REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

CONSUMUL DE DROGURI: la statistici stăm bine. Câţi constănţeni au cerut ajutor pentru tratarea dependenţei

CONSUMUL DE DROGURI: la statistici stăm bine. Câţi constănţeni au cerut ajutor pentru tratarea dependenţei

Replica API 2 septembrie 2019 | 00:00 273

Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog împreună cu voluntarii antidrog au desfăşurat în cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri şi a riscurilor asociate consumului de droguri ,,SAFE PARTIES!”, în perioada 15-20.08.2019, la Festivalul SUNWAVES: activităţi de informare, teste pentru evaluarea riscurilor consumului de droguri, şi în limba română şi în limba engleză.

Conform Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa în cadrul Festivalului SUNWAVES a fost amenajată o zonă de chill, pe toată durata, în interior, unde participanţii au putut fi consiliaţi voluntar, au primit informaţii şi materiale antidrog, în limba română şi engleză de la specialiştii şi voluntarii antidrog. De asemnea, a fost efectuat on-line testul DUDIT de evaluare a riscurilor consumului de droguri, în limba română şi engleză. Au fost efectuate 1488 de informări, 79 de consilieri voluntare, 186 de teste DUDIT în limba română, 133 în limba engleză. Au fost distribuite: 1412 materiale informative în limba română, 292 în limba engleză, 336 de brăţări cu inscripţia ANA, 118 baloane cu inscripţia ANA, 210 sticle cu apă la jumătate de litru. Au beneficiat direct 3271 de persoane cu care s-a intrat în contact şi care au aflat de campanie. La festival au participat 7 specialişti ANA şi 18 voluntari antidrog.

Nu au fost înregistrate cazuri grave cu consum de droguri de mare risc, precum heroina, dar au fost înregistrate 6 cazuri cu consumatori de NSP (etnobotanice), iar aceştia au beneficiat direct de serviciile CPECA Constanţa.

Comisarul şef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, Marius Cristian Oprişan spune că: "Dependenţa de droguri este o boală cronică ce afectează persona consumatoare droguri atât fizic cât şi psihic. După finalizarea programului de tratare a dependenţei de droguri din cadrul CPECA, beneficiarii devin abstinenţi, însă, oricând pe parcursul abstinenţei pot apărea episoade de alunecări şi recăderi, astfel că pe parcursul anului 2019, în evidenţele centrului CPECA a fost înregistrat un caz de reaccesare a serviciilor de asistenţă integrată datorită recăderii".

Numărul beneficiarilor aflaţi în asistenţă integrată la 01.08.2019 este aproximativ egal cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2018. Astfel, la 01.08.2019 se aflau în asistenţă integrată 43 de beneficiari din care 41 de sex masculin şi 2 de sex feminin. Din totalul beneficiarilor 35 sunt majori iar 8 minori. Ca şi sursă de referire 20 de beneficiari au fost referiţi de către DIICOT, 6 de serviciul de probaţiune, 4 de familie, 10 din proprie iniţiativă şi 3 au reprezentat alte situaţii.

Ca substanţe principale de consum au fost înregistrate următoarele: 25 cazuri de canabis, 7 de NSP, 7 de alcool, 3 de amfetamine şi 1 de tutun.

De la începutul anului 2019 şi până în prezent, un număr de 74 de persoane au accesat serviciile de asistenţă integrată ale CPECA Constanţa, iar în perioada sezonului estival 33 de beneficiari au accesat aceste servicii. La 01.08.2019 se aflau în asistenţă integrată 42 de beneficiari, din care 37 de sex masculin si 5 de sex feminin. Din totalul beneficiarilor 36 sunt majori, iar 6 minori.

17 au fost referiţi de către DIICOT, 6 de serviciul de probaţiune, 5 de familie, 10 din proprie iniţiativă şi 3 au reprezentat alte situaţii. Ca substanţă principală de consum au fost 22 de cazuri de canabis, 15 de NSP, 2 de alcool, 1 de cocaină, 1 MDMA şi 1 PVP.

Media de vârstă a beneficiarilor care au accesat serviciile de asistenţă în cadrul CPECA Constanţa este de 25 ani.

În momentul accesării serviciilor de asistenţă integrată (medicale, psihologice şi sociale), ca urmare a evaluării consumatorului de droguri, sunt propuse măsuri şi intervenţii specializate, în funcţie de nevoile acestuia. Evaluarea se realizează pe 5 arii (istoric personal de consum, condiţii biomedicale, condiţii psihologice/psihiatrice, condiţii sociale şi familiale şi situaţia juridică). De asemenea, în funcţie de nevoile identificate pe cele 5 arii, timpul pentru care sunt propuse măsurile de intervenţie este diferit. Ca şi durată, obţinerea abstinenţei de la consumul de droguri (canabis sau NSP) este diferită de la o persoană la alta şi influenţată de o serie de factori: nivelul de motivaţie al persoanei respective, sprijinul şi implicarea familiei, rădăcinile sociale, ancorarea în activităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, etc. Prin urmare, din experienţa specialiştilor CPECA, obţinerea şi menţinerea abstinenţei de la consumul de canabis şi NSP nu este influenţată de tipul de substanţă utilizată în consum, ci de factori anterior menţionaţi, a declarat Marius Cristian Oprişan, Comisar şef al CPECA Constanţa.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272