REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Continuă „meciul” dintre preşedintele CJC şi consilierul Băisan, pe tema alocării banilor în judeţ

Continuă „meciul” dintre preşedintele CJC şi consilierul Băisan, pe tema alocării banilor în judeţ

Replica API 5 noiembrie 2016 | 00:00 234

Președintele CJC Horia Țuțuianu a reacţionat față de declarațiile consilierului județean Remus Cristy Băisan, transmițând următorul comunicat: „În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean au existat discuții și chiar acuzații privind împărțirea sumelor către primăriile din județ. Astfel, conducerea Consiliului Județean Constanța a fost acuzată public, astăzi 4 noiembrie 2016, că alocă banii preferențial, în funcție de culoarea politică. Precizăm cât se poate de clar că repartizarea se realizează în funcție de analiza făcută de Comisia de Analiză a Solicitărilor Unităților Administrativ- Teritoriale”.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, primește și transmite către Comisie pentru dezbatere, toate solicitările primite din partea primăriilor din județ. Din această comisie fac parte reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice prezente în Consiliul Județean. Așadar, există transparență totală. Este inadmisibil ca, acum, după ce au fost analizate și aprobate printr-o hotărâre, adoptată cu 34 de voturi pentru și o singura abținere, solicitările UAT-urilor, conducerea CJC să fie acuzată public că împarte sumele după preferințe și simpatii politice, se mai arată în comunicatul şefului CJC.

„Consider că unii dintre colegii noștri au intrat deja în campanie electorală și omit că principala activitate a Consiliului Județean este aceea de a lucra pentru cetățean. Am marea rugăminte ca domnul Băisan să vină cu ceva constructiv în ședințele Consiliului Județean cum ar fi un proiect pentru județul Constanța și locuitorii acestuia. Ii recomand, de asemenea, colegului meu să nu blocheze pe final de an activitatea primăriilor care au primit fonduri în ultima ședință de consiliu, printr-o acțiune în contencios administrativ” – declară președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

„Mă văd obligat să răspund acuzațiilor aduse de colegul Cristy Remus Băisan, din Consiliul Județean. Dacă domnia să vrea să își facă un nume politic, îi reamintesc că deocamdată nu a început campania electorala și ar fi mai bine să meargă în județ să vadă cu ce probleme se confruntă fiecare comunitate și necesitățile pe care le au acestea, nu sa dea declarații dintr-un colț de sediu de partid. Alocările pentru primării s-au facut echidistant de către Comisia de Analiza a Solicitărilor Unităților Administrativ-Teritoriale, aprobată prin Hotărârea 168 din 17 august 2016 a Consiliului Județean Constanța, pe care a votat-o și dumnealui. Din Comisie fac parte reprezentanții tuturor formațiunilor politice din Consiliului Județean, care au fost de acord cu repartizarea sumelor.

Eu nu fac parte din aceasta comisie și repet, alocarile au fost făcute pe baza solicitărilor primite de la primării din județ, în funcție de proiectele, necesitățile și problemelor pe care le are fiecare autoritate locală în parte. Îl sfatuiesc pe domnul Băisan să citească cu atenție Legea 215 a administrației publice locale și să o învețe pentru a putea reprezenta interesele cetățenilor și nu doar cele politice personale! În același timp, îl rog pe domnul Băisan, să vină cu ceva constructiv în Consiliului Județean, de exemplu un proiect pentru județul Constanța și locuitorii acestuia. îi recomand colegului meu să nu blocheze pe final de an activitatea primariilor care au primit fonduri în ultima ședință de consiliu, print-o acțiune în contencios administrativ. Este inadmisibil ca, acum, după ce au fost analizate solicitarile UAT-urilor, să mă acuze public că împart sumele după preferințe și simpatii politice”, a mai spus Țuțuianu.

Vă reamintim că în ultima ședință de Consiliu Județean au fost alocate fonduri către 58 de autorități locale din județ, iar fondurile distribuite au fost pentru reabilitarea rețelelor de apă, canalizare, energie electrică, drumuri, școli sau grădinițe, în funcție de solicitările primite, dar și în funcție de sumele alocate de către Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța.

