REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Cum au reacţionat politicienii

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Cum au reacţionat politicienii

Replica API 9 august 2014 | 00:00 433

Sentinţă în Dosarul ICA

Sentinţă în Dosarul ICA

Preşedintele formaţiunii locale a Partidului Conservator, partid fondat de Dan Voiculescu, este profund mâhnit de vestea care a căzut ca un trăsnet. Voiculescu a fost condamnat, vineri, la zece ani cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. "Mi se pare o pedeapsă exagerată şi, în sfârşit, de neînţeles. Dar, asta e România. Din ce am văzut eu, am urmărit ca orice român desfăşurarea apelului, nu au fost probe noi administrate, n-a fost practic nimic nou în acest proces şi eu, personal, nu înţeleg cum s-a putut dubla pedeapsa. Vorbim de cinci ani în plus. Mi se pare exagerat. Mi-e foarte greu să fiu obiectiv, pentru că nu am toate detaliile, nu am văzut ce probe are Parchetul, dar din ce am văzut în spaţiul public, repet, mi se pare o pedeapsă cu totul şi cu totul exagerată", a precizat Banias, pentru "Replica".

De partea cealaltă, reprezentanţii PNL iau în derâdere situaţia în care se află acum PC şi, la Constanţa, liderul pe municipiu al formaţiunii, deputatul Victor Manea, profită de situaţie să mai lanseze o "săgeată" la adresa lui Banias. "N-am studiat dosarul, să zic dacă pedeapsa e dreaptă sau nu e dreaptă. Nu comentez deciziile Justiţiei. Care partid? Ăla-i partid? Partidul dumnealui înseamnă televiziunile, restul, organizaţii, nu există. Sporadic, pe ici pe colo nişte persoane care şi-au găsit locul sub o umbrelă. Partidul trebuie să aibă doctrină. Ei nu înţeleg noţiunea de conservatori, care înseamnă păstrarea unor tradiţii, nu văd ce păstrează ei. În Anglia, există, dar în România, am oarece dubii. Partidul dumnealui nu există, decât dacă merge într-o alianţă. (...) Nu există structuri. Dumneavoastră ştiţi consilieri sau primari din partea PC? În România, în numeri pe degete. Şi noi am avut alianţă cu PSD, dar avem 25 de primari în judeţul Constanţa şi un număr mare de consilieri şi viceprimari, pe când PC, nu. E un consilier la Mangalia şi, în rest, nu prea mai sunt, decât domnul senator Banias, care, printr-o conjunctură, a ajuns la PC", a menţionat Manea, pentru "Replica".

Dan Voiculescu a aflat verdictul final în dosarul privatizării ICA, în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său. Prin această sentinţă, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa dată de Tribunalul Capitalei la fondul procesului. Verdictul a fost dat în şedinţă publică. Vineri, Voiculescu s-a predat la sediul IPJ Ilfov. În acelaşi dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fostul şef al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, fostul ministru, Sorin Pantiş, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, în timp ce academicianul Gheorghe Sim - 4 ani, iar Flavius Pop - 5 ani. Fostul şef al ADS, Corneliu Popa, a fost condamnat şi el la 8 ani de închisoare, Sandru Jean Cătălin la 6 ani, Vlad Săvulescu - 6 ani de închisoare, Petre Alexandru, 83 de ani, a luat 3 ani cu suspendare. De asemenea, Baciu Constantin a primit 4 ani cu suspendare, Grigore Marinescu a primit 3 ani cu suspendare, iar Ene Vica a primit tot 3 ani cu suspendare. Dan Voiculescu s-a predate la Poliţie după aflarea sentinţei şi a fost adus, vineri seară, la Penitenciarul Rahova. Tot la Rahova au fost aduşi ceilalţi şase condamnaţi la pedepse cu executare în acest dosar: Sorin Pantiş, Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop, Vlad Nicolae Săvulescu şi Gheorghe Mencinicopschi.

