REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ciutacu şi alte trei "săgeţi" ale mafiei cerealelor, trimişi în judecată pentru o evaziune de peste 3 milioane euro

Ciutacu şi alte trei "săgeţi" ale mafiei cerealelor, trimişi în judecată pentru o evaziune de peste 3 milioane euro

Replica API 9 octombrie 2013 | 00:00 376

Afaceri în clasicul stil Cuza Vodă

Afaceri în clasicul stil Cuza Vodă

Procurorii DNA Constanţa au trimis în judecată patru aşa zişi afacerişti care, într-un singur an de zile, au prejudiciat bugetul de stat cu peste 3 milioane de euro, prin afaceri ilegale cu cereale. Date fiind originile şi pregătirea inculpaţilor, este mai mult ca sigur că evazioniştii sunt, în realitate, "săgeţi" ale adevăraţilor mafioţi. Potrivit DNA, Liliana Moldovan, unic asociat şi administrator la Atlas Lil 2008 SRL din Cuza Vodă, Marian Răzvan Clinciu, asociat unic şi administrator la Live Sony Vision SRL Medgidia, Giorgian Clinciu, unic asociat şi administrator la Ideal Agro SRL Cernavodă şi Vasile Ciutacu, asociat unic şi administrator la Dolce Expres SRL Medgidia, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, în modalitatea omisiunii evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, modalitatea sustragerii de la efectuarea verificărilor financiar- fiscale prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate şi în modalitatea evidenţierii în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Cel mai mare prejudiciu, de 9.050.906 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, a fost pus în sarcina Lilianei Moldovan, care, în perioada martie- septembrie 2008, prin intermediul Atlas Lil 2008 SRL, a vândut cereale către Live Sony Vision SRL, firma lui Răzvan Marian Clinciu, fără a înregistra operaţiunile comerciale în evidenţa contabilă. În aceeaşi perioadă, pentru a-şi acoperit urmele, inculpata a declarat pentru firmă un sediu fictiv. Liliana Moldovan, cea care a reuşit să fure în doar câteva luni peste 2 milioane de euro de la stat, va împlini în decembrie 26 ani, locuieşte în satul Coşlugea, comuna Lipniţa şi a deţinut Atlas Lil 2008 SRL între 24.03.2008, data înfiinţării şi 03.09.2008, zi în care a cedat firma lui Mihai Arsenie, de 32 de ani, din celebrul rai al evazioniştilor, localitatea Cuza Vodă. La rândul său, Răzvan Marian Clinciu, de 34 de ani, din Medgidia, a cumpărat cereale, în mod fictiv, în perioada 17.07.2007- 24.03.2008, de la 3 firme, în baza a 97 de facturi fiscale, cheltuieli pe care le-a evidenţiat în contabilitate ca şi cheltuieli care au la bază operaţiuni reale, cauzând astfel statului un prejudiciu de 4.612.509 lei. Inculpatul a fost ajutat de Giorgian Clinciu, reprezentant al Ideal Agro SRL şi Vasile Ciutacu, de 52 de ani, din Cuza Vodă, prin Dolce Expres SRL, cei doi participând la tranzacţiile fictive în calitate de vânzători. Toţi trei sunt infractori de profesie, fiind cercetaţi în mai multe dosare deschise de Garda Financiară, prin intermediul mai multor firme fantomă. Una dintre acestea, Top Construct Media SRL din Medgidia, a fost pasată de Marian Răzvan Clinciu, în septembrie 2008, lui Ion Hazur, nimeni altul decât poliţistul primăriei din Nicolae Bălcescu. Un individ de 43 cu lipici la probleme penale mediatizate, întrucât, după episodul implicării în mafia cerealelor, a fost şi unul din martorii cheie în celebrul caz al dispariţiei asistentei universitare Luminiţa Magdalena Călin, găsită moartă şi sfâşiată de câini, în martie 2011. Revenind la cei patru evazionişti, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând Lilianei Moldovan şi Marian Răzvan Clinciu (care deţine o casă şi teren în Valu lui Traian), în timp ce Giorgian Clinciu şi Vasile Ciutacu nu au nici un bun pe numele lor, deşi au furat milioane de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108