REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Clădirile monument din Zona Peninsulară: scoase la vânzare sau ocupate abuziv

Clădirile monument din Zona Peninsulară: scoase la vânzare sau ocupate abuziv

Replica API 7 noiembrie 2018 | 08:23 735

Ce se va alege de ele?

Ce se va alege de ele?

Zona Penisulară, o parte a Constanței unde investiţiile întârzie să apară! Clădiri istorice, cu arhitecturi impresionante, stau pur și simplu să cadă sub ochii trecătorilor. Exemplu: impresionantul imobil „Casa cu lei”. Dar nu e singura clădire care încă aşteaptă să fie salvată!

Cândva simbol al Constanței, „Casa cu lei” de pe strada Dianei a fost realizată în stilul Neorenaşterii italiene și cu elemente neoclasice, armeanul din Constanţa, Dicran Emirzian, a ridicat această superbă clădire pentru familia sa și lăsată moștenire din generație în generație. A fost restaurată în anii 70’, fiind transformată într-n celebru restaurant, care a funcționat până prin 1989.

Zona Peninsulară sau „Constanţa veche” găzduieşte astăzi, de jur împrejur, fel de fel de cafenele, unele dintre ele chiar în interiorul unor astfel de clădiri vechi și se poate spune că, în acest sens, zona începe să renască, pentru că foarte mulți constănțeni dar și turiști preferă să se relaxeze la o terasă, înconjurați de clădirile istorice.

Dar clădirile monument?

Avem însă şi multe exemple de proprietari care au uitat de acele clădiri care, în urmă cu mult timp, încântau ochii turiștilor și nu numai.

S-au luat măsuri în ceea ce priveşte evacuarea ţiganilor din clădirele unde locuiau abuziv, însă acest proces este de durată. În unele cazuri, adevăraţilor proprietari chiar nu le pasă ori... sunt depăşiţi de problemă din punct de vedere financiar.

Amintim că în 2015 reprezentanții Primăriei Constanța și oamenii legii au luat măsuri cu privire la persoanele de etnie rromă ce locuiau în Piața Ovidiu în multe dintre clădirile părăsite. ”Constanţa trebuie să-şi arate strălucirea, puterea, frumuseţea şi bogăţia, începând cu zona Peninsulară. Tot ceea ce nu este în conformitate cu acest deziderat va fi analizat şi tratat. Prin urmare, putem declara deschis sezonul de eliberare a clădirilor ocupate în mod abuziv. Însă, nici acele persoane nu vor fi lăsate de izbelişte, căutându-se metode pentru integrarea lor, dacă sunt din municipiu, bineînţeles” , declara în 2015 Decebal Făgădău pentru cotidianul ”Replica”.

Tot în 2015, o familie de romi, care locuia ilegal într-o casă de pe strada Arhiepiscopiei nr.17, a iscat un mare scandal în momentul în care proprietarul a venit la fața locului cu un ordin judecătoresc de evacuare. Aceștia au amenințat că aruncă Constanța în aer, ba mai mult: s-au legat cu lanțuri!

Un alt exemplu, în 2016, când o altă familie de rromi a luat cu asalt o altă clădire, instalându-şi cortul acolo, pentru a le servi drept locuință.

Deși au fost evacuate mai multe familii din locuințele ce nu le aparțineau, problema persistă. „Şi-aşa nu stă nimeni în ruinele astea” – a spus o locatară a zonei la care facem referire.

Pe de altă parte, chiar dacă unii proprietari au uitat de imobilele pe care le deţin, alţii au în plan investiţii. Sau... şi-au scos proprietăţile la vânzare, pentru a scăpa de corvoada renovărilor. Însă sumele sunt destul de piperate. Una dintre aceste clădiri este cea care se află pe strada Arhiepiscopiei, faţă în faţă cu Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel”. Este vorba de casa în stil „Lescovar”.

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, ne-a împărtășit câteva vorbe despre istoria acestei clădiri, dar și despre Zona Peninsulară.

„Este Casa Lescovar; antreprenorul Francisc Lescovar a fost unul dintre cei mai importanți constructori din Constanța, i-au fost atribuite mai multe construcții, de pildă, el a construit Palatul Regal, Prefectura, Judecătoria, care acum sunt Casa Armatei, Cercul Militar și Curtea de Apel, care știți că sunt grupate laolaltă. De asemenea a mai construit și alte case de referință în județul nostru. A fost un om apreciat și bine cunoscut. Clădirea despre care este vorba, a fost una dintre casele sale de locuit, este construită în stil ecleptic cu unele elemente neoclasice, cu o decorație care încearcă să înglobeze și elemente ale stilului balcanic. A fost o clădire care a fost reprezentativă la vremea ei și sigur că poate să-și redobândească după vânzare și prin lucrările de restaurare, caracteristicile stilistice și aș spune chiar, modul armonios de integrare în spațiu după necesarele operațiuni care se vor face. Și eu sper să se vândă pentru că este o casă solidă, pentru că Lescovar știa să construiască, era un om serios și a mai avut încă o casă care este într-o stare foarte bună și este și ea scoasă la licitație și se află pe strada Cristea Georgescu nr. 6. Este o casă albă, splendidă, iar eu sunt foarte bucuroasă că sunt scoase la vânzare, ele sunt monumente ale orașului. Ele trebuie să treacă prin niște comisii care nu permit decât restaurări în spiritul în care există planurile inițiale și atunci cred că lucrurile vor ieși foarte bine, tot ceea ce s-a restaurat, s-a restaurat foarte frumos”, a detaliat Doina Păuleanu.

