REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum se preface Ministerul Educației că ajută elevii fără posibilități să învețe online

Cum se preface Ministerul Educației că ajută elevii fără posibilități să învețe online

Replica API 10 aprilie 2020 | 00:00 1583

Pandemia a obligat sistemul de învățământ românesc să facă un important pas spre dezvoltare și tehnologizare, dar și să iasă din tiparele atât de învechite. Totuși, Ministerul Educației refuză progresul cu îndârjire și rămâne în continuare cu vechile metehne.

În data de 16 martie, cei mai mulți dintre elevii care au avut acces la un dispozitiv electronic, au putut participa la o premieră, școala online.

Lecții online și de imagine

Lecțiile în mediul virtual au însemnat o premieră atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Ministerul Educației ar fi trebuit să se asigure, încă de la suspendarea cursurilor, că lecțiile online ajung în casele tuturor elevilor. Întrucât învățământul este gratuit, cel puțin pe hârtie, autoritățile aveau datoria să îi doteze pe elevii nevoiași cu dispozitive electronice pentru a participa la cursurile online.

În schimb, autoritățile s-au mulțumit doar să dea bine, nu și să rezolve această problemă. Astfel, peste jumătate dintre elevi au lipsit motivat de la cursurile online, pentru că nu au beneficiat de un dispozitiv electronic cu ajutorul căruia să învețe. A trecut aproximativ o lună și situația nu s-a schimbat cu nimic.

Constanța: "4,5% din totalul elevilor nu beneficiază de dispozitive pentru învățare"

Peste 4.500 de elevi din județul Constanța nu au participat la nicio lecție online, pentru că nu au dispozitive electronice. Sorin Mihai, inspectorul școlar general al ISJ Constanța, spune că cei mai mulți dintre elevii nevoiași se află în mediul rural.

Sorin Mihai

"În mediul urban se mai găsesc soluții, se mai găsesc rezolvări, cu ajutorul administrațiilor publice locale. În mediul rural, avem o estimare că 4.700 de elevi nu au dispozitive, dar numărul acesta s-a diminuat prin diferite acțiuni. În plus, dintre cei 4.700 de elevi au fost și copii care au spus că au dispozitive care sunt învechite. Adică ei dețin dispozitive, dar nu sunt atât de performante. Nu înțelegem ce anume, pentru că nu am cerut detalii de ordin tehnic. Undeva la 4,5% din numărul total al elevilor din județul Constanța nu benerficiază de dispozitive tehnice de învățare.", a declarat, pentru Replica, Sorin Mihai, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Judetean Constanța.

Doar cei mai nevoiași dintre cei nevoiași vor fi ajutați

Ministerul Educației Naționale a găsit soluția pentru ca elevii fără posibilități să fie dotați cu dispozitive electronice pentru a participa la lecțiile online. Apelează la un program dezvoltat în anul 2004, numit "Euro 200". Termenul-limită pentru depunerea cererilor este 19 aprilie 2019, inclusiv.

Beneficiarii acestui program sunt elevii și studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 250 lei/membru de familie. Practic, asta înseamnă că doar cei mai nevoiași dintre nevoiași vor putea beneficia de acest program, întrucât autoritățile nu s-au obosit nici măcar să-l actualizeze în cei 15 ani de existență, măcar la nivelul salariului minim pe economie.

Elevii fără posibilități vor primi dispozitive electronice la sfârșitul lunii iulie

Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer. Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari se face în perioada 22 iulie - 9 august, la nivelul unităților de învățământ/universităților, iar utilizarea acestor bonuri, la orice furnizor de profil, în intervalul 24 iulie - 10 octombrie 2019.

În cadrul unei scrisori deschise transmise cadrelor didactice, care conține o greșeală gramaticală chiar în titlu, repetată apoi și în text, ministrul Monica Anisie recunoaște lipsa dispozitivelor atât de necesare în rândul elevilor, dar și în rândul cadrelor didactice. Ultimul studiu realizat de Institutul de Științe ale Educației și trei universități de stat, publicat pe 2 aprilie, arată că 65% dintre elevi duc lipsa unui computer, tabletă sau un telefon smart, în timp ce 73% dintre elevi au probleme de conectare pe platformele educaționale.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bataie de joc. Acesti profesori
0
0
Online se vor studia doar filme porno si jocuri online. Cursurile se predau in clase de curs. Restul e doar propaganda ieftina pt prosti avand drept rezultat profit pt politicieni.
1
2
eram un popor incult inainte sa inchida scolile, nu are treaba virusu cu prostia noastra
4
1
deschideti scolile si mai lasati abureala asta cu virusul .scopul vostru este sa fim un popor incult fara pregatire pentru servi la muncile campului alte tari.am ajuns sclavii europei tot ati distrus!
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108