REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

De ce nu vrea nimeni să ridice țevile din rețeaua veche de termoficare a orașului? Video

De ce nu vrea nimeni să ridice țevile din rețeaua veche de termoficare a orașului? Video

Marieta ȘTEFAN 8 august 2023 | 00:00 6703

Orașul deja întors cu susul în jos, are „noutăți” în peisaj. Țevile vechi de termoficare sunt scoase din pământ și lăsate la marginea drumului până vor fi ridicate de firmele care comercializează fier vechi. Când? Nu se știe! Unele dintre societățile care participă la procedurile de licitație și le câștigă renunță, ulterior, la contract pentru că ajung la concluzia că ies în pierdere, în loc să câștige, din cauza fluctuației prețului la fier vechi. Până când se va găsi o soluție, orașul continuă să fie transformat în depozit de fier vechi!

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Orașul întreg este în plină schimbare. Se asfaltează, se montează piatră cubică, se scot țevile vechi de termoficare… și unele dintre ele acolo rămân, la marginea drumului. Conductele au dimensiuni mari, sunt ruginite și, așezate unele peste altele, ocupă foarte mult spațiu. Unele dintre ele sunt puse în parcul de la Gară, într-un loc mai ferit, dar altele sunt chiar la marginea drumului sau lângă bănci, obstrucționând trecerea pietonilor. Sunt împânzite în tot orașul, lăsate la vedere, în cartierul Poarta 6, aproape de Far, în centru, iar cele mai multe, în zona Gării.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Țevile de termoficare care au fost scoase sunt considerate fier vechi, care trebuie vândut. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie de licitații cu strigare. Au fost organizate opt astfel de licitații, dar, cinci firme care își adjudecase contractul l-au anulat ulterior. În condițiile în care prețul fierului vechi este, în general, de un leu pe kilogram, firmele câștigătoare au ajuns să liciteze chiar și 1,86 lei pe kilogram, aproape dublu.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Noi am scos loturi de vânzare de câte 500 de tone și 1000 de tone, prin licitație publică cu strigare, la care au participat între 15 și 18 firme. Unele dintre ele au dat un preț exagerat de 1,54, 1,83, 1,86 de lei pe kilogram, pornind de la 1 leu pe kilogram. Au fost organizate opt licitații, iar cinci firme au reziliat contractul”, ne-a declarat Liviu Popa, director Termoficare Constanța.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? VideoLiviu Popa

Firmele câștigătoare depun garanția, după care renunță la contract

Firmele trebuie să depună bani în avans pentru cel puțin 100 de tone, pentru care trebuie să facă o depunere minimă de 100.000 de lei. Dacă în 48 de ore, firma câștigătoare nu se prezintă să achite, contractul se reziliază, conform caietului de sarcini  și prevederilor contractului.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Unele firme chiar preferă să piardă garanția depusă deoarece prețul fierului vechi este foarte fluctuant și poate scădea brusc sub prețul de achiziție. De aceea, garanția valorează mai puțin decât pierderea suferită prin vânzarea fierului vechi.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Depunere de minimum 100.000 de lei

Dacă firma nu face o depunere de minimum 100.000 de lei pentru 100 de tone, contractul se reziliază. Așa e stipulat în caietul de sarcini, așa prevede contractul. Garanția pentru un lot de fier vechi în cantitate de 1.000 de tone este de 10.000 de euro sau 50.000 de lei, iar pentru 500 de tone 5.000 de euro sau 25.000 de lei. În piață, prețul fierului vechi poate scădea și cei care vând pot avea o pagubă mai mare decât garanția depusă la licitație”, a adăugat Liviu Popa.

Ultima licitație a avut loc la 1 august a.c. și conform procedurilor legale, o altă licitație poate fi făcută în termen de 15 zile.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Ultima licitație a avut loc la 1 august a.c. și trebuie să așteptăm încă 15 zile până putem organiza o alta, pentru că așa prevede legea”, a concluzionat directorul Termoficare Constanța. Astfel, țevile vor zace în continuare la marginea drumului obstrucționând traficul pietonilor și uneori al mașinilor, până se va organiza o altă licitație, până vor câștiga alte firme, până vor rezilia contractul alte firme….