Tot vineri, după reacţia transmisă de Ţuţuianu, şi Băisan a revenit cu următoarele precizări:

„Citind cu atenție cele declarate (înziarul Replica astăzi, 04 noiembrie 2016) de președintele CJC Horia Țuțuianu, consider că este necesar pentru o bună informare a cetățenilor județului să fac următoarele clarificări:

Alocările către primării aprobate prin Hotărârea nr. 168 din 17 august 2016 au fost considerate încă de la bun început ca fiind nejuste dat fiindf aptul că din totalul sumei alocate la nivel de județ, primăriile PNL au primit cu 50% mai puțin decât cele PSD. Această hotărâre a fost aprobată în unanimitate de consilierii județeni PNL doar în baza promisiunilorf ăcute de către președintele CJC Horia Țuțuianu că aceste ”dezechilibre” de alocări ce au rezultat din această primă hotărâre vor fi ”corectate” la următoarea alocare. Votul în unanimitate a fost dat ca un gest de bună credință și nicidecum ca un acord de principiu din partea consilierilor judeţeni PNL,la o împărțire nejustă.

Alocările făcute la ultima ședință de consiliu din 18 octombrie 2016, nu doar că nu corectează inechitatea produsă în luna august (asa cum s-a promis la momentul respectiv) dar vin şi agravează şi mai mult situația majorității cetățenilor acestui județ printr-o nouă alocare care de această dată nu numai că este nejustă, dar înopinia mea încalcă şi legea.

Dacă din punct de vedere politic lucrurile pot fi interpretate sau nuanțate în mod tendențios așa cum ați făcut-o în ce mă privește (după cum o faceți în declarația dumneavoastră de presă), doresc să vă comunic că din punct de vedere legal cu toții suntem obligați să respectăm legile acestei ţări. Dacă dumneavoastră considerați că legea este aplicabilă doar pentru unii în această țară, eu consider căeste aplicabilă în egală masura tuturor.

Spre deosebire de dumneavoastră, care vă permiteți ca şi președinte al CJ să fumați în biroul instituţiei, în sfidare atât față de lege cât şi față de angajaţi şi faţă de cei care vin şi vă vizitează în instituția publică pe care temporar o conduceți, doresc să vă spun că eu nu fac parte din această categorie. Sunt un om care respectă atât legea cât şi pe cetățenii acestui județ, indiferent dacă m-au votat sau nu. Dacă dumneavoastră considerați că cetățenii care au votat PNL la ultimele alegeri merită mai puțin respect decât cei care au votat PSD, înseamnă că avem de a face cu o problemă gravă, nu doar de moralitate ci şi de legalitate în conduita dumneavoastră.

Domnule președinte Ţuțuianu, doresc să vă atrag atenția –şi pe această cale asupra faptului că în județul Constanța (cu excepția Municipiului Constanța), ca urmare a alegerilor din iunie 2016, peste 200.000 de cetățeni ai județului sunt locuitori ai comunelor conduse de primari PNL şi doar 156.000 de cetățeni se regăsesc în comunele conduse de primari PSD. Funcția dumneavoastră de președinte al consiliului județean vă obligă să respectați legea şi să vă asigurați că toți cetățenii acestui județ beneficiază în egală măsură de sprijinul pe care consiliul județean îl oferă şi nicidecum să vă comportați ca un vătaf şi să împărțiți banii în judeţ după bunul plac şi în dispreţ față de lege doar pentru că dumneavoastră considerați că ați câștigat alegerile, drept pentru care temporar conduceți această instituție. Poate că aveți responsabilitatea a mai mulți primari PSD ca şi număr, dar nu despre primari este aici vorba, ci despre cetățeni şi după cum vedeți, majoritatea cetățenilor din judeţ trăiesc în comunități conduse de primari PNL.

Închei prin a vă spune încă o dată, și pe această cale, faptul că, în opinia mea, Hotărârea nr. 294 din 25.10.2016 este nu doar injustă ci şi ilegală motiv pentru care mă simt obligate să acționez, așa după cum îmi cere legea. Dumneavoastră ştiați de demersul pe care intenționez să îl fac de la bun început, şi nicidecum nu ați aflat azi din presă despre asta.

Dacă dumneavoastră considerați totuși că legea a fost respectată, nu vă opreşte nimeni să puneţi în aplicare Hotărârea 294 din 25.10.2016 prin care se alocă banii către primăriile din judeţ. În schimb, ezitarea dumneavoastră de a o face îmi confirmă încă o dată faptul că dumneavoastră ştiți că legea nu a fost respectată întocmai şi că sunteți pasibil de consecințele ei în condițiile în care veți pune în aplicare această Hotărâre de Consiliu Județean. Acesta cred că este şi motivul real pentru care dumneavoastră încercați prin declarații de presă de acest fel să mă opriți din demersurile mele. Rog rețineți faptul că această hotărâre nu a fost, nu este şi nici nu va fi suspendată ca urmare a demersurilor mele așa cum greșit încercați să informați cetățenii acestui județ. Vă îndemn să meditați după care să acționați”.

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/presedintele-cjc-horia-tutuianu-reactie-fata-de-declaratiile-consilierului-judetean-baisan-296350/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108