REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

COVID-19. Care este numărul REAL al infectărilor la Constanța

COVID-19. Care este numărul REAL al infectărilor la Constanța

Replica API 12 iunie 2020 | 00:00 4492

Comunicarea dintre anumite instituții ale statului și mass-media rămâne în continuare extrem de deficitară, în detrimentul cetățenilor. Nu de puține ori, ne-am găsit în situația în care nu v-am putut explica din ce motiv numărul infectărilor raportat fluctuează în sens descrescător, față de ziua precedentă în ceea ce privește cazurile COVID-19 din județul Constanța. Un astfel de exemplu îl reprezintă raportările de miercuri și joi, 10 și 11 iunie, când au fost anunțate 302 cazuri și ulterior, 301 cazuri.

Misterul a fost elucidat de această dată: „Este o dublură”

În încercarea de a desluși acest mister, întrucât această situație nu reprezintă o premieră, am luat legătura cu dr. Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, care ne-a invitat să trimitem solicitări în baza Legii 544, fără să ne ofere explicații suplimentare. Ne-am încăpățânat și am apelat șefa DSP Constanța, care a fost mult mai receptivă față de colega de instituție.

„În județul Constanța sunt 301 cazuri, exact cum este trecut și pe platforma Institutului Național de Sănătate Publică. Au fost într-adevăr 302 cazuri, miercuri, dar ne-am sesizat și am descoperit împreună cu INSP că era vorba despre o persoană la a doua probă, dar care a fost trecută ca și cum ar fi fost un caz separat. Această dublură a fost remediată.”, ne-a explicat Cristina Schipor, directorul DSP Constanța.

De ce este deficitară comunicarea dintre DSP Constanța și presă?

Comunicarea dintre DSP și presa din Constanța se face prin intermediul Instituției Prefectului Constanța, care centralizează toate datele și oferă informațiile în cadrul unui comunicat emis zilnic, la ora 13:00. Orice întrebare sau curiozitate legată de comunicatul primit adresată purtătorului de cuvânt al DSP Constanța, dr. Loti Popescu, se lovește de fiecare dată de același răspuns sec: „Faceți solicitare!”.

„În prezent sunt 303 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus în județul Constanța. Orice alte date doriți, faceți o solicitare în scris”, ne-a transmis dr. Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, anterior discuției cu directorul instituției Cristina Schipor. Pentru că datele sunt actualizate în mod constant, iar informațiile cu privire la situația COVID-19 sunt într-o continuă dinamică, astfel de solicitări sunt total inutile, în condițiile în care instituția poate oferi un răspuns într-un termen de 30 de zile.

Câte cazuri de infectări sunt, de fapt, în județul Constanța?

În mod normal ar fi trebuit să vă oferim un răspuns clar la această întrebare, însă ceea ce urmează să citiți reprezintă un alt exemplu de comunicare deficitară între anumite instituții și mass media. Purtătorul de cuvânt al DSP Constanța afirmă că în acest moment sunt 303 persoane infectate în județul Constanța cu noul coronavirus, iar informația este contrazisă chiar de șefa instituției, care afirmă că sunt 301 cazuri.

Confuzia continuă, odată cu primirea comunicatului din partea reprezentanților Instituției Prefectului Constanța, care transmit că în județul Constanța sunt 301 persoane infectate cu noul coronavirus de la începutul pandemiei și că 17 bolnavi cu COVID-19 din județ au decedat. Potrivit Prefecturii Constanța, 40 de persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, sunt internate în spitalele constănțene, 24 din județul Constanța și 16 din județul Tulcea.

După aceste „lămuriri” rămâne o singură întrebare: Sunt zeci sau sute de constănțeni infectați în prezent cu noul coronaviurs?

A fost schimbat modul de raportare al deceselor. Va fi schimbat și modul de comunicare?

Modul de raportare al deceselor persoanelor infectate cu COVID-19 a fost schimbat, în sensul în care numărul acestora va fi comunicat zilnic, în mod integrat, în cadrul buletinului informativ de la ora 13:00. De asemenea, se vor menționa, la fel ca și până acum, categoriile de vârstă, sex, județul, cât și prezența sau absența comorbidităților.

Cât despre posibilitatea de a primi informări mai ample din partea DSP Constanța, cu siutația defalcată a cazurilor din județul Constanța și în ce spitale sunt internate persoanele infectate cu noul coronavirus, rămâne cum s-a stabilit de la început, nu se poate. „Toate spitalele raportează cazurile de infectări pe o anumită platformă. Și noi primim aceste raportări, dar ce doriți să fac dacă le primesc?”, ne întreabă Cristina Schipor. Răspunsul este unul cât se poate de simplu, să transmiteți aceste raportări și către presă, astfel încât și cetățenii să fie informați.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este stiut faptul ca au ordin de sus sa nu spuna nimic. Acesti "eroi" musamalizeaza grosolan realitatea. Se stiu cazuri concrete unde nu i testeaza si ii trimit acasa pe suspecti ca sa nu se deranjeze ei...sunt cazuri unde sunt prezentari cu covid19 dar ii ameninta ca i da afara daca vorbesc....si tot asa..... Trebuie mers sus si intrebat de ce au dat acest ordin de musamalizare. Mai acuzam china de musamalizare dar noi romanii suntem si mai comunisti sau mai bine spus mult mai....ma abtin
1
0
Sun 300 de cazuri dar stati la panda sa faceti testari camai sunt probabil zeci de mii de asimptomatici
1
0
Pentru justificarea prelungirii starii de alerta, trebuie sa umflati nr. de cazuri covid...
8
2
La iesire din Constanta doar acolo e Real in rest sunt altele...numarul este real daca si LOTO Romania sau orice alta tara este un joc real!Daca toate campionatele sau cupele de fotbal sau orice alt sport e real atunci si voi spuneti un numar real.Daca 9.11 a fost real cu un avion care nu s a vazut decat la TV pe CNN atunci si voi spuneti ceva REAL!Sa facem suma sa vedem ce este real si ce nu? virusul este REAL sau Votul ELECTRONIC sau prin corespondenta e real?E real ca de frica ca vi se duc sefii Gates si Soros apoi aia mici de pe langa tremurati!OBAMAGATE e REAL?PIZZAGATE,PEDOGATE,REAL?
1
2
Incepand de la guvernul Petru Groza pana in prezent,nu stiu sa fi existat macar o zi in care comunicatele oficiale sa merite increderea deplina din partea poporului. Mereu au fost cateva informatii veridice,putine la numar,amestecate cu umplutura de indopat naivii. Cifre din burta,deductii paralele cu logica ,insa rostite de indivizi din guvern sunt luate ca adevaruri,doar pentru ca functia mare implica teoretic dar nedemonstrat inca practic verticalitate,cinste,patriotism si alte alea.
7
1
Secretomanie si minciuna endemica !!!
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468