REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Demenţa poate apărea şi la persoane sub 50 de ani. Care este primul simptom

Demenţa poate apărea şi la persoane sub 50 de ani. Care este primul simptom

Replica API 4 februarie 2020 | 00:07 384

Demenţa frontotemporală loveşte devreme, la vârsta de 50 de ani, uneori şi mai devreme, la 45 de ani, scrie CNN, potrivitrie Adevărul. Primul simptom este pierderea interesului faţă de propria persoană şi faţă de starea de bine a celorlalţi.

O persoană afectată de acest tip de demenţă poate să-şi ignore partenerul de viaţă sau sentimentele copiilor, să arate frustrări necaracteristice, să spună sau să facă lucruri nepotrivite – ca de exemplu să înceapă să râdă în timpul unei înmormântări. Mai mult decât atât, ea poate să nu-şi dea seama nici măcar de faptul că are comportamentul modificat.

Persoanele afectate suferă nu doar de lipsa controlului, ci şi de dificultăţi în a numi obiectele, de a pronunţa cuvintele, de a se concentra, planifica şi lua decizii, pe măsură ce boala avansează. Ele nu mai înţeleg despre ce se vorbeşte şi pot cu uşurinţă să se supraalimenteze sau să uite să se spele, pot deveni cumpărătoare compulsive, pot sustrage mărfuri din magazine sau controbăi prin gunoaie. „Este o boală devastatoare care afectează persoanele în prima parte a vieţii“, afirmă neurologul Kaitlin Casaletto, profesor asistent la Centrul pentru studiul memoriei şi îmbătrânirii de la Universitatea San Francisco, California. „Este dificil mai ales pentru membrii familiei care remarcă aceste schimbări pe care persoana în cauză nu le remarcă“.

Boala nu se vindecă, iar ştiinţa poate face puţin în această privinţă.

Primul studiu publicat recent referitor la acest tip de demenţă sugerează că anumite schimbări în stilul de viaţă ar putea ajuta la încetinirea progresului bolii. S-a constatat că persoanele care aveau activitate fizică susţinută şi-şi foloseau mintea, reuşiseră să încetinească la jumătate declinul funcţional. Speranţa de viaţă după diagnosticare nu depăşeşte zece ani. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă îi îndeamnă pe pacienţi să nu-şi piardă optimismul. Ei spun că pacienţii pot lupta cu boala printr-un stil de viaţă activ din care să nu lipsească cititul, scrisul, mersul al concerte, socializarea, jocurile, hobby-urile şi, în general, tot ce poate provoca creierul.

sursa: știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108