REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dezbatere AEP la Constanţa privind finanţarea campaniilor electorale

Dezbatere AEP la Constanţa privind finanţarea campaniilor electorale

Replica API 24 martie 2016 | 21:43 192

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat o dezbatere public pe tema alegerilor electorale, miercuri, 23 martie, la sala Remus Opreanu. În sală au fost prezenţi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, dar şi preşedintele CJC, Cristinel Dragomir. Discuţia a fost moderată de reprezentantul AEP, Andi Mihalache şi de subprefectul Ersun Anefi. În cadrul discuţiilor au fost abordate teme despre legea 334/2006 care priveşte finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale şi au fost aduse în discuţie şi aspecte despre controlul finanţării campaniilor electorale. Totodată, s-a discutat şi despre organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi despre validarea mandatelor candidaţilor.

„În 2015 s-au adus modificări substanţiale legii 334/2006. Sursele de finanţare sunt atât din surse private, cât şi din surse publice. Din surse publice, anumite formaţiuni politice primesc subvenţii de la bugetul de stat. Cotizaţiile membrilor de partid reprezintă una din principalele surse de finanţare din surse private. O altă sursă sunt donaţiile. Donaţiile sunt plafonate la 0,025% din bugetul prevăzut de stat pe anul respectiv. Acestea pot fi făcute doar sub înscris în formă privată. Este important că nu se pot accepta donaţii sau prestări de servicii cu titlu gratuit de la culte religioase, instituţii publice, alte state, persoane fizice sau juridice de altă naţionalitate decât cea română sunt interzise”, a explicat reprezentantul AEP, Andi Mihalache. Dezbaterea a fost organizată deoarece Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii privind finanţarea campaniilor electorale, cu scopul declarat de a asigura cât mai multă transparenţă şi un control cât mai riguros al banilor pe care îi au la dispoziţie partidele şi candidaţii. Pe scurt, Guvernul vrea să destructureze reţelele de finanţare din bani negri, bani care ulterior se întorc către sponsori prin contracte din bani publici, oferite cu dedicaţie de politicieni. Guvernul insistă ca toate operaţiunile financiare dedicate campaniei electorale să treacă prin bancă. De aceea, fiecare partid, alianţă sau candidat independent va trebui să-şi numească un mandatar financiar, cureaua de legătură între candidat şi instituţiile statului pe partea financiară. Apoi, partidele, alianţele şi candidaţii independenţi vor fi obligaţi să prezinte noi conturi bancare, „deschise în mod expres pentru campania electorală“. Toate aceste conturi vor fi înregistrare, în paralel, şi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care va supraveghea şi va controla toate operaţiunile financiare.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108