REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Delta Dunării, pârjolită de incendii şi "tranşată" pe "hălci" între CJ Tulcea şi CJ Constanţa

Delta Dunării, pârjolită de incendii şi "tranşată" pe "hălci" între CJ Tulcea şi CJ Constanţa

Replica API 19 septembrie 2011 | 00:00 144

Fostul guvernator Liviu Mihaiu, despre situaţia din Rezervaţie

Fostul guvernator Liviu Mihaiu, despre situaţia din Rezervaţie

În Delta Dunării incendiile nu mai contenesc. La numai câteva zile de când Guvernatorului Deltei Dunării, Grigore Baboianu, i-a fost atrasa atenţia de ministrul mediului de situaţia alarmantă, un nou incendiu face prăpăd în apropiere de Sfântu Gheorghe (Tulcea). Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au fost anunţaţi de incendiu vineri, la orele 22.00, iar la faţa locului s-a deplasat un echipaj format din cinci pompieri. Deoarece zona este greu accesibilă, pompierii nu au putut interveni cu mijloacele din dotare, iar intervenţia s-a dovedit practic imposibilă. Reamintim, în acest context, şi cele două incendii devastatoare ce au avut loc recent în Rezervaţia Deltei Dunării. La sfârşitul lunii august, în urma dezastrului de la Vadu, circa 300 de hectare de stuf au fost mistuite în incendiu, împreună cu vietăţile din zonă. Referitor la dezastrul din Delta Dunării, fostul guvernator, Liviu Mihaiu, a declarat, pentru "Replica", faptul că Deltei îi trebuie un sistem de monitorizare integrală, aşa încât reprezentanţii Rezervaţiei să vadă tot ce se petrece, la orice oră din zi şi din noapte.

Reporter: În condiţiile în care au avut loc mai multe incendii devastatoare în Delta Dunări, la intervale scurte de timp, cum vedeţi această situaţie? Credeţi că au fost provocate în mod intenţionat sau sunt simple accidente?

Liviu Mihaiu: Se întâmplă în fiecare an după controversatul obicei de reînnoire prin incendiere... Simple accidente sau nu, ceea ce i se întâmplă Deltei Dunării este făcut de mâna omului! Pe cale de consecinţă, acolo unde lipseşte impunerea unor reguli specifice unei Rezervaţii de patrimoniu mondial verde, UNESCO se poate întâmpla orice. Sunt 580.000 de hectare de Deltă şi există câţiva oameni plătiţi prost pe câteva zeci de mii de hectare s-o apere, nu s-o vândă la negru cu bucata de biodiversitate sau s-o asfalteze pentru comision...

Rep.: Cine credeţi că ar trebui să răspundă pentru dezastrul din Deltă? Cine ar trebui să gestioneze aceste probleme legate de protejarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunări?

L.M.: Clasa politică ce a perpetuat toate aberaţiile exploataţioniste ale regimului Ceauşescu şi a numit în fruntea Rezervaţiei oameni după criterii de fidelitate partinică. Astăzi, prin grija unor oameni inimoşi şi verzi de prin partide şi la presiunile şi propunerile noastre, ale organizaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, avem o lege mult mai bună, care a reuşit să interzică până şi vânătoarea. Deltei Dunării îi trebuie un sistem de monitorizare integrală, care, pe un ecran mic, vede tot ce se-întâmplă la orice oră din zi şi din noapte. Inclusiv deversarea unui bidon de ulei... Şi-atunci s-ar schimba kalimera. Dar aţi văzut primar, prefect sau preşedinte de Consiliu Judeţean care să răspundă?!? Poate la întrebările telespectatorilor sau la întrebările de sezon ale procurorilor...

Rep.: Credeţi că reprezentanţii Consiliului Judeţean Tulcea ar trebui să fie mai implicaţi în ceea ce priveşte protejarea Deltei?

L.M.: Da şi nu. DA, dacă s-ar implica în protejarea ei ca biotop al celei mai preţioase Rezervaţii umede de pe continentul european, dar să nu le cerem prea mult, mă gândesc şi NU, pentru că exploatarea ei drept concesiune agricolă şi piscicolă în registru dezvoltării multilaterale a societăţii capitaliste pentru lapte, ouă, carne, i se datrorează. Consiliul Judeţean tratează Rezervaţia ca pe moşia sa, iar preşedintele CJ ca pe tarlaua lui. Niciodată CJ Tulcea nu şi-a dorit un Guvernator puternic sau un Consiliu Ştiinţific de care să depindă. Pe guvernator şi l-a numit după cât de ascultător a fost pe linie de partid. Până şi CJ Constanţa şi-a dorit o halcă din Delta Dunării şi a obţinut-o. Este testat cu multe distrugeri: Administraţia locală este cel mai mare duşman al Mediului! Asta se poate vedea cu ochiul liber şi în oraşul cu cei mai puţini metri pătraţi de spaţiu verde din România -Constanţa!

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272