REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constantinescu i-a solicitat lui Duşa reînfiinţarea Liceului de Marină Militară

Constantinescu i-a solicitat lui Duşa reînfiinţarea Liceului de Marină Militară

Replica API 23 mai 2013 | 00:00 101

Ministrul Apărării Naţionale, într-o vizită-fulger la Constanţa

Ministrul Apărării Naţionale, într-o vizită-fulger la Constanţa

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, s-a aflat, miercuri, la Constanţa. Acesta a efectuat o vizită de constatare în Portul militar, în Dana 0, pentru a verifica care este starea flotei militare. A urmat o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Cei doi au dezbătut mai multe subiecte, prin care şi problema sediului Arhivelor Statutului (un vechi motiv de dispută), dar şi situaţia Liceului de Marină Militară. "Am discutat mai multe chestiuni. Am discutat şi despre problema Arhivelor. Nu am ajuns la un acord. Rămâne să se elibereze o parte din spaţii care nu sunt folosite şi să introducă arhiva în cel mai scurt timp. Era stabilit. Arhivele sunt bijuteria judeţului, istoria judeţului Constanţa. Ea este păstrată în condiţii insalubre , dar nimeni nu m-ascultă, parcă ar fi arhiva mea peronală", a precizat şeful CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, referitor la discuţiile cu ministrul. Un alt aspect care a fost adus în atenţia ministrului Mircea Duşa este reînfiinţarea Liceului de Marină Militară. "Am mai discutat şi problema Liceului de Marină Militară Alexandru Ioan Cuza. Am solicitat în scris că vrem să reînfiinţăm acest liceu care a fost abuziv desfiinţat şi care dă o perspectivă ca acei copii cu posibilităţi materiale reduse să urmeze o disciplină care să le permită o altă deschidere. Spaţiu există. Nu mai funcţionează comandamentele care au fost acolo, există posibilităţi de cazare, corp profesoral. Trebuie să fie voinţă şi cred că o să o avem, începând cu anul 2014", a conchis şeful CJC.

Submarinul "Delfinul", eterna problemă: e nevoie de bani să redevină operaţional

La rândul său, ministrul Mircea Duşa, care a venit neanunţat la Constanţa, a declarat că fregatele operaţionale, precum "Regina Maria" sau "Regele Ferdinand", trebuie modernizate, ceea ce semnifică înzestrarea Armatei Române. Acesta a mai precizat că sumele nu sunt mici, iar pentru ca submarinul "Delfinul" să redevină operaţional ar fi nevoie de 30 milioane de euro. "Avem fregatele care sunt operaţionale, acestea trebuie modernizate. De altfel, elicopterele, în momentul de faţă se află la Braşov pentru a fi modernizate şi dotate cu tehnică electronică de război electronic. E necesar în continuare ca navele să fie modernizate, şi în ceea ce înseamnă înzestrarea Armatei Române, vom avea în vedere şi pe semestrul doi şi în anul care urmează, ca prin buget să alocăm acele sume necesare modernizării navelor şi menţinerii lor la standarde operaţionale NATO. Sigur că, sumele nu sunt puţine, mă uitam şi la submarin, e vorba de vreo 30 de milioane de euro la submarin. E vorba de sume puţin mai importante la fregate, dar oricum acestea sunt operaţionale. Este vorba doar de înzestrarea cu armament de luptă navă-navă şi navă-aer a fregatelor", a declarat Mircea Duşa. De asemenea, pe lângă vizita în portul militar, ministrul Apărării Naţionale a mers şi la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi la Centrul Militar Zonal. "Am discutat puţin cu conducerea institutului de învăţământ superior legat de planul de şcolarizare pentru anul care urmează, precum şi posibilităţi de selecţie mai serioase. Este vorba despre examenele de admitere. Vom face toate eforturile la nivel de minister ca această instituţie să aibă o cifră de şcolarizare destul de mare, pe măsura solicitării tinerilor care doresc s-o urmeze", a mai spus Duşa.

Mirela Sorina PASCAL, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108