REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dascalii au inceput anul scolar inmanand ecusoane "- 25%"

Dascalii au inceput anul scolar inmanand ecusoane "- 25%"

Replica API 14 septembrie 2010 | 00:00 138

Parintii si elevii, "tinte" ale protestelor impotriva Guvernului

Parintii si elevii, "tinte" ale protestelor impotriva Guvernului

Ieri, 13 septembrie, au început cursurile anului şcolar 2010 - 2011. Aproape 110.000 de preşcolari şi elevi de la malul mării s-au reîntors în clase, pentru a parcurge o nouă etapă a procesului de educaţie. De destinele lor şcolăreşti se vor ocupa aproape 7.196 de dascăli, dintre care 5.780 de titulari. Noul an şcolar va fi marcat de aceleaşi probleme privind finanţarea în baza standardelor de cost per elev şi de câteva noutăţi legate de examenele naţionale.

Inspectorii Inspectoratului Şcolar Judeţean din Constanţa au fost prezenţi şi ei la deschiderea anului şcolar. Proaspăt numită în funcţia de inspector şcolar general, Aliss Andreescu a ales să participe la festivităţile de deschidere a noului an şcolar la Medgidia, acolo unde situaţia era destul de tensionată din cauza revenirii pe post a fostei directoare. Elena Buhaiev, inspector şcolar adjunct, a mers la Liceul cu Program Sportiv, iar Cristina Merscic - la şcoala din Mihail Kogălniceanu. "Eu am ales să merg în zona rurală, adică să vizitez toate unităţile şcolare pe ruta Constanţa - Medgidia. Vreau să verific cum stau lucrurile în toate aceste unităţi, pentru buna desfăşurare a actului instructiv-educativ. De altfel, toţi inspectorii şcolari au mers pe teren, de unde se vor întoarce cu note constatatoare privind starea unităţilor de învăţământ", a declarat, pentru cotidianul "Replica", Aliss Andreescu, inspectorul şcolar general de la ISJ din Constanţa.

Formă de protest la Grădiniţa nr. 37

Educatoarele de la grădiniţa nr. 37, "Steluţele mării", din municipiul Constanţa, au întâmpinat micuţii în prima zi de şcoală cu ecusoane, pe care era scris "- 25%". "Am înţeles că este o formă de protest a cadrelor didactice, dar noi, părinţii, am interpretat-o ca o aluzie: adică să le dăm noi din ceea ce a tăiat statul. Nu este corect, că şi noi suntem în aceeaşi situaţie: cu salariile tăiate şi cu frica disponibilizărilor", ne-a povestit Virginia, mămica unui copil de la Grădiniţa nr. 37. De altfel, Grădiniţa nr. 37 nu a fost singura care a recurs la această formă de protest. Exemplul lor a fost urmat şi de dascălii de la Colegiul Tehnic "Tomis".

Elevii din Cotu Văii au mers la cursuri într-o clădire gata să cadă

Şi şcoala din satul Cotu Văii, grav avariată de inundaţiile din timpul verii, şi-a deschis uşile pe 13 septembrie. "Cu toate că imobilul se află într-o stare deplorabilă, nu am ce să fac cu cei 130 de copii. Am făcut câteva reparaţii cu forţe proprii, dar sper ca în cel mai scurt timp să fie demarată şi reabilitarea unităţii. Ne rugăm să fie timp frumos, că dacă plouă nu e bine de loc", a precizat primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan. Potrivit edilului, în perioada lucrărilor de reabilitare, elevii vor merge la şcoala din Vârtop, care se află la o distanţă de cinci kilometri. "Am un microbuz şcolar, vom mai închiria unul cu care să transportăm elevii la Vârtop", a mai spus primarul Gheorghe Moldovan.

Prima zi de şcoală, transformată în podium de către elevi

Elevii au păşit, ieri, în sălile de clasă, iar emoţiile au fost mari pentru toţi, inclusiv şi pentru bobocei, care s-au aşezat pentru prima dată într-o bancă. Ignorând timpul posomorât, ieri dimineaţă, curţile şcolilor din Constanţa erau pline de dascăli, elevi şi părinţi. Dacă la şcolile generale elevii erau îmbrăcaţi decent, la licee toate tinerele arătau de parcă veniseră la o paradă a modei. Machiate şi coafate extravagant, tinerele s-au întrecut în ţinute care mai de care mai fiţoase. Nici băieţii nu au fost mai prejos, etalându-şi maşini de zeci de mii de euro. Şi după cum e şi firesc, liceenii s-au grăbit, după festivitate, să-şi dea întâlnire la barurile din apropierea unităţilor şcolare, la o ţigară sau la o bere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108