REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

De la ce valoare a glicemiei se face insulina? Recomandările medicilor

De la ce valoare a glicemiei se face insulina? Recomandările medicilor

A.F. 29 iulie 2023 | 00:00 3481

Scopul final al terapiei cu insulină este de a imita nivelurile normale de insulină. Din păcate, terapia actuală de substituție cu insulină poate aproxima doar nivelurile normale de insulină. Terapia cu insulină pentru diabetul de tip 2 variază de la o injecție pe zi la injecții multiple și folosind o pompă de insulină (perfuzie subcutanată continuă de insulină – CSII). Cu cât injecțiile cu insulină sunt mai frecvente, cu atât este mai bună aproximarea nivelurilor naturale sau normale de insulină.

De la ce valoare a glicemiei se face insulina? Recomandarile medicilor

Mai multe despre eliberarea naturală de insulină

Insulina este eliberată continuu din pancreas în fluxul sanguin. Deși insulina este distrusă rapid (5-6 minute), efectul asupra celulelor poate dura 1-1/2 ore. Când corpul dumneavoastră are nevoie de mai multă insulină, nivelul sanguin crește rapid și, invers – când aveți nevoie de mai puțină, nivelul sanguin scade rapid – situația este diferită atunci când aveți diabet și primiți terapie de substituție cu insulină. Odată ce ați injectat o doză de insulină, aceasta va fi absorbită în fluxul sanguin, indiferent dacă aveți nevoie sau nu.

În timpul mesei, puțină insulină este eliberată chiar și atunci când mirosiți sau mestecați mâncarea. Acest lucru vă pregătește corpul să primească cantitatea de zahăr din masă. Apoi, pe măsură ce mâncați și mâncarea este digerată, nivelul zahărului crește, ceea ce provoacă o creștere a insulinei. Nivelurile de insulină cresc rapid și ating vârful în aproximativ 45 de minute până la 1 oră înainte de a scădea înapoi la nivelurile de fundal sau bazale – Situația este diferită atunci când aveți diabet și primiți terapie de substituție cu insulină.

Ce trebuie sa stiți despre glicemie?

Glicemia reprezintă concentrația de zahăr (glucoză serică) din sânge. În România, glicemia este exprimată în miligrame pe decilitru (mg / dl), în timp ce în multe țări europene, este măsurată în milimoli pe decilitru (mmol / dl).

Glicemia se numără printre cei mai importanți parametri sanguini care trebuie măsurați, deoarece un nivel anormal poate provoca probleme grave de sănătate.

Valori glicemie

Valorile zahărului din sânge reprezintă un ghid de referință pentru gestionarea diabetului. Cele mai multe scheme de tratament pentru diabet vizează menținerea zahărului din sânge la un nivel cât mai aproape de normal.

Glicemie normală (adulți și copii)

Nivelul zahărului din sânge se află într-o continuă fluctuație și se modifică pe tot parcursul zilei. În mod evident, glicemia are cel mai scăzut nivel dimineață sau după o perioada mai lungă fără hrană. Apoi, nivelul zahărului din sânge crește în timpul și după mese, pe măsură ce organismul digera alimentele.

Glicemia poate crește din mai multe motive. Printre factorii declanșatori se numără:

  • o masă copioasă
  • alte afecțiuni
  • lipsa activității fizice
  • stresul
  • neadministrarea medicamentelor pentru diabet

Glicemie normală – adulți

Pentru adulții sănătoși, glicemia este cuprinsă în intervalul 74-106 mg/dl, dimineață, înainte de masă.

Glicemie normală – copii sub 6 ani

În cazul copiilor mai mici de 6 ani, o glicemie normală variază între 60 și 100 mg/dl.

Glicemie normală – copii 6-12 ani

Pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 6 și 12 ani, o glicemie normală înainte de masă, dimineață, este de 60-100 mg/dl.

Glicemie normală – copii 13-17 ani

De asemenea, copiii cu vârstă cuprinsă între 13 și 17 ani au o glicemie normală de 60-100 mg/dl dimineață, înainte de masă, și de cel mult 180 mg/dl în timpul zilei.

Glicemie mare (hiperglicemie)

O anumită cantitate de zahăr din sânge este produsă de ficat și mușchi, însă cea mai mare parte provine din alimentele și băuturile care conțîn carbohidrați. Organismul eliberează insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge la o valoare optimă. Insulină este un hormon care le transmite celulelor corpului să preia glucoză și să o depoziteze.

În cazul în care organismul, prin intermediul pancreasului, nu produce suficientă insulină sau dacă insulină nu funcționează corect, nivelul glicemiei crește, cauzând hiperglicemie. O glicemie mărită poate provoca probleme de sănătate.

Glicemie mică (hipoglicemie)

Glicemia scăzută, cunoscută și sub denumirea de hipoglicemie, poate reprezenta o problema periculoasă de sănătate. Scăderea nivelului de zahăr din sânge poate apărea la persoanele diabetice care iau medicamente care cresc nivelul de insulină în organism.

Glicemia poate scădea dacă aceste persoane iau prea multe medicamente, sar peste anumite mese, mănâncă mai puțîn decât de obicei sau fac exerciții fizice mai intense decât în mod normal.

De la ce valoare a glicemiei se face insulină?

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au nevoie de insulină în anumite situații. Astfel, există persoane care necesită temporar tratament cu insulină, de exemplu doar la descoperirea bolii, până la echilibrarea glicemiei, sau în condițiile unor afecțiuni acute severe, precum infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, infecții severe, pneumonie, intervenții chirurgicale. Pentru aceste persoane, tratamentul cu insulină este de cele mai multe ori temporar și instituirea lui, precum și întreruperea acestuia trebuie decise împreună cu medicul diabetolog.

Pentru persoanele cu o vechime a diabetului de peste 10 ani (uneori chiar mai puțîn), cu valori ale glicemiei constant peste 200 mg/dl, imposibil de stăpânit cu medicație antidiabetica orală, cu complicații importante ale diabetului (retinopatie severă, insuficientă renală, ulcer neuropat) sau cu alte afecțiuni care contraindica tratamentul cu antidiabetice orale sau necesită precauții importante, precum ciroză hepatică, insulinoterapia rămâne singură opțiune de tratament a diabetului, potrivit Sprijin pentru Diabet, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceste informații sint foarte utile pt.cei cu diabet tip 2,și mai ales dacă necesită un tratament cu insulină..in cazul in care medicația orală nu mai face fată. Vă mulțumesc mult.!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468