REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Demersul cotidianului "Replica" a avut efect: În Spitalul Judeţean începe să fie respectată legea!

Demersul cotidianului "Replica" a avut efect: În Spitalul Judeţean începe să fie respectată legea!

Replica API 18 octombrie 2013 | 00:00 713

Firma care vinde halate în unitatea de tratament, controlată de o traficantă de persoane

Firma care vinde halate în unitatea de tratament, controlată de o traficantă de persoane

Afacerea "halatul" merge din inerţie. Un medic şcolit la Timişoara, domiciliat în Braşov, şi-a deschis punct de lucru în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa în ideea de a-i stoarce de bani pe aparţinătorii bolnavilor. Angajaţii medicului Elena Andra Şooş, prin intermediul SRL-ului Swing Style, comercializează halate şi botoşei de unică folosinţă. Dacă iniţial aceştia nu emiteau bon fiscal pentru sumele încasate de la vizitatori, acum s-au dotat şi cu casă de marcat. Joi, 17 octombrie a.c., conducerea unităţii santare a renunţat parţial la taxa de acces în clădire pentru vizitarea bolnavilor internaţi, însă "în afara orelor de vizită aplică un tarif de 5 lei pentru curăţenie suplimentară". După o serie de controale şi verificări din partea Poliţiei Economice şi a Direcţiei de Sănătate Publică, oficialii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa au înţeles să respecte legea, dar nu au renunţat la serviciile SRL-ului controlat de medicul Elena Andra Şooş.

Fiind la un pas de a fi sancţionată contravenţional cu o amendă de 10.000 de lei, conducerea unităţii a pus în aplicare Ordinul Ministerului Sănătăţii 1284/2012. Astfel, orarul de vizitare a pacienţilor s-a modificat, de luni până vineri, între orele 15.00 şi 20.00, iar în weekend, între orele 10.00 şi 20.00. Directorul Constantin Dina, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, i-a solicitat directorului administrativ Renato Cristea, dar şi managerului Dănuţ Căpăţână să îndepărteze anunţurile prin intermediul cărora vizitatorii erau forţaţi să bage mâna în buzunar pentru a contribui la rotunjirea veniturilor unui SRL din Braşov, "o practică ilegală", conform Ministerului Sănătăţii. De azi, oamenii au libertatea să aleagă de unde să-şi procure halatele şi botoşeii, echipamente necesare pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale, spun medicii. "Conform normelor sanitare în vigoare, accesul vizitatorilor în spital este permis doar cu echipament de protecţie, pelerină şi botoşi de unică folosinţă. Acestea pot fi achiziţionate de la orice firmă autorizată", anunţă conducerea unităţii sanitare. Conform directorului DSP, echipele de control ale instituţiei îşi vor intensifica verificările la Spitalul Judeţean, unitate care riscă să fie sancţionată contravenţional ori de câte ori va încălca ordinul Ministerului Sănătăţii. "În urma controlului de joi, Spitalul Judeţean s-a conformat. Noi vom monitoriza situaţia astfel încât să nu mai fie încălcate prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii 1284/2012 privind reglementarea programului de vizitare a pacienţilor de către aparţinători în unităţile sanitare. Acest ordin interzice perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.

Cine este mama medicului Şooş

Revenind la medicul Elena Andra Şooş, de 26 de ani, care şi-a deschis punct de lucru în Spitalul Judeţean, menţionăm că acesta s-a născut în municipiul Aiud, judeţul Alba, provine dintr-o familie de afacerişti şi locuieşte într-un bloc din Braşov. Mama medicului, Vasilica Şooş, născută în Carasansebeş, judeţul Caraş-Severin, recruta la un moment dat oameni în România, care ulterior erau puşi să muncească în Cehia sub ameninţarea armei. În 2010, pe lista persoanelor reţinute în dosarul în care poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate şi procurorul DIICOT investigau activitatea a două firme care sub paravanul recrutării de forţă de muncă făceau trafic de persoane, figura Vasilica Şooş, Ionuţ Valentin Brătoiu şi Dănuţ Bobocea. Aceştia erau administratorii a două firme - Profi Jobs şi Trading Jobs - care promiteau doritorilor locuri de muncă în străinătate, în special în Spania şi Cehia. Firmele nu erau acreditate de Ministerul Muncii, dar ademeneau amatori de muncă în străinătate cu salarii de până la 1500 euro. Peste o sută de oameni din Timiş, Constanţa, Vaslui sau Braşov au picat în plasa traficanţilor. Victimele încheiau un aşa-zis contract de mediere care nu avea nici o valoare pentru că firmele din străinătate fie nu existau, fie nu aveau nici un fel de ofertă pentru angajări. Doritorii plăteau şi o taxă de 300 euro. Erau transportaţi cu microbuzele spre Cehia sau Spania, unde erau preluaţi de fratele Vasilicăi Şooş. În realitate, oamenii nu aveau nici un loc de muncă care să-i aştepte. Fără nici un fel de sprijin erau obligaţi să muncească ca zilieri, la cules de usturoi sau prin construcţii, banii fiind încasaţi de traficanţi. Există mărturii care susţin că se apela inclusiv la bătăi sau ameninţări cu arma pentru a ţine sub control victimele, conform pressalert.ro. Firma care încheia contracte fictive a intrat în faliment, la fel ca alte două societăţi care aparţineau inculpaţilor Vasilica Şooş, Ionuţ Valentin Brătoiu şi Dănuţ Bobocea. "Organele de anchetă au stabilit că inculpaţii Şooş şi Brătoiu jonglau, în activităţi de recrutare a forţei de muncă, cu mai multe firme pe care le-au înfiinţat în Braşov şi Timişoara încă din 2006, când şi-au înregistrat SC Anjex Grup SRL. În 2008 au înfiinţat SC Trading Jobs SRL. Nu prezentau bilanţul activităţii cu profiturile realizate, intrau în faliment prin suspendarea activităţii, situaţii ce le asigurau un avantaj major în justificarea nerestituirii comisioanelor solicitate de victimele exploatate", se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de procurorul DIICOT şi citat de redesteptarea.ro.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LINK

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108