REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cică pensiile private din România nu sunt în pericol

Cică pensiile private din România nu sunt în pericol

Replica API 8 aprilie 2020 | 00:00 1042

Pensiile private din România resimt prăbuşirile pieţelor financiare şi consemnează pierderi importante, în contextul pandemiei de coronavirus. Numai în februarie, fiecare român are în medie cu 50 de lei mai puţin în cont, iar martie vine cu scăderi şi mai abrupte. În aceste condiții, foarte mulți români se tem că ar putea pierde banii strânși în Pilonul II de pensii.

Dan Armeanu

”Cu toate acestea, sistemul de pensii private, în considerarea termenului lung de economisire şi investire de 30-40 de ani, este cel mai puţin afectat, datorită unei diversificări echilibrate şi prudente a investiţiilor. În 3 - 4 decenii de acumulare şi investire a contribuţiilor au loc episoade de volatilitate ridicată pe termen scurt, aşa cum s-au consemnat în ultimii ani în august 2015, ianuarie 2016, iunie 2016, iunie 2017 şi în decembrie 2018. Printr-o politică de investiţii conservatoare, cu investiţii de peste 60% în titluri de stat, administratorii de fonduri de pensii private asigură respectarea cerinţelor privind securitatea, calitatea şi profitabilitatea activelor.

Activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut de la an la an

Politica de investiţii are în vedere totodată şi diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii private, rezultată din investirea într-un mix de instrumente financiare precum: acţiuni, obligaţiuni corporative, obligaţiuni supranaţionale, depozite şi investiţii în fonduri mutuale, astfel încât să se diminueze riscul de piaţă aferent unei clase de active, într-un anumit moment, în care se înregistrează fluctuaţii ale preţului activelor financiare. În ciuda acestor episoade temporare de volatilitate, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut de la an la an. Variaţiile mai ample în anumite perioade ale preţului activelor financiare deţinute de fondurilor de pensii private sunt conjuncturale şi nu afectează valoarea pensiilor, acestea fiind rezultatul investiţiilor pe termen lung. În pofida fluctuaţiilor preţului anumitor instrumente financiare în diferite momente în timp, valoarea activelor fondurilor de pensii administrate privat s-a menţinut la un nivel peste valoarea garantată”, a declarat pentru ziarul Replica, Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sectorul Sistemului de Pensii Private.

Pensiile private sunt garantate la nivelul contribuţiilor nete ale participanţilor

”Pensiile private sunt garantate la nivelul contribuţiilor nete ale participanţilor, legislaţia care stă la baza sistemului de pensii private prevăzând în acest scop constituirea de provizioane tehnice din resursele proprii ale administratorilor.

România are unul dintre cele mai moderne sisteme de pensii private de tip contribuţii definite şi totodată unul dintre cele mai puternice modele de siguranţă. Nu mai puţin de zece elemente de siguranţă contribuie la soliditatea şi siguranţa Pilonului II de pensii în beneficiul celor peste 7 milioane de participanţi, dintre care menţionăm: rata minimă de rentabilitate, garantarea contribuţiilor nete, separarea activelor fondului de cele ale administratorului, supravegherea prudenţială şi Fondul de Garantare”.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Caritas , asta e treaba cu pensiile private ! Statul e in pioneze cu pensiile de stat ,nu se stie de azi pe maine ,privatul se gindeste doar la burta lui , dupa el potopul .
1
0
si ganditi-va ca INCA NU SE PLATESC PENSII, deci ei daor strang acum si tot sunt pe minus!! Vor da pensie de 5 maxim 10 lei pe luna !!!!
4
0
Nu avem incredere in privati. Au demonstrat din 1990 si pana in prezent ca nu sunt de buna credinta.
7
0
Va dati seama de nivelul autorului daca prezinta un titlu de ziar cu Cica... Uneori trebuie sa iti fie rusine cu ce esti
4
0
Sa vezi ce muie o sa si ia primii beneficiari ai pilonului 2! Cand o sa vada ca la iesirea la pensie vor primi o suma de rahat acumulata in toti anii atunci vor vedea si ceilalti care este diferenta intre pensia de stat si asazisa pensie de la privat! Si cata manipulare se face pt aceasta contributie obligatorie a fiecarui salariat, pe care o administreaza fonduri private care plaseaza banii in titluri de stat, pt care isi trag comision! Romanii sunt usor de manipulat pt ca sunt fie neinformati fie needucati.
4
1
Articolul spune adevarul. Intrebarea care apare este : cati inteleg despre ce este vorba? Avem cea mai mica rata de rentabilitate a fondurilor de pensii pentru ca banii sunt dati la stat. Daca statul zice pas ?
6
0
Nu a declarat nimeni nimic ptr fituica voastra... Ai dat copy paste.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108