REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cu DURERILE de SPATE sau de GÂT nu e de glumă! Neurologul constănţean Dumitru Naum explică de ce trebuie mers la consult medical

Cu DURERILE de SPATE sau de GÂT nu e de glumă! Neurologul constănţean Dumitru Naum explică de ce trebuie mers la consult medical

Replica API 4 septembrie 2018 | 18:45 3696

Dumitru Naum

Aveți dureri la nivelul gâtului sau al spatelui care vă supără? Statul timp îndelungat pe scaun, în picioare, mersul pe jos pe distanțe lungi sau ridicatul greutăților vă amplifică durerile? Dr. Dumitru Naum, medic specialist neurolog, atrage atenția că e timpul să consultați doctorul, pentru că toate acestea pot fi semnele unor probleme la coloană.

Solicitarea coloanei, prin ridicarea de greutăți în poziții incorecte, statul prelungit în picioare sau sedentarisul ori supraponderabilitatea sunt câteva dintre cauzele care duc la apariția discopatiilor vertebrale – fie că sunt localizate la nivel cervical, toracal sau lombar. „Discopatiile vertebrale se produc prin deteriorarea, degenerarea discurilor intervertebrale și/sau a deplasării acestora. Astfel, apare și se exercită presiune asupra elementelor nervoase de la acest nivel (rădăcinile nervoase, măduva spinării). Localizările cel mai frecvent întâlnite sunt la nivel lombar și cervical. Cauzele sunt, în general, solicitările maxime ale coloanei, prin ridicarea de greutăți, în poziții incorecte, statul prelungit în picioare, poziția defectuoasă a coloanei vertebrale, pe perioade lungi de timp, expunerea la frig, la umezeală, la curenți de aer, sedetarismul sau supraponderabilitatea”, a explicat dr. Dumitru Naum, medic specialist neurolog în cadrul Centrului Medical CERMED din Constanța.

Instalarea afecțiunii are simptome, în primul rând durerea! Specialistul neurolog atrage atenția pacienților să se prezinte la un consult medical de când încep să apară primele semne, căci pe măsură ce timpul trece, iar boala avansează, consecințele pot fi mult mai grave și mai greu de tratat.

„Debutul se manifestă prin durere de spate, în segmentul lombar, cervical sau toracal. Cu trecerea timpului, durerea coboară progresiv urmând traiectul rădăcinii nervoase/nervului care a fost comprimat de discul afectat. Apar senzațiile de tip parestezic – amorțeli, furnicături, senzația de „curent electric” la nivelul mâinilor sau picioarelor. De asemenea, se instalează o contractură musculară paravertebrală, în încercarea de a atenua disconfortul, printr-o poziție anormală a corpului – de exemplu, așa zisa „scolioză antalgică”.

În cazuri mai grave, debutul este brusc, cu o criză de lumbago – de exemplu, în hernia de disc lombară. Durerea este intensă la mobilizarea coloanei și în anumite poziții, precum statul în șezut, statul în picioare, la trepidații. Durerile pot fi agravate și de episoadele de tuse sau de strănut. Mobilizarea este făcută cu dificultate, îngreunând activitățile zilnice ale pacientului”, a afirmat dr. Dumitru Naum.

Medicul neurolog stabilește tratamentul discopatiei vertebrale în funcție de stadiul de evoluție a afecțiunii. „În primele faze, medicul neurolog prescrie medicație ce cuprinde antiinflamatoare nesteroidiene, decontracturante musculare, calmante împotriva durerii și sedative ușoare. De asemenea, ședințele de recuperare medicală, fizică și balneologie pot avea un efect benefic. Repausul fizic este indicat, la fel evitarea factorilor declanșatori sau care agravează simptomatologia, respectiv statul prelungit în picioare, în șezut, ridicatul de greutăți, mișcările bruște”, a mai afirmat dr. Dumitru Naum.

În schimb, în fazele avansate, când și simptomele sunt mult mai îngrijorătoare, se impune și consult și, probabil, intervenție neurochirurgicală. „În fazele avansate, respectiv în hernia de disc, când bolnavul observă treptat că scade forța musculară pe membrul afectat (mână sau picior), scapă obiecte din mână, începe să târâie piciorul, nu mai are aceeași siguranță la mers, înseamnă că s-a deteriorat o masă mare de țesut discal, care comprimă rădăcina nervoasă. În aceste condiții, consultul neurochirurgical și/sau intervenția neurochirurgicală trebuie făcută cât mai urgent, existând riscul degenerării fibrelor nervoase și apariției paraliziei definitive”, a subliniat dr. Dumitru Naum.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tie ti s a fracturat creierul si o sa intervina ortopedul, stii tu fractura-ortoped, ca doar ai cunostinte de la coada vacii.
2
0
Neurologi in constanta? Hai sa fim seriosi..... in Bucuresti poate......
2
3
reclama pe fata
3
1
Am postat un comentariu care constat cu surprindere ca a fost sters desi era civilizat si fara injurii!! Clar acest articol este doar RECLAMA la acest medic
6
1
e un medic de exceptie,calm,profesionist,explicit si corect si nu face din medicina afacere spre exemplu de altii medici.toata stima
8
3
Celor de mai jos: daca citeati cu atentie ati fi vazut ce legatura este intre hernia de disc si profesia dansului. Va grabiti sa aruncati cu piatra intr-un om fara sa-l cunoasteti. Este un medic si un om deosebit, consulta si explica cu rabdare, de fiecare data, fara sa te trateze cu superioritate, cum fac altii. I-am fost pacienta de 2 ori si, la varsta mea, am vazut o gramada de doctori, stiu sa fac diferenta.
11
3
ce legatura exista intre neurolog si hernia de disc ?
4
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108