Casa Lescovar de pe strada Arhiepiscopiei a fost pusă în vânzare de către Riviera Invest, la sumă colosală de 749.000 euro care se laudă cu o suprafață de 1128mp, iar cea de-a doua Casă Lescovar, de pe strada Cristea Georgescu, este scoasă la vânzare începând de la 1.500.00 euro, ne arată site-ul artmarkhistoricalestate.ro

O altă clădire istorică scoasă la vânzare este Casa Zottu, denumită după primul ei proprietar – Gheorghe Zottu – se înălța pe Bulevardul Elisabeta nr. 9 în perioada 1898-1900, prețul fiind la cerere. Construită într-un stil eclectic, cu mici motive rococo, casa are fațada principală spre mare, existând și o fațadă secundară, cu vedere spre o curte interioară.

Caracterul construcției este marcat însă de bovindoul prismatic ce îi oferă clădirii și astăzi un aspect distins, integrându-se excelent în arhitectura zonei. Edificiul avea să fie pentru o perioadă sediul Consulatului Lituaniei din Constanța (începând cu 1928), pentru ca în anii ’30 să intre în posesia Societății de Asigurări Steaua Română.

Zona Peninsulară rămâne una dintre cele mai frumoase zone de vizitat din orașul Constanța și asta pentru că aduce istoria în prezent prin clădiri, străduțe, monumente.

Loredana MIHAI

Citește și: https://www.replicaonline.ro/exclusiv-tiganii-din-zona-peninsulara-evacuati-din-cladirile-pe-care-le-au-ocupat-abuziv-225789/

https://www.replicaonline.ro/evacuare-cu-blesteme-tiganii-au-amenintat-ca-arunca-in-aer-constanta-si-s-au-legat-cu-lanturi-249914/

https://www.replicaonline.ro/poveste-fara-sfarsit-in-zona-peninsulara-tiganii-continua-sa-ocupe-in-mod-abuziv-cladirile-244747/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ion Dusu a cumparat Hotel Intim ! In maxim doi ani devine bijuterie !!
2
1
Exista legi, dar nu sunt aplicate!
0
0
intrebarea este cine are interes si cine are de castigat in toata incompetenta asta
1
0
SI DACA PROPRIETAR A FOST STATUL, NU S-A INGRIJIT DE ELE SI NU AU FOST RETROCEDATE PANA S-AU DARAMAT, ACESTA CE AR TREBUI SA PATEASCA ??? POATE DESCOPERA D.N.A.-UL SI ADEVARATELE MOTIVE PENTRU CARE AU FOST LASATE IN PARAGINA SI S-A TERGIVERSAT RETROCEDAREA LOR PROPRIETARILOR DE DREPT. S-AU DAT INAPOI NUMAI CU CONDITIA VANZARII PE NIMIC A ACESTORA CATRE MAFIA IMOBILIARA DIN CARE FAC PARTE SI NUMEROSI FUNCTIONARI PUBLICI. SA SE VERIFICE LA S.P.I.T. CONSTANTA ANUMITE PERSOANE APROPIATE ANUMITOR CERCURI SA SE VADA CATE ZECI DE IMOBILE NATIONALIZATE AU PE NUMELE LOR SAU CU PROMISIUNI DE VANZARE....
4
0
Mazare a vandut tot
2
0
un imobil daca este lasat in paragina fara a fi locuit mai mult de 10 ani, si se constata ca e o ruina, ar trebui o lege care sa deposedeze proprietarul de acea proprietate, le dai o somatie, daca nu se apuca de renovat nici dupa somatie, luati-le casa
3
1
Exista posibilitatea penalizarii proprietarilor cladirilor degradate prin majorarea impozitului local, insa Primaria este extrem de timida si nu a procedat la aceasta masura decat in cazul catorva cladiri. Uitati-va la Primaria Oradea cu cat curaj a aplicat masuri legale prin care a fortat proprietarii sa renoveze sau sa vanda!!
2
2
Ar trebui cumparate de primarie. refacute si apoi, scoase la vinzare.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108