REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° ConstanÈ›a Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° ConstanÈ›a Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Controversatul afacerist Corneliu Dică își blochează falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!

Controversatul afacerist Corneliu Dică își blochează falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!

Mirela PASCAL 9 decembrie 2023 | 00:00 5280

InsolvenÅ£a Eolica Dobrogea SRL, producătorul de energie eoliană deÈ›inut de controversatul afacerist Corneliu Dică, a generat falimente în serie. După ani de zile, judecătorii au decis deschiderea procedurii falimentului societății mai sus menÈ›ionate, însă administratorul judiciar are obiecÈ›iuni, fapt pentru care a contestat decizia. Administratorul judiciar care, de fapt, este unul din asociaÈ›ii Eolica, a vrut, iniÈ›ial, un plan de reorganizare a firmei, însă a fost respins de judecători, aceÈ™tia din urmă dispunând deschiderea falimentului.

Controversatul afacerist Corneliu Dica isi blocheaza falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!Corneliu Dică

Administratorul judiciar, care contestă falimentul, este tot din anturajul lui Dică

Recent, magistraÈ›ii au dispus începerea procedurii falimentului debitoarei Eolica Dobrogea È™i au respins mai multe excepÈ›ii ridicate de creditori. Concret, judecătorii au respins excepÅ£ia prematurităţii ÅŸi a inadmisibilităţii cererilor de trecere la faliment formulate de creditorii Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA ÅŸi Iberdrola Renovables Energia SA, ca neîntemeiate È™i excepÅ£ia lipsei de interes în formularea cererilor de trecere la faliment de către creditoarele Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA ÅŸi Iberdrola Renovables Energia SA. Totodată, au respins cererea administratorului special CeauÅŸescu & Partners SRL de repunere în termenul de depunere a unui plan de reorganizare actualizat, ca neîntemeiată È™i au admis cererile creditorilor Nek Umwelttechnik AG, Eolica Dobrogea One SA ÅŸi Iberdrola Renovables Energia SA de trecere la faliment a societăţii debitoare Eolica Dobrogea SRL. În final, magistraÈ›ii Tribunalului au dispus începerea procedurii falimentului debitoarei Eolica Dobrogea È™i au desemnat lichidator judiciar pe CII NEDELCU SILVIU cu o retribuÅ£ie de 7000 lei exclusiv TVA + 10% din valoarea fondurilor obÅ£inute ÅŸi a bunurilor valorificate, care va îndeplini atribuÅ£iile prevăzute de art.25. Decizia este executorie, dar nu definitivă. Administratorul judiciar a contestat soluÈ›ia, la Curtea de Apel ConstanÈ›a, pe 7 decembrie.

Controversatul afacerist Corneliu Dica isi blocheaza falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!eoliene

Precizăm că Eolica Dobrogea SRL este controlată de compania C-Tech SRL, din ConstanÈ›a, cea din urmă avându-i ca asociaÈ›i pe Corneliu Dică È™i pe Andreea Ceausescu, fiecare deÈ›inând câte 50%. Andreea CeauÈ™escu este È™i asociat la CeauÅŸescu & Partners SRL, administratorul judiciar al Eolica Dobrogea, care contestă falimentul.

Decăderea Eolica Dobrogea!

Decăderea afacerii Eolica Dobrogea a început în 2011, când partenerii spanioli de la Iberdrola au anunÅ£at că abandonează proiectul eolian de la Cogealac din cauza românilor din firmă.

Eolica avea la data intrării în insolvenţă datorii totale de 86 de milioane de lei, din care 52 de milioane de lei numai către Iberdrola, 9 milioane lei către Primăria Cogealac ÅŸi alÅ£i 30 de creditori. Eolica deÅ£ine în patrimoniu active din toate categoriile: imobile, participaÅ£ii la societăţi comerciale, autorizaÅ£ii de construire ÅŸi avize corelate producerii de energie regenerabilă iar în anii din urmă a ajuns cu afacerile din eoliene până la 12 milioane de lei.

Istoria unui scandal de miliarde de euro

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene cu o capacitate totală de 1.600 MW, se arată în sursa citată. Spaniolii anunÅ£au atunci că vor finaliza toate investiÅ£iile până în 2017, în colaborare cu Eolica. În 2011, spaniolii au început construcÅ£ia primului parc eolian în comuna Mihai Viteazu, din judeÅ£ul ConstanÅ£a, proiectat pentru o capacitate de 80 de MW. În 2012 însă, Iberdrola a anunÅ£at că nu mai poate continua proiectele eoliene programate pentru piaÅ£a românească, cu o valoare totală de circa 2,5 miliarde euro, din cauza partenerului Eolica. Era vorba despre parcul eolian Mihai Viteazul, de 80 de MW ÅŸi o deÅ£inere majoritară în mai multe proiecte cu o capacitate totală de 192 MW, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Motivul supărării? Sub conducerea lui Corneliu Dică, Eolica Dobrogea a acÅ£ionat în instanţă Transelectrica ÅŸi ANRE, pentru că ar fi refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiÅ£ii de racordare la reÅ£ea a parcului eolian de 600 MW de la Cogealac. Problema e că după puÅ£in timp, asociaÅ£ii Eolica au renunÅ£at la proces, în care erau cerute daune de 118 milioane de euro anual. Mai precis, susÅ£ineau că acÅ£iunea în instanţă a fost iniÅ£iată de administrator, respectiv Corneliu Dică, fără bază legală ÅŸi fără acordul asociaÅ£ilor.

Dică, judecat pentru mărturie mincinoasă

De precizat faptul că pe numele afaceristului a fost deschis È™i un dosar pe rol  în care a fost  judecat pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, fiind acuzat că a minÈ›it în dosarul care îl viza pe Gigi Chiru, fost senator, cu privire la provenienÈ›a mitei pe care Chiru ar fi primit-o.

Controversatul afacerist Corneliu Dica isi blocheaza falimentul propriei firme, Eolica Dobrogea!Gigi Chiru

Însă anchetatorii au demontat toate argumentele È™i declaraÈ›iile afaceristului, motiv pentru care i-au întocmit un dosar penal separat, pentru declaraÈ›ii mincinoase. Numai că magistraÈ›ii au încetat procesul, pentru că faptele s-au prescris.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TOTI GOLANII AU AJUNS OAMENI DE AFACERI AN ROMANIA.VA RASA N c*r DE ANALFABETI. TOTI INTERLOPII.
3
0
Blestemați sa fiți.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468