REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dascălii din Constanţa spun că nu pot ţine în frâu elevii, în special cei de etnie romă!

Dascălii din Constanţa spun că nu pot ţine în frâu elevii, în special cei de etnie romă!

Replica API 3 februarie 2013 | 00:00 158

Cadrele didactice din Constanţa au avut prilejul de a aduce în prim plan problemele cu care se confruntă, propuneri pentru schimbarea Legii Educaţiei Naţionale, în cadrul unei şedinţe de lucru, la care au participat atât inspectorul şcolar general Răducu Popescu, cât şi Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, dar şi Ecaterina Andronescu, preşedintele Consiliului de Învăţământ din Senat. Bacalaureat diferenţiat, elevii romi şi comportamentul lor anevoios, admiterea la liceu, clasa pregătitoare, cât şi altele, au reprezentat punctele unei dezbateri aprinse.

Învăţământul preuniversitar din Constanţa, în dezbatere liberă! Evenimentul a fost organizat de către şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Răducu Popescu, şedinţă de lucru la care au fost prezenţi atât cadre didactice, directori de unităţi de învăţământ, inspectori şcolari, dar şi Stelian Fedorca , secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, dar şi Ecaterina Andronescu, preşedintele Consiliului de Învăţământ din Senat. Temele de pe ordinea de zi au fost cu privire la metodologia - cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2013-2014, pregătirea simulărilor pentru examenele naţionale, pregătirea şi organizarea concursurilor şi olimpiadelor şcolare, programul "A doua şansă" şi propuneri de modificare a Legii Educaţiei Naţionale. Un subiect pe care s-a insistat ceva mai mult, tocmai în ideea de a face cadrele didactice să realizeze importanţa lor, se referă la simulările examenelor naţionale, unde este vorba atât de elevii claselor a VIII a cât şi cei ce urmează să susţină bacalaureatul în vară. "Nu suntem bone, suntem profesori. După examene trebuie să faceţi şedinţe cu părinţii şi să le trimiteţi rezultatele pe email sau la adresa din catalog. Doar aşa vom avea rezultate mai bune la examene", a spus Stelian Fedorca diretorilor. Un lucru considerat eficient la aceste examene sunt camerele de luat vederi, spun profesorii. "Camerele nu au fost montate pentru cei care învaţă, ci pentru cei care vor să obţină o notă pe nedrept, fără să muncească", a adăugat Fedorca. După prezentarea punctelor de pe ordinea de zi, generalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a încurajat cadrele didactice să-şi spună problemele şi propunerile pentru schimbarea Legii Educaţiei Naţionale. Dacă la început, dascălii au dat dovadă de o uşoară reţinere, pe parcurs spiritele s-au încins, discuţiile curgând. Nici Ioana Purcărea, şefa sindicatului cadrelor didactice din judeţul Constanţa, nu a lipsit de la eveniment, care a ţinut să aducă în discuţie şi problema sporului de vechime la cadrele didactice. "Un cadru didactic, cu o experienţă de 25 de ani are salariul ca unul proaspăt intrat în învăţământ. Am întâlnit şi astfel de cazuri, motiv pentru care trebuie luat în calcul acest spor de vechime", a menţionat Ioana Purcărea, care a dorit să aducă în atenţia Ecaterinei Andronescu şi posibila înfiinţare a şcolilor de reeducare. Printre problemele dascălilor, s-au infiltrat şi subiecte ocolitoare, ca să spunem aşa. Spre exemplu, contabila unei grădiniţe din Constanţa, Mariana Mihai, a dorit să întrebe cum rămâne cu diplomele eliberate de Universitatea Spiru Haret, învăţământ la distanţă, întrucât fiica ei a absolvit cursurile, dar diploma nu îi este recunoscută.

Elevii de etnie romă, o problemă!

Revenind la problemele ce întunecă frunţile dascălilor constănţeni, în centrul atenţiei a intrat un cadru didactic de la Şcoala numărul 1 Castelu, care a ţinut să precizeze că elevii de etnie romă reprezintă o problemă, motiv pentru care ar trebui să se mai ia în discuţie numărul elevilor dintr-o clasă, întrucât la ora actuală sunt prea mulţi, iar profesorul sau învăţătorul nu se poate ocupa de ei. "Sunt câte 25 de elevi în clasă, sunt amestecaţi, români cu romi, există probleme de comportament, nu se poate. Dacă ar fi mai puţini, s-ar putea face un învăţământ de calitate iar cadrul didactic i-ar putea ţine în frâu", a spus acesta. Nici bacalaureatul diferenţiat nu a fost ocolit, directorii liceelor cu profil tehnologic din Constanţa cerându-i Ecaterinei Andronescu să se gândească bine la acest aspect, întrucât există probleme de promovabilitate, iar matematica nu ar trebui să fie probă obligatorie, ci materia de specialitate. De asemenea, clasa a IX a se vrea ţinută în cadrul învăţământului liceal, să nu treacă la gimnazial. Un alt lucru pe care învăţământul constănţean preuniversitar ar vrea să-l schimbe este legat de copiii cu Cerinţe Educativ Speciale, pentru care ar trebui să se stabilească subiecte de bacalaureat diferite. "Ei dau examenul în altă clasă, dar nu mi se pare normal să aibă aceleaşi subiecte", a spus Nicoleta Cornescu, directorul şcolii Nicolae Tonitza din Constanţa. Cadrele didactice au adus în discuţie şi clasa pregătitoare, în ideea de a se putea înfiinţa chiar dacă nu sunt suficienţi elevi, lucruri care se poate regăsi şi la Independenţa. "Avem doar patru copii care merg la clasa pregătitoare şi nu avem posibilitatea să-i transportăm în alte sate şi nici părinţii nu vor. Ca atare, cerem să se schimbe acest lucru, să se poată înfiinţa clasele şi sub normativ", a spus Monica Răguşilă, directorul şcolii din Independenţa.

Elevii cu medii sub 5 să nu intre la liceu

O altă nemulţumire a fost legatăde faptul că, potrivit actualei legi, elevii de clasa a VIII a, care obţin medici mici dar şi note mici la examenele de evaluare, ajung tot la liceu. Aici s-a propus distribuirea acestora către şcoli de arte şi meserii, dar şi către şcolile profesionale. "Nu ni se pare normal ca un elev cu o notă de 3 să ajungă la liceu. Ţara are nevoie şi de o clasă muncitoare, trebuie să se facă o diferenţiere", au conchis cadrele didactice, care au propus, de asemenea, şi introducerea unui examen de admitere la liceu. După expunerea propunerilor de schimbare a Legii Educaţiei Naţionale, şeful Inspectoratului şcolar Judeţean, Răducu Popescu, Ecaterina Andronescu, Stelian Fedorca şi inspectorii şcolari au spus că toate punctele se vor analiza cu mare stricteţe.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108