REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Cum știți dacă copilul se droghează cu gaz ilariant - „funny gas“?! Video

Cum știți dacă copilul se droghează cu gaz ilariant - „funny gas“?! Video

Marieta STEFAN 14 septembrie 2023 | 00:00 4836

Tinerii au început să inhaleze protoxid de azot (N2O), denumit și laughing gas sau funny gas, din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv de tip sifon, ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța. E ultima fiță în dorința de a fi ”high”. Dar acest gaz, mai ales în combinație cu alcoolul, poate duce și la infarct. Părinții și bunicii care văd la copiii și nepoții lor o simptomatologie vecină cu beția, pot să își pună întrebări și să alerteze specialiștii.

Cum stiti daca copilul se drogheaza cu gaz ilariant - „funny gas“?! Video

Adolescenții sunt influențabili. În plus, majoritatea suferă de teribilism și constituie grupa de vârstă care poate fi ”coruptă” cel mai ușor să se drogheze. De-a lungul anilor, au fost încercate diferite tipuri de substanțe psihoactive, pentru că cererea de a experimenta ceva nou este mare. Așa că dealerii au devenit inventivi pentru a-și putea menține afacerea.

Cum stiti daca copilul se drogheaza cu gaz ilariant - „funny gas“?! Video

Agenția Națională Antidrog (ANA) a avertizat recent că adolescenții și tinerii inhalează pe plajă, în zona cluburilor și a beach – barurilor deschise până mai târziu, protoxid de azot (N2O), denumit și laughing gas sau funny gas, din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv de tip sifon, ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța. Dar acest drog nu este inhalat numai pe plajă, ci și oriunde se formează grupuri de tineri care vor să se ”distreze”.

„Mai nou folosesc capsule din inox sau tubul sifonului, prin care introduc într-un balon protoxidul de azot, denumit și laughing gas sau funny gas și apoi îl inhalează”, ne-a declarat  Marius Oprișan, președintele Asociației „Equitas”.

Cum stiti daca copilul se drogheaza cu gaz ilariant - „funny gas“?! Video

Protoxidul de azot este un gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag, comercializat în butelii de uz medical și se folosește ca sedativ în stomatologie sau obstetrică, dar și în domeniul alimentar, atunci când se prepară frișcă. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.

În Marea Britanie este al doilea drog utilizat, după canabis. Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei. Simptomele apar rapid după consum, după 4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune. Pe cât de repede apar, nu țin mult și atunci adolescenții au tendința să tragă din acel balon necontrolat, ajungând la supradoză. Acest lucru pune mare presiune pe sistemul cardiovascular, putând duce și la infarct.

Inhalarea gazului poate duce și la paralizii 

Dar nici stările pe care le dă după consum nu sunt deloc plăcute. Subiecții pot avea cefalee intensă, vertij, tulburări de vorbire și de echilibru, delir, halucinații, sincope, somnolență, comă, eventual grețuri, vărsături, însoțită de parestezii, pareze, paralizii la nivelul membrelor inferioare,  tulburări micționale.

Cum stiti daca copilul se drogheaza cu gaz ilariant - „funny gas“?! Video

„Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul. În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice, cum ar fi febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă, este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical”, ne-a declarat Mariana State psiholog în cadrul Centrului „Equitas”.

Starea creată de acest gaz este una similară cu cea de beție. Cei care au consumat râd necontrolat și se pare că o fac în grupuri pentru a putea râde unul de manifestările celuilalt. Așa că părinții și bunicii care văd o astfel de atitudine la copilul, respectiv nepotul lor, își pot pune întrebări dacă au consumat băuturi alcoolice sau gaz ilariant. În Marea Britanie consumul acestui drog poate fi pedepsit cu doi ani de închisoare.

Și în România sunt noi propuneri legislative pentru a combate acest flagel. De asemenea, prin Programul Național Antidrog se prevăd trei lucruri clare și esențiale. În primul rând se dorește asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ și informarea părinților pentru a recunoaște simptomele consumului de droguri.

În al doilea rând, toți cei care au nevoie sau părinții care își doresc acest lucru pentru copiii lor să beneficieze de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi). Ultimul lucru, dar nu cel din urmă este pedepsirea aspră a celor vinovați. Șoferii drogați să fie condamnați la ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusă de mai multe ori în parlament. Majorarea pedepselor cu închisoarea pentru traficanți, fără posibilitatea suspendării sau reducerii pedepsei.

Reacțiile după inhalarea gazului sunt destul de periculoase.  Recent, pe internet circulă un material video cu fete de până-n 13 ani care inhalează gaz. IGPR a transmis că imaginile nu sunt din România.

Video:

Centrul Equitas, și nu numai, atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe psihoactive şi recomandă tinerilor, părinţilor şi profesorilor să se adreseze specialiştilor din instituțiile de tratare a adicției de droguri de stat sau private, pentru informații și programe de tratare/recuperare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Voi asa faceti ...dintr-o extrema in alta.Apropo se mai boicoteaza OMV? Austria? S-a uitat?Originea "Racelii Wu-han" care este?Nord Stream2 ?A bubuit singura
0
0
Sa nu vreti in comunism ! Doar ce a trecut glontul pe langa ureche in 89
0
0
trebue infiintata o noua facultate particulara pentru cei ce vor sa stie!astai tara in care traim si asta sa vrut sa fie!
0
0
Cred ca statiile GPL ar putea sa se reprofileze pe reincarcarea acestor cilindri pentru tineri.
14
1
S-a umplut de terminati, indiscutabil. Decadenta speciei umane in toata splendoarea. Nu am inteles niciodata pt cr ai nevoie de substante, alcool, etc ca sa te simti bine. Asa trista viata sa ai ?
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468