REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Corlăţean: NATO rămâne garantul principal al securităţii României

Corlăţean: NATO rămâne garantul principal al securităţii României

Replica API 10 noiembrie 2012 | 00:00 163

NATO rămâne garantul principal al securităţii României, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, vineri, la deschiderea Conferinţei internaţionale "NATO şi structura globală a securităţii: viitorul parteneriatelor".

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, în alocuţiunea sa, ministrul de Externe a reliefat "sentimentul solidarităţii, ca fundament al Alianţei", care a contribuit decisiv la menţinerea păcii în cei peste 60 ani de la înfiinţarea NATO.

"NATO rămâne garantul principal al securităţii României, interesul major al ţării noastre fiind în continuare menţinerea unei Alianţe puternice, viabile şi unite", a spus Corlăţean.

În context, el a amintit importanţa proiectului apărării antirachetă, ca expresie a "solidităţii legăturii transatlantice" şi capacităţii NATO de a se adapta la noile provocări de securitate ale secolului al XXI-lea.

Ministrul Titus Corlăţean a trecut în revistă procesul complex de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice, accentuând atât importanţa pe care România o acordă indivizibilităţii securităţii şi solidarităţii aliate, precum şi parteneriatelor NATO.

Demnitarul român a arătat că dezvoltarea politicii de parteneriate reprezintă un element definitoriu al transformării Alianţei Nord-Atlantice, menţionează MAE.

"Parteneriatele NATO contribuie la dezvoltarea unei culturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, consolidând astfel cooperarea necesară pentru a răspunde provocărilor critice în materie de securitate", a evidenţiat Corlăţean.

Totodată, el a subliniat importanţa pe care România o acordă atât dezvoltării parteneriatului strategic NATO-UE, cât şi cooperării Alianţei cu statele din Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre, ţara noastră continuând să fie un promotor activ al politicii aliate a "uşilor deschise".

Demnitarul român a făcut referire în discursul său şi la oportunităţile de cooperare cu partenerii pe care le oferă conceptul Smart Defense, concluzionând că România este "cel mai bine situată geografic şi istoric pentru a proiecta în vecinătate valorile euro-atlantice".

Conferinţa internaţională "NATO şi structura globală a securităţii: viitorul parteneriatelor" este organizată de Şcoala Naţională pentru Studii Politice şi Administrative, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale şi se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 8-10 noiembrie.

Evenimentul marchează 10 ani de la invitarea României de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, cu ocazia Summit-ului NATO de la Praga (din noiembrie 2002). La conferinţă participă, în calitate de invitat special, secretarul general adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow.

sursa: agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108