REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

De la fina pentru nașu'! Firma de casă a CNE Cernavodă a pus mâna pe un contract de 2 milioane

De la fina pentru nașu'! Firma de casă a CNE Cernavodă a pus mâna pe un contract de 2 milioane

Andreea POPA 19 mai 2023 | 00:00 4926

Una dintre firmele de casă ale Centralei Nucleare de la Cernavodă continuă să primească lucrări de milioane de lei, deși unul dintre responsabilii de achizițiile unității se află într-o relație de rudenie cu patronul companiei. Astfel, General Concrete Cernavodă SRL și-a mai adăugat în palmares un contract de peste două milioane de lei, bani pe care îi va împărți însă cu celălalt mare client al banilor de la centrală, Elcomex IEA.

De la fina pentru nasu'! Firma de casa a CNE Cernavoda a pus mana pe un contract de 2 milioane

Nuclearelectrica SA a atribuit pe 2 mai 2023 un contract pentru ”Lucrări de reabilitare a Depozitului Celular de Componente – Quadricell”, în urma unei proceduri simplificate de achiziție initiate pe 23 noiembrie 2022. Câștigătoare a fost desemnată asociarea formată din General Concrete Cernavodă SRL, reprezentată de Valentin Popescu, respectiv Elcomex IEA SA, reprezentată de Ioan Pleșca. Valoarea totală a contractului este de 2.060.928,6 lei, fără TVA.

Dincolo de faptul că Nuclearelectrica înțelege să perpetueze starea de fapt prin care un angajat de-al său, Ileana Tiron, direct responsabil de achiziții, continuă să aprobe contracte de milioane pentru nașul său de cununie, Valentin Popescu, este de remarcat și asocierea dintre cei mai vechi oameni de casă ai centralei nucleare. Astfel, printre beneficiari se află și Ion Grecu, patronul Elocmex IEA, a cărui firmă a fost practic salvată de la faliment de Nuclearelectrica.  

Ana Popescu, soția lui Valentin Popescu, s-a arătat extrem de deranjată de investigația jurnalistică, precizându-ne că nu ar trebui să ne intereseze legătura de rudenie dintre cele două familii. ”Aveți informații eronate. Nu este problema dumneavoastră legătura de rudenie”, ne-a spus Ana Popescu. Adevărat, nu este problema noastră, atâta timp cât relațiile nu sunt puse sub incidența conflictului de interese care ar putea atrage, de la sine, câștigarea unor contracte cu statul. Revenind, Ana Popescu nu a vrut să ne dezvăluie dacă este nașa soților Cristian și Ileana Tiron, însă a ținut să ne pună la curent cu faptul că cea din urmă ”nu mai este de mult șefă la Achiziții”.

Centrala Nucleară a scăpat de faliment Elcomex-ul lui Grecu

Elcomex IEA a raportat pentru 2021 afaceri de 3,9 milioane lei și profit 0, în revenire după pierderile de peste 114.000 lei raportate în 2020 și mai ales după prăbușirea din 2017, când intra în insolvență cu pierderi de 11,7 milioane lei și datorii de 16,5 milioane lei. Firma cu 210 angajați mai avea de returnat la nivelul anului 2021 datorii de 11,4 milioane lei, dar era deja o chestiune de timp până când fondurile venite de la centrala nucleară aveau să o scoată din insolvență. De-a lungul timpului, Grecu a primit de la stat contracte de peste 100 de milioane de euro.

La rândul său, General Concrete Cernavodă SRL, a influentului afacerist Valentin Popescu, a raportat pentru 2021 afaceri de 8 milioane lei și un profit net de peste 230.000 lei, cu 304 angajați, dar și datorii de aproape 8,4 milioane lei. General Concrete Cernavodă SRL apare în evidențele publice cu peste 62 de milioane de euro primite de la stat.
   

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt multe exemple similare acolo la Cernavoda. Increngaturi si frății, multe nume sonore care nu sunt in articol. E interesant cum se insista doar pe aceasta tema Si in izolare au îmbogățit fortat foisorul, luai orice produs la de trei ori pretul fortat si nimeni nu a cercetat
2
0
Cine poate osu îmi roade...
1
1
astia sint laudati oameni de afaceri din romania, ei nu ceeaza, sug.
6
2
Salariații de la General Concrete sunt și contractorii lucrărilor și sunt oaia neagră a platformei nucleare.Sunt cel mai p***t echipați din p.d.v ssm.Sunt cel mai p***t plătiți la minim pe economie.Li se da cele mai grele muncii pe care un om le poate executa.Capul răutăților și sifonul familiei Popescu este cățelul casei Lojnita Mircea cel care a devenit inginer la bătrânețe și care coordonează contractele cu snn.Datorita obiedentei lui Popescu Tinel la compensat cu o vila la Seimenii Mici in schimb Lojnita ia dat o pe Mirabela soția lui sa îi facă puțin rodajul dl Popescu.Acesta are suflet bun de patron și ia dat prin relații bine puse functia de director de școală cu 20 de copii.Cam asta este povestea banilor pe care ii încasează G.C un sfert merge la salarii iar trei sferturi in buzunarele familiei Popescu.Dar am uitat sa va scriu că dna Nidia Popescu mai întreține și un frate și o cumnata care nu are casa și ii sponsorizează d.t.p.d.v.
12
1
Alex Nedelcu inginerul sef Radio protectie este acționar al unei firme care are contracte cu cne cernavoda și anume NuclearServ. Acesta nu este cumva conflict de interese!?
16
7

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468