REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Consiliul Județean BAGĂ 48 de MILIOANE de lei în RESTAURAREA Cetăţii HISTRIA

Consiliul Județean BAGĂ 48 de MILIOANE de lei în RESTAURAREA Cetăţii HISTRIA

Replica API 18 decembrie 2020 | 11:10 2824

Veşti bune pentru locuitorii din Istria! După reabilitarea de către Consiliul Judeţean, în 2017, a drumului județean 226 A, care face legătura cu Cetatea Histria, a venit şi rândul sitului arheologic să fie restaurat. Pe Ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean din data de 17 decembrie, s-a aflat şi proiectul privind restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria. Obiectivul de patrimoniu se află în proprietatea CJ, iar din 2015 şi în lista monumentelor istorice.

Investiţie de 48 de milioane de lei, bani de la CJC

Proiectul de restaurare a Cetăţii Histria cuprinde patru obiective, iar valoarea totală este de 48.099.999 lei cu TVA. Obiectivul 1 prevede investiţiile de bază precum consolidarea sitului, lucrări de plombare, de inlocuire a moloanelor de piatră, a cărămizilor degradate, restaurarea şi amenajarea suprafeţei de călcare, recuperarea şi extragerea elementelor arhitectonice, restaurarea elementelor arhitectonice, dar şi altele. Obiectivul doi al proiectului prevede amenajarea muzeală, a unei săli de conferinţe şi a două spaţii de birouri. Al treilea obiectiv se referă la amenajarea unui punct de informare, iar ultimul punct din proiect se referă la amenajarea exterioară peisagistică şi la iluminatul arhitectural. Proiectul este finanţat de către CJC, cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului şi al Institutului de Arheologie Vasile Pârvan. Potrivit informaţiilor de la CJC, perioada de implementare nu va depăşi data de 31.12.2023.

Drumul către Cetate, numit şi drumul rușinii

În aprilie 2017, cotidianul Replica aducea în atenţia opiniei publice starea deplorabilă în care se afla DJ226 A, drumul care leaga Cetatea Histria de restul Dobrogei. La acea vreme, un drum până la cetatea Histria îi obliga pe cetăţeni să bage mașina în service, fiind o adevărată cursă infernală, un teren minat. Tot la acea vreme, reprezentanţii RAJDP preciuzau că vor interveni pe acel drum cu mici reparații de întreținere. “Atât putem face” au declarat la acel moment pentru "Replica", reprezentanții RAJDP.

Minunea s-a produs în iulie 2017

Tot în 2017, de data aceasta în luna iulie, lucrurile au început să se mişte. Președintele de atunci al Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și directorul RAJDP, Lucian Lungoci, s-au deplasat în zona Peștera - Ivrinezu- Tortoman-Histria pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare a covorului asfaltic pe anumite tronsoane dar și finalizarea drumului județean 226 A, care face legătura cu Cetatea Histria. Pe drumul DJ22A, până la Cetatea Istria au fost abilitaţi 8 kilometri, după ce au fost alocați 2,2 milioane de lei din bugetul CJC.

Citeşte şi:

Ne trezim din indolenţă? DRUMUL RUŞINII, în CONSTANŢA: SLALOM PRINTRE CRATERE! VIDEO!

DRUMUL CĂTRE CETATEA HISTRIA A FOST REABILITAT

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
investiti ma la saraci nu aiurea !
0
0
Numai minciuni....dj226A este o portiune mica de drum reabilitata...ce se intampla cu drumul principal dj226 care vine din navodari si se termina in E87 in Mihai Viteazul...am rude in comuna istria si folosesc drumul acesta destul de des. De 40 de ani drumul asta nu a vazut un covor de asfat. numai mici plombe inainte de campanie electorala. Degeaba reabilitezi 5km de drum secundar daca drumul principal care te duce acolo e praf...dar ca la noi praf in ochi
1
0
au mai fost bagati in urma cu multi ani bani in cetatea istria nu s a vazut nimic, acolo dispar banii printre pietre , ha ha cine controleaza
1
0
Cine vrei sa citeasca daca n-au decat 8 clase la seral? Acum este partea de lins in cur noii stapani
2
0
Informati-va cand scrieti articolul. Aia e valoarea totala a proiectului, dar banii vor veni de la UE, pe POR, 85% si 13% de la bugetul de stat. Cofinantarea va fi de 2% din valoarea proiectului. Cititi, in puii mei k lumea
3
0
Felicitari! Este nevoie de investitii pentru turismul dobrogean!
1
0
AU TRECUT 2 ZILE IAR NU ESTE APA !
1
0
cum ramine cu construirea de circiumi,cladiri,in mangalia,peste cetatea callatis???levent,cladirile din spatele casei de cultura cu mozaic,facute pe spatiul verde,peste relicve istorice,circiuma cristopher,etc????
1
0
Dj223. Execrabil. Din 1996 se pun doar plombe. Se explica de ce a pierdut psd-ul in zona. Nu s-a facut nimic 20 de ani...
6
0
Mai bine ar baga banii in spitale sa acem unde sa ne tratam! Sa traim ontr o luma civilizata si in sistemul medical.... bine ca acem borduri de marmura ... bine ca avem stalpisori si piate de.bicicleta si me tratam in spitale ca in vremea primului razboi mondial.... macar renovati daca nu sunteti in stare sa construiti spitale... au trecut 30 ani de la revolutie si nu ati facut un spital! Rusine!
1
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108