Condamnarea lui Dan Voiculescu a adus un val de reacţii. Jurnaliştii de la Antena 3 au prezentat o scrisoare de susţinere, la fel şi una dintre fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia, ea făcând referire la "regimul Băsescu" şi la faptul că tatăl ei "nu a comis nici o faptă reprobabilă". Mai mult, Mircea Badea a anunţat că duminică se va plimba pe la Palatul Cotroceni şi că, desigur, nu invită pe nimeni cu el. Fost angajat al trustului Intact, şi jurnalistul Victor Ciutacu a reacţionat, pe blog: "10 ani de pârnaie şi confiscarea sediilor televiziunilor, plus a tuturor proprietăţilor certe şi a activelor din străinatate, se cheamă execuţie. Şentinţa asta n-are nici o legatură cu dreptatea. Parcă-i viol cu tâlhărie, combinate cu trafic internaţional de droguri şi de carne vie".

Întrebat cum comentează decizia instanţei, premierul Victor Ponta a declarat că această condamnare îl determină să "asigure dreptul constituţional la liberă exprimare şi independenţa presei". "Am luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti. Nu comentez sentinţe în cauze penale, dar vreau să asigur pe toata lumeă că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-şi poată desfăşura activitatea conform dreptului constituţional la libera exprimare şi independenţa presei. (...) Alături de milioane de alţi români doresc şi cred că mulţi ani de acum înainte Antena 3 va fi aici!", a menţionat Ponta.

Ministrul Agriculturii, conservatorul Daniel Constantin a comentat: "Este un moment dificil şi o dramă care i se întâmplă unui om care a avut iniţiative benefice pentru România de-a lungul timpului şi a reuşit să pună pe picioare companii solide, care au generat mii de locuri de muncă, contribuind semnificativ la bugetul public. Uman, sunt alături de dl. Voiculescu. Ştiu că are puterea să depăşească acest moment". Şi europarlamentarul Maria Grapini şi-a manifestat solidaritatea faţă de Dan Voiculescu: "Nu m-am aşteptat. După ultimele probe care au fost aduse în opinia publică de martori, de procurori, de foşti procurori, de oameni care se pricep la justiţie, m-am aşteptat la o casare şi reluare a procesului cu audierea martorilor şi luarea în calcul a probelor aduse. Asta era aşteptarea mea, de om care nu mă pricep în justiţie. Dacă nu se ţine cont de probe, de ceea ce spun oamenii care au lucrat acolo - aţi văzut şi dumneavostră: procurori, foşti procurori-şefi, evaluatori, oameni care ştiu despre ce e vorba în dosar - înseamnă că completul de judecată nu a vrut să ţină cont de probe. În momentul în care nu vrei să ţii cont de probe, mi se pare o execuţie".

Şi primarul Craiovei, social-democrata Lia Olguţa Vasilescu a susţinut că I se pare nedreaptă decizia instanţei, făcând o paralelă cu Şerban Huidu, comentând astfel că Voiculescu, deşi nu a omorât pe nimeni, a luat 10 ani cu executare, în timp ce Huidu - 3 cu suspendare.

În schimb, europarlamentarul Monica Macovei a comentat: "În 2005 am pus bazele justiţiei independente în România. Iată că astăzi legea s-a aplicat şi pentru Voiculescu, un politician toxic şi influent. Verdictul de astăzi în cazul Voiculescu dovedeşte că avem în România judecători şi procurori profesionişti şi integri. În acest caz a existat un linşaj mediatic al trustului condamnatului Voiculescu împotriva judecătorilor şi procurorilor, dar aceştia au dovedit că legea este egală pentru toţi. Judecători şi procurori curajoşi au aplicat legea şi astăzi au învins şi sistemul corupt creat de Securitate". Într-o postare pe Facebook, Macovei adaugă că: "Directiva mea adoptată de UE privind confiscarea extinsă a bunurilor provenite din infracţiuni trebuie transpusă urgent şi în România. Românii au nevoie de banii care le-au fost furaţi de infractori". Critic la adresa lui Dan Voiculescu a fost şi liberalul Ludovic Orban.

Marius Florian VASILE, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108