REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Deranj mare la Băneasa, după numirea unui nou director la liceu. Consilierii PSD acuză ISJ de abuz în serviciu

Deranj mare la Băneasa, după numirea unui nou director la liceu. Consilierii PSD acuză ISJ de abuz în serviciu

Replica API 25 decembrie 2016 | 00:00 957

Conform deciziei Inspectoratului Judeţean Şcolar Constanța din data de 21.12.2016, noul director al Liceului Teoretic Băneasa va fi, începând cu data de 9 ianuarie 2017, Osman Orhan. Aceasta numire nu coincide cu propunerea făcută de către consiliul profesoral al liceului în conformitate cu Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar aprobată prin OMENCS nr. 5080/2016 care spune că „în funcțiile de director sau de director adjunct rămase vacante sau în cazul vacantării unor funcții de director sau de director adjunct din unități de învățământ de stat, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, membru al corpului național de experți în managementul educațional, numit prin detașare în interesul învățământului sau prin delegarea atribuțiilor specifice funcției, în conformitate cu legislația în vigoare, prin decizia inspectorului școlar general, la propunerea consiliului profesoral din unitățile de învățământ respective, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate” – atrag atenţia consilierii locali ai PSD. Aceştia precizează că prin poziţia lor susţin punctul de vedere al cadrelor didactice nemulţumite de la Băneasa.

„În fapt, pe data de 07.12.2016, în urma ședinței consiliului profesoral, conform art. 24 alin. 1 din Metodologia de organizare a concursurilor de directori, domnul Osman Orhan nu a fost propus de consiliul profesoral al Liceului Băneasa deoarece nu a fost votat de către cadrele didactice (a obținut 19 voturi pentru și 41 împotrivă) și în consecință nu a fost propus de consiliul profesoral pentru funcția de director.. Drept urmare, conform art. 24 alin. 3 din Metodologie au fost făcute alte propuneri în urma cărora au fost desemnate prin vot secret alte două persoane pentru a ocupa cele două funcții care urmau să se vacanteze. Consiliul de Administrație al I.S.J. nu a validat propunerea respectivă, trimițând o adresă către colectivul de cadre didactice în care îi informa că au fost încălcate prevederile art. 24 alin. 1, dar fără să facă o referire concretă la ceea ce nu s-a respectat. Răspunsul cu nr. 403 din 20.12.2016 al cadrelor didactice de la Liceul Teoretic Băneasa a fost acela că își mențin poziția exprimată în cadrul ședinței din 07.12.2016 și că solicită un reprezentant al ISJ Constanța, pentru a lămuri situația. Ignorând solicitarea scrisă a consiliului profesoral și nerespectând prevederile OMENCS nr. 5080/2016 și ale Legii nr. 1 a Educației ISJ Constanța a emis pe 21.12.2016 decizia de numire în funcție a domnului Osman Orhan”, se arată într-o scrisoare transmisă de aleşii locali ai PSD.

Contactată telefonic și consultată în această speță, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a confirmat „abuzul ISJ Constanța” și a îndrumat cadrele didactice de la Liceul Teoretic Băneasa să formuleze o plângere prealabilă adresată inspectoratului școlar și ulterior să atace în contencios administrativ această hotărâre, menționând totodată că OMENCS nr. 5080/2016 reprezintă un act subsecvent Legii Educației, deci nu poate excede legii. Prin urmare, niciuna dintre cadrele didactice propuse de către consiliul profesoral nu trebuia invalidată.

„Primăria și Consiliul Local Băneasa sprijină demersul colectivului de cadre didactice de la Liceul Teoretic din localitate în sensul deblocării situației tensionate create de către eroarea consiliului de administrație al ISJ Constanța și va aduce la cunoștința Prefectului Județului Constanța situația creată”, se mai arată în scrisoarea consilierilor PSD, remisă cotidianului „Replica” de Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108