REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Danileţ: CSM nu a împiedicat numirea lui Pivniceru, sunt impedimente de ordin administrativ

Danileţ: CSM nu a împiedicat numirea lui Pivniceru, sunt impedimente de ordin administrativ

Replica API 21 august 2012 | 00:00 213

Judecătorul CSM Cristian Danileţ a declarat luni că ,,nu este treaba" primului ministru să le facă ,,programul", precizând că instituţia se conduce ,,singură" şi este ,,neobişnuit" ca politicienii să facă ,,presiuni".

,,Nu era nimic programat şi nu aveam de unde să ştim că vom avea o perioadă de vacanţă la nivelul portofoliului de Justiţie. Sunt colegi care sunt astăzi încă plecaţi în străinătate, doamna Pivniceru ar fi incompatibilă să îşi voteze propria sa demisie, aşadar ne-am stabilit şedinţa de plen pentru miercuri când vom avea cvorum şi vom luat act de demisia doamnei Pivniceru, după care vom înainta propunerea către preşedintele României pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie", a spus el.

Danileţ a adăugat că ,,este neobişnuit ca politicienii, şi în special ministrul Justiţiei sau preşedintele ţării să facă referire directă la activitatea administrativă a CSM, sau să atace în concret un membru al CSM".

,,Reamintesc politicienilor că CSM este o instituţie independentă care aparţine Autorităţii Judecătoreşti şi membrii CSM nu trebuie să fie supuşi niciunei presiuni pentru a lua diverse decizii. Repet, nu noi blocăm sau întârziem numirea doamnei Pivniceru în funcţia de ministru şi doar sunt nişte impedimente de ordin administrativ", a completat judecătorul CSM.

Cristian Danileţ a menţionat că Mona Pivniceru a făcut o solicitare pentru ca plenul CSM să se reunească ca să urgenteze numirea ei în funcţia de ministru al Justiţiei. ,,Sigur, s-a interesat şi dumneaei ( Mona Pivniceru n.r.) dacă ne putem cumva reuni mai devreme de data de miercuri pentru a urgenta procedura numirii. A avut loc o discuţie la conducerea instituţiei şi s-a stabilit că miercuri va fi data când plenul se întruneşte şi înţeleg că şi premierul Ponta a acceptat şi dumnealui că era o posibilă situaţie de incompatibilitate şi că miercuri vom avea şedinţă la care şi-a anunţat şi dânsul participarea", a precizat el.

Judecătorul a susţinut că ,,nu este treaba premierului" să le facă programul judecătorilor, deoarece instituţia se conduce ,,singură". ,,Membrii CSM au fost în vacanţă dar nu e treaba premierului să ne facă dumnealui programul. Instituţia CSM se conduce singură, are organele de conducere din rândul magistraţilor aleşi şi doar problema de reunire a tuturor membrilor sau cel puţin a unui număr minim necesar pentru a avea cvorumul legal de a lua o decizie ne-a împiedicat să ne reunim până în prezent", a subliniat Danileţ.

,,Un coleg este plecat în străinătate, cu un alt coleg nu s-a putut lua legătura, un coleg este urmărit penal, nu se poate prezenta, un alt coleg a avut un accident de circulaţie în urmă cu două sau trei zile, mai avem pe doamna Pivniceru care este incompatibilă să voteze propria sa demisie. Astfel încât scădem sub numărul legal şi nu am putea să luăm o decizie", a explicat el.

Judecătorul CSM a declarat că există două demisii din partea Monei Pivniceru, una din funcţia de membru al instituţiei, şi una din cea de judecător. ,,De fapt avem două demisii ale doamnei Pivniceru. Una este cea din membru al CSM şi ce-a dea doua care a venit astăzi din calitate de judecător. Nu am avut nicio revenire asupra vreo uneia dintre cele două demisii până astăzi, cel puţin nu oficial. Ipotetic este posibil ( să îşi retragă una dintre demisii n.r.). până în momentul când CSM-ul ia o decizie este posibil să se retragă decizia dumneaei de demisie din una sau din cealaltă funcţie. Teoretic este posibil, da", a conchis Cristian Danileţ.

Premierul Victor Ponta i-a acuzat luni pe membrii CSM că "sabotează" numirea Monei Pivniceru în funcţia de ministru al justiţiei, dar şi că unii dintre aceştia fac declaraţii politice "cu totul şi cu totul anormale" pentru statutul de magistrat, însă "nu dau pe la serviciu".

"Înţeleg că miercuri se va afla pe ordinea de zi a plenului CSM demisia dnei Pivniceru din funcţia de judecător. (...) Îmi exprim speranţa ca, în ciuda declaraţiilor politice - cu totul şi cu totul anormale de altfel, pe care unii dintre membrii CSM continuă să le afirme în aceste zile, că miercuri vom avea îndeplinite toate procedurile, iar miercuri seară doamna Pivniceru va depune jurământul ca ministru al justiţiei", a declarat Victor Ponta, la Palatul Victoria.

Primul ministru a adăugat că nu înţelege "toate aceste amânări, sabotaj de fapt tocmai din partea unor colegi ai doamnei Pivniceru pentru a ocupa funcţia de ministru". "Îmi exprim speranţa că miercuri, cu greu, vor reuşi să vină la serviciu, după o vacanţă binemeritată şi vor reuşi să ia act de demisie, pentru că nu e vorba de a aproba. Când cineva îşi dă demisia, nu poţi să îi respingi demisia", a mai spus Ponta, remarcând că nu crede că magistraţii "vor să o ţină cu forţa în funcţia de judecător pe doamna Pivniceru".

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108