Scandal din pricina conductelor

Conductele vechi nu prezintă o problemă doar din punct de vedere estetic. Vă reamintim situația restaurantului Cafe Roma, amplasat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, în apropierea uneia dintre intrările Parcului Gării. În prezent, poți ajunge la local doar sărind peste țevile scoase la suprafață de lucrările executate de Elsaco Electronic SRL, societatea contractată să se ocupe de proiectul „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa I“.

De ce nu vrea nimeni sa ridice tevile din reteaua veche de termoficare a orasului? Video

Reamintim că firma Elsaco Electronic din Botoșani, sponsor PNL, controlată de finanțator al FC Botoșani, Valeriu Iftimie, considerat apropiat de Gheorghe Flutur, se ocupă și de "Reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța - Etapa III”, valoarea contractului fiind de 45.587.000 lei. Aceeași firmă se ocupă și de reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța - Etapa I". Valoarea contractului, pentru cea din urmă etapă, este de 103.150.000 lei.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt curioasa cum au voie sa depoziteze deseurile metalice pe spatiul public. Orice persoana fizica sau juridica ar fi sanctionata. Sau ei platesc primariei vreo taxa? Daca da, sa ne reduca noua taxele.. Cei de la mediu nu vad, sau sunt toti in concediu?
0
0
fierul vechi , e 90 bani/ kg, si deja mai mult de jumate e vandut la blat asa kaa..?
0
0
Fa c***a dracului: Cezara!! In primul rand!! Coichipieri Pnl-Psd va ramane la putere si in urmatorii ani!! Nu sustin !! Pe alti la putere!! Daca nu iti dau doua dupa ceafa de nu te vezi!! Magarito!! Alti sa ia o m**e!! La c*r!! Nici cainele Ludovic orban nu il sustin!! O sa am eu grija sa nu fie votat anul urmator!! Si sa ii intoarca spatele pierzand alergerile locale presedientiabile!! Sustin in continuare Psd ca in Toamna Anului 2025!! Sa aprobe legea Desfintarii Ceasului Orei de Vara DTS!!
2
1
Cumetria infecta PSD PNL este cea mai periculoasa gaura bugetara. Fura impreuna asa cum nu va imaginati. Ne este scarba de voi, hotilor!
3
1
asteptam alegerile sa va dam afara, fara psd, pnl, cumetrii, spagi, sa vina altii noi ca e haos
13
2
radet de ce nu este amendat ca arunca gunoiul pe unde i se nazare? parca vorbeati ca trebuie sa sortam si sa reciclam gunoiul.
15
0
popa ne prezinta ca si cum ar fi problema noastra, nu a lui, ptr care este platit. sau este platit din cutia milei?
13
0
Sa cheme niste tzâgani sa le duca la fer vechi, sa vedeti cum or sa dispara imediat!
3
0
Eu am renunțat să mă debranșez dacă am văzut că se fac lucrări de înlocuire a țevilor și în plus am auzit că se va construi un nou CET. De ce să plătesc 400 de lei pe luna de iarnă la centrală cu gaze când pot sa plătesc 2000 de lei pe lună la Radet??? HA HA HA HA HA
15
2
lucrari politice . ce naiba cauta firma din botosani la constanta ? n au oameni , merg prin sate si aduna de la carciumi fosti muncitori cu ziua . au distrus orasul .
13
0
Am încercat și io bosule sa incarce la cauta , da e grea domnu , ca faceam la el curat .
13
1
Acum cateva zile in statia de langa biserica ,Poarta 6 , la amiaza, a aparut rapid un excavator ai o mini utilitara, si pe rwpede inainte au incarcat 3 bucati mici, mai exact coturi la 90 grade din aceste tevi. S-au urcat rapid in masina ai au plecat. Doar 2 oameni. Chiar mam zis "iaute ba, au inceput in cele din urma sa le ia". De unde dreaq. Le-au sutit cine stie ce angajati din santierele orasului. Sigur sunt integistrati pe camerele video din zona. Macar de le-ar fura pe toate..
21
2
facute numai si numai pentru a produce spaga. Lasati-ma pe mine nu pe spagarul de popa sa fac un contract si garantez ca toate tevile dispar imediat dupa demontare. Pariu ??? In rest mwie hotilor !!!
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468