ Peninsulă. De atunci, nu s-a mai auzit nimic de proiect. Edilul spune că a fost extins conceptual, că va fi realizat un Plan Urbanistic Zonal pentru zona centrală, care include și Peninsula.

”Am extins conceptul. Nu vorbim de PUZ-ul din Peninsulă, vorbim de PUZ-ul din toată zona centrală a Constanței. Este împărțit în 4 și una din porțiuni este Peninsula. Este gata caietul de sarcini, trebuie să îl urcăm pe SICAP și să licităm PUZ-ul. S-a întârziat puțin pentru că am cerut Ministerului Transporturilor să treacă în administrarea noastră Portul Tomis. Eu, personal, sfătuit de arhitecți, nu pot să îmi imaginez PUZ-ul zonei Peninsulare fără să luăm în discuție și Portul Tomis. Avem caietul de sarcini și îl urcăm pe SICAP. Vedem ce răspuns primim de la minister”, a explicat Chițac.

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Chițac nu exclude construirea Șoselei de Coastă

Un alt subiect important care a fost adus în discuție vizează realizarea unui studiu de circulație pentru tot orașul, dar și Șoseaua de Costă care, dacă s-ar realiza, s-ar descărca destul de mult traficul de pe strada Mircea cel Bătrân. ”Noi facem un studiu de circulație pentru tot orașul, o să facem caietul de sarcini și-l licităm. Nu știu cine va câștiga. Nu s-a făcut asta cât am fost eu primar, dar tot în baza unui studiu de trafic s-a făcut modificarea aceasta pe Tomis, cum de altfel, tot pe baza unor studii de trafic s-a făcut și schimbarea sensurilor pe Ion Rațiu și Nicolae Iorga. Și atunci au fost discuții, dar văd că lumea s-a obișnuit, s-a reconfigurat circulația. Studiul de trafic este o chestiune specifică și foarte tehnică. În momentul de față Șoseaua de Coastă e un proiect la care nu m-am gândit, că sunt probleme de ordin legal, legate de expropierea terenurilor pe unde ar trece Șoseaua de Coastă. Nu am luat acest lucru în calcul. Poate fi discutată și exproprierea pentru cauza de utilitate publică care este prevăzută de lege și pentru astfel de situații, regenerări urbane și chiar drumuri, este prevăzută de lege posibilitatea exproprierii.

Urmăriți VIDEO mai jos:

Edilul a comentat și mult dezbătuta taxă specială a spațiilor verzi, despre care a precizat că era imperios necesară. „Este adevărat că am propus o taxă pentru spații verzi. Tot ce se întâmplă în Constanța costă. Știți că nu au fost toaletate spațiile verzi, arbuștii, gardul viu, nu au fost toaletate în unele locuri de ani de zile. Dacă extindem și vrem să acoperim toată Constanța lucrul acesta va costa bani și de aceea introducem această taxă. Este în dezbatere publică. Probabil, consilierii fiind foarte sensibili la ce spun oamenii, de obicei, probabil că nu o vor aproba. E în regulă. Dacă nu o vor aproba, nu o vom aplica. E o discuție”, spus Chițac.

Chițac: Îmi pun dopuri în urechi și fac ce trebuie făcut

Una dintre întrebările adresate de constănțeni a venit din partea fostului manager al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, profesorul universitar doctor Sorin Rugină, care regret situația în care a ajuns unitea spitalicească. Rugină l-a întrebat pe Chițac care este viziunea lui față de viitorul spitalului. Mai mult, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, recent, medicul a declarat că spitalul ar fi putut rămâne deschis, după incendiu.

Primarul Vergil Chițac i-a răspuns: ”Îl știu pe domnul Rugină. De ce și-a exprimat nemulțumirea? Mă aștept ca domnul profesor, care a fost manager, să înțeleagă situația. Domnul profesor trebuie să înțeleagă că spitalul nu a avut niciodată avize de la ISU. Domnul profesor ar trebui să știe că toate lucrările făcute pentru care s-au eliberat autorizațiile, în sine, nu au fost legale, pentru că se dau în baza ISU. Spitalul nu a mai putut fi utilizat, noi trebuie să facem expertize, a trebuit să facem proiecte de arhitectură, pentru rețeaua instalației electrice, etc. Proiectele astea trebuie avizate de DSP, ISU, în special, după noile standarde. După ce luăm autorizația ne apucăm de construcție. Noi trei săptămâni nu ne-am putut apropia de spital, totul a fost sigilat de procurori pentru a strânge probe. Vă asigurăm, intenția noastră este să deschidem o aripă a spitalului, cu 50 de paturi, mai puțin zona unde a avut loc incendiul. Va fi după ultimele standarde. Domnul Rugină poate are dreptate, eu spun că DSP ne-a retras licența de funcționare. Nu aveam cum să nu închidem. Lumea vorbește mult și prost pentru a ne denigra. Vor să mă denigreze pe mine, nu au decât. Eu îmi pun dopuri în urechi și fac ce trebuie făcut”

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Vă reamintim că emisiunea Audiențe cu primarul Vergil Chițac va continua!

Emisiunea INTEGRALĂ o puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
35462936244
5/49
442464503-12-20234 0 9 1 3 5 7
joker
2719125302