REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

De ce a primit Zanfir Iorguș condamnare cu suspendare în dosarul de abuz în serviciu

De ce a primit Zanfir Iorguș condamnare cu suspendare în dosarul de abuz în serviciu

Replica API 13 decembrie 2018 | 15:53 335

Ce spune instanţa

Ce spune instanţa

Recursul fostului primar al Municipiului Mangalia, Zanfir Iorguş, în dosarul în care a fost condamnat la trei ani cu suspendare, a ajuns la Curtea de Apel. Dosarul a fost înregistrat marți, 11 decembrie, fiind stabilit primul termen pentru 10 ianuarie 2019. Viceprimarul Paul Botaş condamnat la aceeași pedeapsă, apare și el în dosarul de abuz în serviciu.

Ce a reținut instanța, în urma probelor la dosar și de ce s-a luat măsura suspendării pedepsei? Tribunalul a constatat încălcările prevederilor OUG nr.34/2006 cu ocazia atribuirii contractului, constând în faptul că, documentația tehnică și cea economică a obiectivului de investiții, nu au fost aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Local Mangalia, deși acest lucru era obligatoriu. Însă, Iorguș nu a emis autorizație de construire pentru obiectivul de investiții astfel încât acesta să poată fi înregistrat în contabilitate după terminarea lucrărilor.

Mai mult, după ce oferta neconformă a SC Euro Coram SRL a fost declarată câștigătoare, inculpații au efectuat mai multe plăți nelegale către societatea amintită, de la bugetul local, plăți care au totalizat 78% din totalul valorii obiectivului în condițiile în care lucrările efectuate au constat exclusiv în așternerea unui strat de piatră spartă, operațiune care reprezenta o lucrare pregătitoare a platformei astfaltate care, la rândul ei, constituia doar o mică parte a obiectivului preconizat, iar plățile au fost efectuate fără întocmirea unor procese verbale de recepție, astfel încât sumele care au fost plătite din bugetul local nu au fost înlocuite de un bun asupra căruia municipiul Mangalia să dobândească un drept de proprietate, ceea ce a condus la diminuarea activul patrimonial al unității administrativ teritorial și având ca urmarea imediată prejudicierea bugetului Unității Administrativ Teritoriale a municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei, sumă achitată nelegal, după cum se arată în motivarea Tribunalului, publicată de rolli.

Pe de altă parte, ca urmare a faptelor inculpatului Zanfir Iorguș s-a constituit un avantaj patrimonial pentru SC Euro Coram SRL, prin sumele achitate de Primărie acestei societăți, astfel că, caracterul necuvenit al foloaselor procurate pentru societate rezultă, în primul rând, din aceea că oferta ei ar fi trebuit respinsă de ca neconformă, în raport de natura obiectivului de investiții, iar în al doilea rând lucrările plătite au fost efectuate fără a exista o autorizație de construire (împrejurare cunoscută atât de executant cât și de beneficiarul Primăria municipiului Mangalia), faptă care constituie cel puțin contravenție, mai spune instanța.

Astfel, din probele administrate în faza de urmărire penală și readministrate în faza cercetării judecătorești, Tribunalul a mai constatat că, între firma mai sus menționată și acționarul ei, respectiv Daniela Filip, pe de o parte, și Zanfir Iorguș, pe de altă parte, existau legături încă din perioada anterioară încheierii contractului de executare a obiectivului de investiții, sens în care, aceștia erau membrii fondatori ai Fundației Callatis 96. Aceeași firmă care, la data de 15.12.2006, a câștigat și o altă licitație publică, cumpărând de la Primăria municipiului Mangalia un teren învecinat cu cel pe care urma să se construiască oborul de animale, existând astfel legătură de cauzalitate între fapta inculpatului Zanfir Iorguș și urmările imediate produse, a mai motivat instanța.

Cu privire la forma de vinovăție reținută în săvârșirea faptelor de către Iorguș, ”instanța reține că acesta a acționat cu intenție directă, în sensul că a prevăzut ambele rezultate socialmente periculoase ale faptelor sale și a urmărit producerea acestora”, spune instanța, potrivit rolli. Instanța a mai constat că, in fișa de cazier judiciar a lui Iorguș rezultă că acesta nu este recidivist, îndeplinind astfel cerința prevăzută de art. 91 alin. 1 lit. b C. pen., iar în privința scopului preventiv și educativ al pedepsei, instanța a considerat că acest scop poate fi atins fără a fi necesară executarea în regim de detenție, ci doar prin simpla condamnare a inculpatului, întrucât acestuia i s-a atras atenția asupra gravității și a consecințelor nefaste ale faptelor sale, condamnarea constituind un avertisment la adresa inculpatului.

Reamintim că, potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2006 - octombrie 2007, Zanfir Iorguş, în calitate de primar al municipiului Mangalia, în mai multe rânduri, nu a îndeplinit şi respectiv a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de atribuţiile de serviciu în ce priveşte organizarea procedurii de achiziţie publică conform pentru executarea obiectivului de investiţii "Obor de animale". Executarea lucrării nu avea aprobarea consiliului local, iar plăţile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei. La rândul său, viceprimarul Paul Botaş a condus comisia de evaluare a ofertelor şi a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiţii "Obor de animale", "în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor legale", către SC Euro Coram SRL, deşi oferta acesteia era neconformă. "Ulterior, în perioada 22 martie 2007 - 19 aprilie 2007, a efectuat mai multe plăţi nelegale din fonduri publice către societatea menţionată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, participând astfel în mod direct şi nemijlocit la prejudicierea bugetului local cu suma de 490.011,12 lei", se arată în rechizitoriu.

Precizăm că instanţa i-a mai obligat pe cei doi la plata în solidar către municipalitatea din Magalia a sumei de 490.011,12 lei reprezentând despăgubiri civile, cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal. În ambele cazuri, instanţa a dispus menţinerea sechestrului asiguratoriu instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor terenuri intravilane din localitatea Neptun, aparţinând inculpatului Iorguş Zanfir, până la concurenţa sumei, în vederea recuperării prejudiciului

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine este si magraonul asta?
1
0
Nimic nu e asa cum pare, . PSD va iubeste
1
8
Acest Mormoloc de oirgus a lasat in primarie alti prozelkiti la fel de mormoloci ca el niste spaghari fara limite de care vom scapa doar cant vor inchina steagul si care continua sa sistruga tot ce se mai poate .
11
0
de unde are iorgus terenuri in neptun,adica se acopera o hotie cu alte hotii,legea in romanica este facuta de hoti in folosul talharilor
18
0
Am inteles ca se face o sindrofie cu fostii lideri ai PNL. Poa sa vina si marionetele ?
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920